Domica - jaskyňa s bohatou výzdobou i podzemnou plavbou

2022-05-23 10:00:00 |   |    | 

Jaskyňa Domica, nachádzajúca sa pri obci Kečovo v okrese Rožňava, je najväčšou známou jaskyňou Slovenského krasu. Spolu s jaskyňou Baradla v Maďarsku tvoria jaskynný systém s dĺžkou viac ako 30 kilometrov. Domica je charakteristická bohatou sintrovou výzdobou, početným výskytom netopierov i podzemnou plavbou. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.



Jaskyňa Domica bola vytvorená dlhodobým pôsobením podzemnej riečky Styx a Domického potoka a ľuďmi bola obývaná už pred 35.000 rokmi. Z bohatej sintrovej výplne sú pre jaskyňu typické najmä štíty a bubny, kaskádové jazierka, cibuľovité stalaktity a pagodovité stalagmity. Domica je prepojená s jaskyňou Čertova diera, spoločne dosahujú dĺžku 8127 metrov.

"Jaskyňa bola objavená klubom československých turistov v roku 1930 a v roku 1932 tento klub jaskyňu sprístupnil verejnosti vrátane elektrického osvetlenia a prehradenia rieky Styx na podzemnú plavbu," priblížila Bocková. Za posledné desaťročie Domicu navštívilo takmer 240.000 ľudí, rekordný bol za toto obdobie rok 2016, keď do jaskyne zavítalo viac ako 38.000 návštevníkov.

Dominantnou atrakciou v Domici je podzemná plavba po upravenom podzemnom toku Styx, ktorá bola sprevádzkovaná s cieľom prilákať čo najviac návštevníkov. Prevádzka podzemnej plavby sa však podľa hydrogeologičky Správy slovenských jaskýň (SSJ) ŠOP SR Dagmar Haviarovej od začiatku borila s problémom nedostatku vody.

"V súčasnosti sa na účely plavby využíva špeciálne upravená časť podzemného toku Styx, ktorý je občasným tokom. Aktivita Styxu závisí hlavne od vonkajších klimatických pomerov, predovšetkým od množstva spadnutých zrážok a ich rozdelenia počas roka," priblížila pre TASR Haviarová. Ako dodala, aktivita Styxu je kolísavá a je veľmi ťažké ju predpovedať, obzvlášť v období súčasných klimatických zmien.

Domica je charakteristická aj bohatým výskytom fauny, v jej priestoroch bol zistený výskyt 44 druhov chvostoskokov i vzácnej šťúrovky. Druhovo bohatý je aj výskyt netopierov, doposiaľ tam zaznamenali 16 druhov. Dominantný je podkovár južný, ktorý v Domici vytvára 1000- až 2000-člennú kolóniu.

Jedným z dlhodobých plánov SSJ je využívať jaskyňu Domica i na speleoterapiu. "Aktuálne však podmienky na jej realizáciu v krátkodobom časovom horizonte nie sú dostatočne vytvorené. Výkon speleoterapie si vyžaduje určitú základnú infraštruktúru, preto ju aktuálne využívajú len niektoré sprístupnené slovenské jaskyne," vysvetlila Bocková.

Jaskyňa Domica patrí v rámci jaskýň Slovenského a Aggteleckého krasu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Najvýznamnejšie a najcennejšie jaskyne Slovenského a Aggteleckého krasu boli medzi svetové prírodné unikáty zaradené v roku 1995. Ide o cezhraničnú slovensko-maďarskú lokalitu svetového dedičstva.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa