Celebritou proti svojej vôli: Utekal skutočný Barón Prášil pred fanúšikmi?

2023-11-13 17:00:00 |   |    | 

Všetci poznáme z kníh a filmov neodolateľného táraja Baróna Prášila. Ten skutočný mal ale život možno ešte dobrodružnejší a stal sa takou celebritou, že ho pred neodbytnými fanúšikmi musela brániť najatá stráž.



 

Nenápadná nemecká obec Bodenwerder má aj dnes len niečo cez 5000 obyvateľov a na začiatku 18. storočia nebola ničím viac než zapadnutou dedinkou asi 60 kilometrov južne od Hannoveru. Keď tu na jar roku 1720 v panskom sídle, v rodine podplukovníka kavalérie, prichádza na svet ďalšia z ôsmich detí, nikto dvakrát nepredpokladá, že by sa snáď chlapec mohol raz presláviť. Dostane zvučne znejúce meno Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen (†1797) a rodná dedinka mu čoskoro začne byť malá.

 

Studnica historiek

Pre začiatok sa stáva pážaťom vojvodu Antona Ulricha z Braunschweigu (1714–1774). Ten túži zaujať významné postavenie pri ruskom cárskom dvore, a tak sa vydáva na východ a svoje páža berie so sebou. Münchhausenovi nezostáva než po boku svojho pána narukovať aj do ruskej armády a riskovať život v rusko-tureckej vojne. Postupne to dotiahne na poručíka ťažkého jazdectva. Prežije, a navyše načerpá bezodnú studnicu príbehov, ktoré sa raz stanú základom jeho rozprávačskej kariéry…

 

Lepšie ako lov

Domov do Nemecka si potom barón Münchhausen odváža nielen mnoho zážitkov, ale aj manželku Jacobine (asi 1726–1790), dcéru svojho priateľa, vidieckeho šľachtica z Livonska. Má 30 rokov, čas trávi na svojom panstve najradšej lovom, ale stále častejšie si všíma, že jeho náležite prifarbené historky z ciest vedia zhromaždiť početné zvedavé publikum. Všetci chcú na vlastné uši počuť, ako muž, zvaný Barón Prášil, cestoval na delovej guli, sám seba za vlasy vytiahol z močiara alebo po stonke fazule vyšplhal na Mesiac.

 

Potrebuje ochranku

Že sú jeho rozprávkové príbehy trochu pritiahnuté za vlasy? To nikomu nevadí. Pekne sa to počúva, a navyše je to vítaná satira na príbehy, ktoré s vážnou tvárou šíria iní dobrodruhovia. Nakoniec príliv turistov dosiahne takú úroveň, že si Münchhausen musí najať špeciálne služobníctvo, aby ho pred neodbytnými fanúšikmi chránilo. K jeho popularite však značne prispeje aj nemecký spisovateľ Rudolf Erich Raspe (1736-1794), ktorý v roku 1785 spracuje 17 barónových historiek do knihy a vydá ich v anglickom preklade.

 

Nežiaduca popularita

Raspeho anglické vydanie zaujme nemeckého spisovateľa Gottfrieda Augusta Bürgera (1747–1794), ktorý na jeho základe v roku 1786 vydáva knihu Podivuhodné cesty po vode i súši, poľné ťaženie a veselé dobrodružstvá Baróna Prášila, ako ich rozpráva pri víne v kruhu priateľov. Ani jeden z autorov však Münchhausena práve nepoteší, pretože až teraz sa začína rodiť jeho povesť chvastúňa a podvodníka, ktorá ho o celé stáročia prežije. Keď sa k tomu pridá aj finančne zničujúci rozvod s druhou manželkou, opúšťa skutočný Barón Prášil nakoniec tento svet nešťastný a vysmievaný.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Luděk Příhoda

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa