Karibský Bonaire – malý ostrov s veľkým srdcom

2020-01-04 00:00:01 |   |    | 

Karibik odkrýva ďalšiu svoju perlu. Ostrov Bonaire sa nachádza v blízkosti Venezuely a patrí pod správu Holandska. Rozlohou malá krajina sa rozprestiera na ploche 300 km². Oficiálne tam žije len niečo vyše 20 000 obyvateľov. Napriek tomu láka turistov, ktorí chcú spoznať jej nedotknuté oblasti a odhaliť jej veľké srdce, ktoré vytvárajú srdeční obyvatelia a priateľská ostrovná atmosféra.



 

Soľné pyramídy

Po dlhé roky je Bonaire hlavným dodávateľom soli do celého Karibiku. Na začiatku jej ťažby vytvorili na okraji mora niekoľko jazierok, z ktorých sa mala postupne odparovať voda. Za dvanásť mesiacov vďaka tomu vznikol súvislý pobrežný pás, ktorý je pokrytý nánosom soľných kameňov. V niektorých miestach ju preto začali zhromažďovať a postupne vytvárali 15 metrov vysoké pyramídy. Tie sa časom stali obľúbenou atrakciou, ktorú dovolenkári vyhľadávajú kvôli nádherným fotografiám, ale taktiež zo zdravotných dôvodov. Počas pobytu v tejto oblasti vdychujú vzácnu zmes minerálov, ktorá pomáha pri respiračných ochoreniach.

 

Najobľúbenejšia aktivita – potápanie

Každý z karibských ostrovov sa s obľubou prezentuje tým, že má vynikajúce podmienky pre potápanie a šnorchlovanie. No ak hľadáte niečo naozaj výnimočné, mali by ste zájsť práve na Bonaire. V podstate okolo celého pobrežia nájdete dokopy viac ako 50 výborných miest, kde si môžete užiť nádherný podmorský svet. Okrem pestrých rybiek sa môžete tešiť na krásne podmorské korytnačky. Takéto skvelé podmienky sa im podarilo uchovať vďaka tomu, že už viac ako tridsať rokov patrí celé pobrežie do chráneného národného parku a kvôli tomu sa tam v prírode nemôžu robiť žiadne nepovolené zásahy.

 

Ostrov ružových plameniakov

Národným zvieraťom na Bonaire je ružový plameniak. Tieto vtáky získavajú špeciálne sfarbenie kvôli ich strave. Keďže väčšinou žijú priamo na pobreží, jedávajú krevety, ktoré menia odtieň ich pierok. Čím sú plameniaky staršie, tým je táto odlišnosť výraznejšia. Vďaka tomu sa skvele vynímajú na fotografiách a nádherne kontrastujú s okolitou prírodou. Najväčšiu šancu uvidieť ich máte v okolí jazera Goto.

 

Kralendijk

Hlavným mestom krajiny je Kralendijk. Po príchode Holanďanov vtlačili títo obyvatelia svoju pečať do všetkých oblastí života domorodcov. Ich kultúru môžeme badať vo všetkom počnúc gastronómiou, cez spoločnú oslavu rovnakých sviatkov, až po jedinečnú architektúru. Tú si najviac vychutnáte práve v Kralendijku, kde nájdete prierez budov z rôznych storočí. Väčšina z nich je nízka, aby zapadli do okolitého koloritu. Vyznačujú sa pestrými fasádami a vkusne zdobenými detailmi. Obľúbenou tradíciou je návšteva miestnych trhov, ktoré sa špecializujú na lokálne potraviny a nájdete tam tiež niekoľko zaujímavých suvenírov.

 

Malé Bonaire

Neďaleko hlavného ostrova sa nachádza jeden menší, ktorý nazývajú Malé Bonaire. Na základe rozhodnutia vlády nie je dodnes osídlený a platia tam pravidlá najvyššej ochrany. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať tak čistú prírodu, že v blízkosti pobrežia môžete vidieť pod hladinou voľným okom malé rybky a ostatné morské živočíchy. Z hlavného mesta tam pravidelne každý deň premáva vodné taxi, takže na mieste si už potom môžete vychutnať život v štýle Robinsona v obklopení rozprávkovo krásnej krajiny.

 

Chatky otrokov

Spracovanie morskej soli kedysi prebiehalo bez akýchkoľvek strojov, takže ťažká fyzická práca spočívala najmä na silných mužoch. Keďže túto robotu nechcel robiť nikto, využívali na ňu otrokov. V roku 1850 im pri tejto časti pobrežia postavili jednoduché malé chatky, ktoré slúžili na prespávanie a odkladanie náradia. Po náročnom pracovnom týždni museli títo chlapi kráčať každý piatok ešte sedem hodín domov ku svojim rodinám a potom v nedeľu absolvovali túto cestu späť na opačnú stranu ostrova.

 

Najkrajšie pláže na Bonaire

Lac – popri tejto pláži sa nachádza niekoľko ubytovacích zariadení v malých chatkách. Voda je priezračne čistá a vstup do nej je mierny. Navyše tam majú aj vynikajúce podmienky pre windsurfing.

Te Amo – ak sa chcete vybrať niekde mimo ruchu hotelových pláží, zájdite na Te Amo. Tú obľubujú domáci obyvatelia, ktorí sa tam dostanú hlavne počas víkendov. Vďaka tomu tam máte počas pracovných dní raj iba pre seba.

Coco – ide o typickú komerčnú pláž v nádhernej lokalite, kde máte k dispozícii množstvo služieb. Najmä ak sa chcete venovať športovým aktivitám, mali by ste zájsť práve na Coco.

Lac Cai – pokiaľ chcete zažiť až takmer gýčovú romantiku, Lac Cai je pre vás najlepšou voľbou. Biely piesok, tyrkysová voda a všade okolo vás úžasná príroda. Ani na sekundu nebudete váhať o tom, že ste sa ocitli v raji.

 

Tipy pred cestou:

Dĺžka letu: Z Európy sa dostanete na Bonaire priamymi letmi z Holandska. Cesta tam trvá desať hodín. Cena obojsmernej letenky v hlavnej sezóne a bez zľavy sa pohybuje od 800 eur vyššie.

Vízum: Slovensko má s týmto ostrovom uzavretý bezvízový styk. Na vstup do krajiny potrebujete cestovný pas, ktorý platí minimálne pol roka od vášho pobytu.

Mena: Oficiálnou menou je americký dolár. Na mieste sa dá platiť kartou a hotovosť si môžete vyberať z bankomatov. Pripravte sa na to, že v odľahlejších oblastiach by ste mali mať pri sebe najmä hotovosť.

Počasie: Tak ako v celom Karibiku, aj na Bonaire sa môžete tešiť z vynikajúceho počasia. Celoročne je tam príjemne teplo ako v lete, hlavná sezóna začína od konca decembra, keď je tam najhorúcejšie. V období od októbra do konca novembra hrozí vyššie riziko zrážok.

Bezpečnosť: V krajine vládne priateľská atmosféra, takže sa nemusíte obávať o svoju bezpečnosť. Pozor by ste si mali dávať iba na vreckové krádeže.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa