Svätá Lucia – miesto, kde umelci hľadajú inšpiráciu

2021-08-18 12:00:00 |   |    | 

Karibik nám okrem overených destinácií ponúka aj nádherné malé ostrovy, ktoré vás prilákajú svojou osobitou atmosférou. Takýmto tajným tromfom je aj Svätá Lucia, ktorej povrch vznikol čiastočne vulkanickým pôvodom. Vďaka tomu dokázal skĺbiť divočinu, pokoj a nedotknutú prírodu. Často sa o nej hovorí ako o raji pre umelcov. Tí tam totiž nájdu tiché miesto na premýšľanie, ale aj množstvo inšpirácií, ktoré potom ovplyvňujú ich ďalšiu tvorbu.



 

Najkrajšie pláže na ostrove

Dovolenka v Karibiku sa nepochybne nemôže zaobísť bez oddychu na krásnych plážach. Niekoľko nádherných miest nájdete aj na ostrove Svätá Lucia. Jednou z obľúbených je Cukrová pláž, na ktorej sa nachádzajú dva rezorty. Kúsok z nej je však voľne prístupný a dostanete sa tam pomocou výletu na malých lodiach. Pláž Reduit je zas známa vďaka jemnému piesku a nádherne priezračnej vode. Je to tá pravá idylka, ktorú si spájate s dovolenkou v týchto končinách. Okrem iného si tam užijete tie najkrajšie západy slnka na ostrove, preto je často vyhľadávaná medzi zamilovanými párikmi. Anse Chastanet je napokon výborná pre tých, ktorí preferujú aktívnejšiu dovolenku, pretože tam nájdete ideálne podmienky na akékoľvek vodné športy.

 

50 druhov koralov

Ak aj nemilujete potápanie, práve Svätá Lucia je tým miestom, kde by ste si ho mali vyskúšať. Pokiaľ sa neodvážite ponoriť do väčšej hĺbky, choďte aspoň popri pobreží a otestujte šnorchlovanie. Tunajší podmorský svet je totiž výnimočný. Okrem množstva pestrých rýb a iných živočíchov sa môžete tešiť najmä na koraly. V okolí ostrova sa ich nachádza až päťdesiat druhov. Je to niečo nezabudnuteľné, do čoho sa musíte zamilovať a možno práve táto skúsenosť vás presvedčí, aby sa z potápania stala vaša nová záľuba. Taktiež tam máte vynikajúce podmienky na surfing, windsurfing a v blízkosti pláží mnohí skúšajú aj kajakovanie.

 

Pitons

Charakteristickými bodmi na horizonte ostrova sú dva vrchy, ktoré vznikli vulkanickým pôvodom. Volajú sa Pitons a naskytne sa vám na ne nádherný výhľad aj z viacerých pláží na Svätej Lucii. I keď by to možno na prvý pohľad vyzeralo inak, Malý Piton odporúčajú na túry len pre skúsených turistov. Výstup naň nie je jednoduchý a niektoré úseky chodníka by mohli byť pre amatérov veľmi nebezpečné. Veľký Piton je síce rozmermi väčší, ale napriek tomu ponúka miernejšiu trasu, ktorá je dostupná z blízkych miest. Na jeho vrchol sa dostanete do pár hodín a odmenou pre vás bude ten najkrajší pohľad na ostrov. Ak si trochu privstanete, určite sa tam choďte pozrieť počas východu slnka, ktorý je nádherný.

 

Diamantové vodopády

Pokiaľ nemáte chuť až na tak náročné túry, vyberte sa do miestnej botanickej záhrady. Jej zaujímavou súčasťou sú Diamantové vodopády. Tie sú pútavé vďaka tomu, že počas roka sa postupne mení odtieň povrchu skál, ktoré sa nachádzajú pod nimi alebo v ich blízkosti. Deje sa tak kvôli chemickej reakcii medzi dažďovou vodou, ktorá má vždy trochu iné zloženie, a minerály, ktoré tvoria tunajšie skaly vulkanického pôvodu. V blízkosti vodopádu sa nachádzajú dokonca aj liečivé kúpele s termálnou vodou. Tie pomáhajú najmä pri rôznych druhoch chronických bolestí. Z rezortov sa tam pohodlne dostanete aj sami, ale ak si na to netrúfate, k dispozícii máte niekoľko denných výletov.

 

Sírové pramene

Jednou z významných atrakcií sú aj Sírové pramene. Tie sú pozostatkom aktívnych sopiek, ktoré boli na ostrove. Dnes majú iba podobu malých jazierok, ktorú sú už bezpečné a turisti môžu prísť do ich tesnej blízkosti. Dokonca niektoré z prameňov majú natoľko príjemnú teplotu vody, že sa v nich môžete okúpať. Preto tour operátori ponúkajú na tomto mieste dlhšie prestávky, ktoré si môžete takto užiť. Na kúpanie si berte staršie plavky, pretože síra vám môže poškodiť materiál. Pripravte sa na intenzívny vajcovitý zápach, ale toto všetko istotne radi obetujete s vedomím, že táto voda je výborná najmä na rôzne kožné choroby a pleť je vďaka tomu jemnejšia na dotyk a bez vyrážok. Skvele pomáha na ekzém a psoriázu.

 

Ostrov Pigeon

Súčasťou Svätej Lucie je aj ostrov Pigeon. Vo veľkej časti sa nachádza najmä nádherná nedotknutá príroda. Jej pokoj je lákavý pre mnohých turistov, ktorí sa tam radi vracajú. Nájdete tam tiež pôvodnú pevnosť, ktorá slúžila na obranu celej oblasti. Často ju napádali piráti, o ktorých sa dozviete niečo viac na historickej prehliadke. Z ostrova máte vynikajúcu vyhliadku na Svätú Luciu. Tunajšie kopce nie sú veľmi vysoké, takže ich pohodlne zdolajú aj menej zdatní turisti. Nachádzajú sa tam dve hlavné pláže, na ktorých je jemný piesok a ideálne sú najmä pre plavcov.

 

Kultúra a adrenalín

Jedným z dôvodov, prečo Svätú Luciu milujú najmä umelci, je tunajšia kultúrna scéna. I keď sa to na prvý pohľad nezdá, v skutočnosti je to ideálne miesto pre fanúšikov džezu. Každoročne na jar tam organizujú veľký festival, na ktorý prichádzajú hudobníci z celého Karibiku. koná sa práve na ostrove Pigeon, ktorý vďaka tomu získava ešte podmanivejšiu atmosféru. Okrem milovníkov hudby si tam prídu na svoje aj vyhľadávači adrenalínu, pre ktorých je pripravených viacero zábaviek, naviazaných najmä na vodné radovánky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa