Japonské mesto Kamikacu je vzorom pre celý svet, neprodukuje žiaden odpad

2023-10-15 00:00:00 |   |    | 

Ostrov Šikoku je štvrtým najväčším v Japonsku. Najprv sa stal turisticky vyhľadávanou oblasťou pre domácich obyvateľov, neskôr sa spopularizoval v celom svete. Prináša totiž niekoľko turisticky zaujímavých atrakcií a k tomu všetkému aj jedno mesto, ktoré môže byť vzorom pre iné lokality vo svete.



 

Kamikacu

Malé mestečko Kamikacu patrí medzi svetové unikáty. Stalo sa totiž jedným z prvých na svete, ktoré vôbec neprodukuje odpad. Tento ekologický projekt sa stretol s veľkým úspechom. Zero-waste filozofiu sa im podarilo uchovať dokonca i napriek tomu, že prevádzkujú hotel pre turistov. Každý, kto príde do týchto končín, musí totiž prijať podmienky a spôsob života, akým tam fungujú. Rovnako šetrne pristupujú aj k budovaniu mesta, keď sa snažia používať čo najekologickejšie materiály a princípy výroby energií. Z Kamikacu sa tak stalo najzelenšie miesto v Japonsku a inšpiráciu v ňom hľadajú aj ľudia z iných krajín.

 

Festival Setouchi Triennale

Časom sa stalo Šikoku obľúbeným miestom umelcov. Prichádzali tam nielen po inšpiráciu pre ich ďalšiu tvorbu, ale aj kvôli stretávaniu sa s inými ľuďmi s rovnakým zmýšľaním. Svoj domov tam našlo najmä moderné umenie. V okolí hlavného ostrova sa nachádza aj niekoľko menších, kde sú sústredené galérie alebo tvorivé dielne. Umenie je na nich vystavené často aj priamo v uliciach alebo v obklopení prírody. Navyše raz ročne sa tam koná festival Setouchi Triennale, ktorý je považovaný za najväčší svojho druhu na svete. Často sa na ňom stretávajú najavantgardnejší umelci z celého sveta a niektoré ich diela potom zostávajú vystavené v tunajšom múzeu.

 

Pútnické trasy

Na ostrove sa nachádza aj niekoľko pútnických trás, ktoré majú pre domácich veľmi dôležitý význam. Niekoľko stoviek kilometrov môžete zdolávať z časti pešo a z časti sa medzi jednotlivými miestami môžete presúvať autom. Dokopy trasy spájajú 88 chrámov, ktoré sú zasvätené budhistickej viere. Niektoré z nich pochádzajú ešte z 12. storočia. Najznámejšou je trasa Henro Šikoku, ktorá je najstaršou v Japonsku. Pokiaľ by ste ju chceli prejsť pešo, trvalo by vám to približne šesť týždňov. Na tento výkon sa však odhodláva len pár skutočných nadšencov. Počas putovania sa zvyknú obliekať do bieleho odevu hakui, ktorý je tradičným pútnickým oblečením. K tomu si dávajú typický slamený klobúčik sugegasa.

 

Ritsurin Koen

Ostrov je známy aj svojou nádhernou prírodou. Nájdete tam národné parky, ale tiež záhrady, kde sa môžete poprechádzať a pozrieť si typický japonský štýl záhradníctva. Najznámejšou z nich je Ritsurin Koen, ktorú založili a niekoľkokrát upravovali v období medzi 17. a 19. storočím. Pokladajú ju dokonca za jednu z najkrajších japonských záhrad v krajine. Nájdete tam typické bonsaje, storočné stromy, kamenné mosty a iné zaujímavosti. Nachádza sa navyše v blízkosti vrchu Shiun, ktorý tomu dodáva ešte zaujímavejšiu atmosféru. Záhrada je otvorená celoročne, počas jednotlivých sezón má len rôzne otváracie hodiny. Nachádza sa blízko stanice Takamatsu, takže je veľmi dobre prístupná aj pre turistov.

 

Hrad Matsuyama

V 17. storočí vznikol v tejto oblasti hrad Matsuyama, postavený v typickom japonskom štýle. V krajine sa podarilo uchovať dvanásť takýchto pamiatok s podobnou štruktúrou. Tento stojí na kopci, takže odtiaľ máte vynikajúci výhľad na ostrov. Jeho súčasťou je veľká záhrada, v ktorej rastie dvesto čerešňových stromov. Práve preto tam prichádza najviac turistov najmä na jar, keď sú rozkvitnuté a dodávajú hradnému komplexu osobité čaro.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa