Strašné následky klimatickej zmeny: Demänovská ľadová jaskyňa sa stráca pred očami

2024-01-06 00:00:00 |   |    | 

Klimatická zmena spôsobila v jednej z najviac navštevovaných jaskýň na Slovensku, Demänovskej ľadovej jaskyni, výrazný úbytok ľadu a takmer úplne ju pripravila o skoršiu ľadovú výzdobu. Oveľa lepšie je na tom druhá verejnosti prístupná ľadová jaskyňa v krajine pri Dobšinej vo východnej časti Slovenska a v národnom parku Slovenský raj, ktorá už predtým mala výrazne väčšiu zásobu ľadu a ktorá patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne svojho druhu na svete. ČTK to povedal vedúci úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň (SSJ) Pavel Bella. SSJ spravuje v krajine viac ako desiatku sprístupnených jaskýň, vrátane dvoch spomínaných ľadových, a zaisťuje ochranu všetkých jaskýň.



 

Práve zmenené klimatické podmienky v posledných rokoch prispeli podľa odborníka k tomu, že v Demänovskej ľadovej jaskyni zostal len zlomok z asi 1000 metrov kubických ľadu, ktorý tam bol ešte pred dvoma desiatkami rokov. Očakáva sa, že jaskyňa môže prísť o ľadovú zásobu, ak bude doterajší vývoj klímy pokračovať.

"Zaľadnená jaskyňa tvarom podzemných priestorov vytvára akoby pascu pre studený vzduch, ktorý v podzemí stagnuje. Keď je tuhšia zima, steny jaskyne viac premrznú a padajúca voda presakujúca cez strop jaskyne, najmä na jar z topiaceho sa snehu nad jaskyňou, zamrzne," povedal Bell. Dodal, že v slovenských podmienkach by mali byť čo najtuhšie zimy, mal by napadnúť sneh, ktorý by sa potom na jar topil pomaly a v lete by sa nemali vyskytovať intenzívne dažde; voda z nich totiž vo veľkom množstve preniká do jaskyne a rozpúšťa ľad.

Klimatická zmena však spôsobila, že vhodné podmienky Demänovská ľadová jaskyňa v posledných rokoch nemá, podobne je to v mnohých ďalších zaľadnených jaskyniach vo svete.

Návštevníci tejto slovenskej jaskyne, ktorá sa nachádza pri Liptovskom Mikuláši a pri ceste vedúcej do známeho lyžiarskeho strediska Jasná, tak podľa odborníka SSJ môžu byť sklamaní, hlavne pri porovnaní rozsahu terajšej ľadovej výzdoby so stavom v minulosti. "Nepochybne by bolo atraktívnejšie pre návštevníkov, ak by tam ľad ďalej bol," uviedol Bella.

Oveľa väčšiu zásobu ľadu má na Slovensku Dobšinská ľadová jaskyňa, kde bolo v prvej polovici 90. rokov vyše 110.000 metrov kubických ľadu. Táto jaskyňa je zapísaná na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. "Je tam zaľadnený väčší priestor a k uchovaniu ľadu pomáha aj stabilnejšia mikroklíma v spodnej časti jaskyne. V hornej časti jaskyne však tiež dochádza k úbytku ľadu," povedal Bella. Dodal, že strate ľadovej výzdoby nečelia len jaskyne na Slovensku, ale aj jaskyne podobného typu v iných regiónoch, najmä v miernom pásme.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK/Adrian Bobok ml

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa