Bahla - mesto opradené čiernou mágiou

2022-03-02 10:15:00 |   |    | 

Pred pár rokmi sa stala z Ománu obľúbená exotická destinácia. To malo za následok rozmach nových luxusných rezortov, ktoré ponúkajú služby aj pre náročnú klientelu. Túto krajinu však robia výnimočnou oveľa staršie stavby. Napríklad Bahla je najstarším mestom v krajine, ktoré si chráni všetky svoje pekné i temné tajomstvá.



 

Strašidelné javy, ktorým cestovatelia neodolajú

Bahla znamená v preklade „Magické mesto“. Podľa legiend dostala toto pomenovanie kvôli tomu, že v nej údajne žili čarodejníci. Tí boli veľmi talentovaní a mali veľkú silu. No žiaľ, nevyužívali ju na dobré účely. Preto sa toto malé ománske mestečko preslávilo v širokom okolí. Niektorí sa ho báli, ale zároveň ich to lákalo dozvedieť sa viac a uvidieť veľkých mágov na vlastné oči. Podľa starých príbehov sa tam diali také divy, že sa ľudia menili na kravy alebo ovce. Niekoho naháňali zlí duchovia alebo spustošili všetko, čo mali v ceste. Aký názor majú na tieto povery, ktoré sa tradujú medzi návštevníkmi, domáci? Podľa nich sú to všetko hlúposti. I keď tam žijú mnoho rokov, nič podobné vraj nikdy nespozorovali. I keď samotní obyvatelia nedokážu čarovať, to skutočné čaro sa nachádza okolo nich. Stačí sa pozrieť na nádhernú prírodu a pochopíte, že najväčšou kúzelníčkou je aj tak stále len ona.

 

Pevnosť Bahla

Súčasťou mesta je rovnomenná pevnosť Bahla, ktorá je jednou z najstarších a najväčších v krajine. Presný dátum jej výstavby je otázny. Historici však vedia, že za ňu vďačíme kmeňu, ktorý v tejto lokalite žil medzi 12. a 15. storočím. Taktiež sa im podarilo zistiť, že jednotlivé časti pribúdali v rôznych obdobiach, pretože sú navrhnuté v odlišných architektonických štýloch. Pevnosť postavili z nepálených tehál, ktoré sa postupne sušili na slnku. Základy zase tvorí pieskovec. Jej súčasťou je aj veterná veža a taktiež tam nájdete časť opevnenia, ktoré kedysi pevnosť chránilo. Táto pamiatka je dodnes prístupná verejnosti, ale odborníci upozorňujú na jej zlý stav. V minulosti tam boli totiž len minimálne zrážky. Teraz sa objavujú častejšie a niečia múry z nepálených tehál. Múzeum sa zameriava nielen na históriu Bahly, ale aj na zaujímavosti o celom regióne, ktorý v minulosti chránila.

 

Hrad Jibreen

Počas výletu do Bahly si zájdite pozrieť aj blízky hrad Jibreen, ktorý považujú za najkrajšie šľachtické sídlo v Ománe. Postavili ho po období vojen, aby tak dokázali svoju prosperitu a úspechy, ktoré všetkých čakajú v budúcnosti. Vďaka tomu nemuseli hľadieť len na funkčnú stránku, ale pohrali sa aj s architektúrou, ktorá vytvára jedinečné prvky aj v interiéri. Tými najkrajšími sú drevené balkóny a kaligraficky zdobené steny. Hrad sa ešte stále podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Počas prehliadky uvidíte napríklad veľkú jedáleň, miestnosť na konanie večierkov a taktiež priestory, ktoré sa využívali pri rodinných stretnutiach. Nádhernou časťou je aj knižnica a dokonca sa tam nachádzajú tiež triedy, v ktorých sa učili detí panovníkov. Z terasy budete mať výborný výhľad na celé okolie.

 

Misfat al Abriyeen

Celý tento región je pretkaný vzácnymi starobylými pamiatkami. Jednou z nich je Misfat al Abriyeen, ktorá je taktiež rovnakou historickou dedinkou ako Bahla a nachádza sa len pol hodinu od nej. Prezrite si architektonicky cenné domy a nádherné dobové uličky a nasajte atmosféru, ktorou krajina dýchala aj v dávnej minulosti. Ďalším tromfom je vyhliadka, z ktorej uvidíte aj ďalšie podobné miesta a prírodu v okolí. Rozhliadnite sa, ako sa darí exotickým stromom aj priamo v uliciach, kde slúžia ako dôležitý zdroj potravy pre domácich obyvateľov.

 

Jedinečná keramika z Bahly

Obľúbeným suvenírom z Bahly je tunajšia keramika. I keď už táto tradícia vymiera, ešte stále viacero majstrov vyrába rôzne misky a nádoby pôvodným spôsobom na hrnčiarskom kruhu. V minulosti sa používali na skladovanie vody, pretože ju udržiavajú vo vhodnej teplote. Vďaka hline a ostatným izolačným vrstvám je neustále príjemne vlažná, čo oceňujú najmä počas leta. Menšie nádobky sa zase používajú na skladovanie medu alebo iných pochutín, pretože jedlo zároveň čiastočne konzervujú.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa