Nevídaná hračka prírody: Vodopád pod morskou hladinou

2016-08-10 12:00:00 |   |    | 

Príroda si pre nás často pripravila veľmi zaujímavé prekvapenia. K tým najfascinujúcejším patrí neveľký kúsok mora pri ostrove Maurícius. Je to jediné miesto na svete, kde môžete vidieť vodopád pod morskou hladinou. Aj keď to s ním také jednoznačné nebude...



 

KOMBINÁCIA LUXUSU A MALEBNOSTI

Maurícius je ostrovný štát v Indickom oceáne, ktorý sa nachádza neďaleko Madagaskaru, asi 2000 kilometrov od juhovýchodného pobrežia Afriky. Ostrov objavili ako prví Arabi (975), Európanom jeho krásu sprostredkovali Portugalci (1510). Od tej doby Maurítius striedavo kolonizovali aj Francúzi, Holanďania a Briti. V roku 1968 ostrov konečne získal nezávislosť v roku 1968 a od roku 1992 je Maurícius republikou. Dnes ho turisti vyhľadávajú najmä pre ojedinelú kombináciu luxusných turistických rezortov a malebných mestečiek, akú nenájdu nikde inde.

 

NAJORIGINÁLNEJŠÍ VODOPÁD NA SVETE

Najfascinujúcejším miestom je však okolie Le Morne na juhozápade ostrova, kde sa dá vidieť jedinečný „podvodný vodopád“. Jeho ilúziu vytvárajú nánosy bahna a piesku, ktoré sa presúvajú z plytšieho dna popri podvodnom útese hlbšie.

Tento efekt sa dá pozorovať aj z brehu, pohľad z helikoptéry či lietadla je však zážitkom na celý život.

Dokonca ho zobrazuje aj Google Earth.

 

ÚKRYT STROSKOTANCOV

Vo výške 556 metrov nad „vodopádom“ sa  týči monolit Le Morne Brabant, ktorý dal pomenovanie celému polostrovu. Jeho vrchol má rozlohu dvanástich hektárov a je spolu s okolím zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Robustná hora Le Morne slúžila v 18. storočí ako úkryt pre otrokov, utečencov a stroskotancov. Obklopujú ju ťažko dostupné zalesnené útesy, ktoré veľmi dobre chránili malé osady utečencov na vrchole. Hora má preto doteraz veľký význam pre krajiny, odkiaľ sem nešťastníci prichádzali – africká pevnina, Madagaskar, India a juhovýchodná Ázia.

 

Lety z Viedne na Maurícius trvajú 11,5 hodín a spiatočná letenka sa dá kúpiť už za 518 eur.

 

Autor: Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa