Kajmanské ostrovy – Karibik v tej najlepšej podobe

2020-02-10 00:00:01 |   |    | 

Kajmanské ostrovy sú v našich mysliach zafixované najmä ako daňový raj. No keď si odmyslíte všetky tieto podnikateľské výhody, uvidíte nádhernú nedotknutú krajinu, kde spomedzi všetkých atrakcií vyhrávajú najmä prírodné krásy. Nech sa vyberiete na ktorýkoľvek z týchto troch ostrovov, nájdete tam nádherné pláže, priezračné more a úžasný podmorský svet.



 

Sedemmíľová pláž

Najznámejšou plážou na ostrovoch je Sedemmíľová pláž. Tak ako napovedá jej názov, tiahne sa plynule niečo vyše desať kilometrov popri pobreží. Začína sa pri hlavnom meste Georgetown a prechádza popri viacerých rezortoch, hoteloch a nádhernej prírode. Má jemný zlatistý a biely piesok, ktorý sa nádherne vyníma pri modrej farby mora. V tejto časti sa nachádza aj niekoľko barov, ihriská a zábavné plochy pre deti. Môžete si tam taktiež prenajať pomôcky na potápanie alebo surfovanie a tu začínajú aj plavby na blízke ostrovy.

 

Kontroverzná ochrana korytnačiek

V oblasti Kajmanských ostrovov sú veľmi dobré podmienky pre život podmorských korytnačiek. Môžete ich pozorovať v prirodzenom prostredí počas potápania alebo zájdite do prírodnej rezervácie, kde sa venujú ich chovu a rozmnožovaniu. Špecializujú sa najmä na malé zelené morské korytnačky a špeciálny druh, ktorý žije iba v oblasti Karibiku. Popri tejto významnej ochranárskej činnosti pôsobia veľmi kontroverzne tunajšie zvyky a tradície. Hoci tieto zvieratá na jednej strane chránia, na druhej majú aj špecializované farmy, kde ich chovajú na mäso a vyrábajú z nich tradičnú polievku a dusený guláš so zeleninou a omáčkou.

 

Georgetown

Hlavným mestom ostrovov je Georgetown. Práve tam sa sústreďujú kajmanské pobočky viacerých bánk. Nachádza sa tam tiež duty free zóna, vďaka čomu ho turisti vyhľadávajú kvôli výhodnému nakupovaniu. Pri pobreží sa rozprestiera štvrť s farebnými domami, ktoré dodávajú tomuto miestu príjemnú karibskú atmosféru. V tejto časti sa nachádza tiež niekoľko múzeí, ktoré sa zaoberajú históriou krajiny, ale aj prírodnými zaujímavosťami. Veľmi obľúbená je záhrada so sochami miestnych umelcov a galéria s obrazmi zachytávajúcimi krásu Kajmanských ostrovov.

 

Pedro St. James

Najstaršou budovou v krajine je bývalý plantážový dom Pedro St. James. Ten má podobu dreveného vidieckeho zámočka a je najlepšou ukážkou pôvodnej architektúry. Zároveň má významnú pozíciu v kajmanských dejinách. V 19. storočí sa tam podpísala prvá ústava, zasadal tam prvý parlament a neskôr sa tam zrušil aj otrokársky zákon. Časom dom premenili na väznicu, z ktorej potom urobili národnú pamiatku s ukážkou pôvodného nábytku.

 

Prekvapenia pri skúmaní podmorského sveta

Turisti vyhľadávajú Kajmanské ostrovy aj kvôli perfektným podmienkam pre potápanie. Tunajší podmorský svet je pestrý, plný nádherných rybiek, koralov a rôznych živočíchov. Osobitým zážitkom je plávanie s veľkými rajami, ktoré často vidno priamo pri pobreží. Jednu z najzaujímavejších častí nájdete na konci Sedemmíľovej pláže, kde sa nachádza potopený vrak malej vojenskej lode.

 

Morské hrozno a iné špeciality

Domáca gastronómia je plná voňavého ovocia, zeleniny a morských plodov. Jedno z národných jedál sa pripravuje zo špeciálnych morských slimákov, ktoré sa nachádzajú len v tejto oblasti a lovia sa od novembra do apríla. Tie sa potom pomaly varia s nakrájanou zeleninou a kokosovým mliekom. Obyvatelia Kajmanských ostrovov uprednostňujú grilovanie alebo veľmi dlhé varenie na nízkej teplote. Medzi tieto pokrmy patrí aj korenisté hovädzie mäso, ktoré sa potom trhá na malé kúsky. Ryby sa tam často marinujú, veľmi obľúbená je zmes limetkovej šťavy, soli, korenia, opečenej cibuľky a čerstvých korenín. Dezerty sa pripravujú najmä z ovocia alebo čokolády. Domácou špecialitou je morské hrozno, ktoré rastie na plážach. Jeho dužina je pevnejšia a má výraznejšiu chuť. Táto rastlina slúži okrem iného aj ako ochrana pre malé zvieratá, ktoré sa tam často skrývajú.

 

Praktické informácie:

Let: Z Viedne sa dostanete na Kajmanské ostrovy s jedným prestupom cez New York. Tieto letenky sú drahšie a spiatočná cesta vás vyjde približne na 1500 eur. Čistý čas oboch letov dokopy je približne 14 hodín. Ak by ste leteli z iného európskeho letiska a absolvovali dva prestupy, ceny sú výrazne lacnejšie. Vtedy vás spiatočná cesta vyjde od 600 eur vyššie.

Víza: Slovensko má s Kajmanskými ostrovmi bezvízový styk bez určenia dĺžky pobytu.

Mena: Domácou menou je kajmanský dolár. Za 100 miestnych dolárov zaplatíte niečo vyše 107 eur.

Podnebie: Tak ako v ostatných štátoch v karibskej oblasti, aj na Kajmanských ostrovoch vládne celoročne príjemné teplé počasie, keď teploty neklesajú pod 20 stupňov. Hlavná sezóna tam trvá v období našej zimy a jari. Počas júna, júla a augusta hrozia častejšie zrážky. V tomto čase môžu nastať v celej oblasti aj hurikány.

Bezpečnosť: V krajine je veľmi nízka kriminalita, počas pohybovania sa po všetkých troch ostrovoch budete v bezpečí. Pozor si dávajte len na občasné drobné krádeže.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa