Požičať si auto v tejto krajine je bláznovstvo: Pravidlá neexistujú, na cestách je to diskotéka

2023-09-27 09:30:00 |   |    | 

Srí Lanka je rajom na zemi s prekrásnou prírodou a milými ľuďmi, ktorí sa stanú vašimi kamarátmi na celý život. V tom sa zhodujú viacerí experti na ázijskú ostrovnú krajinu. Ide o veľmi prívetivú a bezpečnú destináciu. Avšak, čo sa týka dopravy, je tu malý háčik.



 

Šialený či nesprávny systém

Chvíľku to vyzeralo počas mojej dovolenky, že si požičiam auto, ale potom som si to rozmyslel. Tam sú úplne iné pravidlá - nezatrúbite a môže sa stať, že si vás nik nevšimne a trebárs zmení smer nečakane. Ich systém vám môže pripadať šialený alebo nesprávny,“ vysvetľuje skúsený sprievodca BUBO Martin Ferenčík v podcaste Uchom po mape.

Tam sa nejazdí podľa pravidiel, tie ako keby neexistovali. Oni (domáci) už poznajú ten štýl a musíte predvídať, čo ten druhý môže/chce spraviť a rozmýšľať, že on chce asi odbočiť, lebo spomalil, ale nedá smerovku, alebo ju dá v poslednej chvíli...“ nadviazal naňho sprievodcovský kolega Robert Taraba.

Podľa Tarabu si na Srí Lanke treba zvyknúť práve na trúbenie. Nie je hlučné či agresívne, všetci len naznačujú, čo idú robiť. „A večer sa trúbenie nahradí blikaním. Vyblikujú a je to taká diskotéka,“ podotkol Ferenčík s dodatkom, že mimo toho je Srí Lanka priam oázou pokoja.

 

Kari ako prekvapenie

Ďalšou vecou, ktorá môže prekvapiť návštevníkov Srí Lanky, je kari. Tu už ide o pozitívne prekvapenie. V európskych kruhoch je kari chápané skôr ako akýsi žltý prášok, ktorý sa dáva do klasických jedál. „Kari je vlastne omáčka, ktorá môže byť so zeleninou a môžu v nej byť použité naozaj rôzne variácie...“ hovorí Taraba.

Využívajú sa pritom napríklad aj banány, mango, chlebovník či exotický jackfruit alebo koreň maniok. „To, čo dostanete na stôl, je veľká kopa ryže a je to ako rice & curry – teda ryža s kari. Nie opačne. Práve tú ryžu si vy obohacujete alebo si primiešavate do nej rôzne chute práve z tých malých mištičiek, ktoré dostanete pred seba,“ pokračuje Taraba.

Obaja sprievodcovia dodávajú, že hoci je Srí Lanka budhistickou a prevažne vegetariánskou krajinou, na svoje si prídu aj mäsožravci.

 

Budhov zub a najkrajšia príroda

Ochutnávka Srí Lanky by nemala pritom ostať len  v gurmánskych rovinách. Zážitky by ste mali dopriať aj svojim očiam a ísť na tie najkrajšie miesta ostrova. Ktoré skvosty odporúčajú navštíviť sprievodcovia?

Mne sa celkom páči v Kandy. Je to zaujímavé mesto s jazerom uprostred, aj keď teda umelo vytvoreným, ale má to atmosféru. A je veľmi intenzívny zážitok navštíviť chrám Budhovo zubu - duchovný, ale zároveň aj audiovizuálny, hovorí o svojom obľúbenom mieste Ferenčík.

Tarabovi zase viac učarili historické budhistické miesta ako Anuradhapura či Polonnaruwa, ale takisto aj Kandy. „To sú miesta, kde sa naozaj človek premiestni do minulosti, do tých jednotlivých srílanských kráľovstiev. A takisto je pri zrode a šírení budhizmu vo svete. Podobne, ako v Kambodži je to Angkor Wat, na Srí Lanke sú to tieto kráľovské mestá,“ odpovedá.

Dodáva tiež, že úžasným miestom je aj levia skala Sigiriya, ktorá je nekorunovaným ôsmim divom sveta. „Celkovo to prostredie a krásny výhľad a pamiatka samotná, to je niečo neskutočné. Rozhodne je tam množstvo aktivít,“ uzatvára.

Pokiaľ si chcete prečítať celý rozhovor, zamierte na web bubo.sk, prípadne si ho vypočujte ako podcast. Prečítajte si aj ďalšie blogy o Srí Lanke a pokiaľ vás tento kút sveta láka, radi vás uvidíme na dovolenke na Srí Lanke.

 

Vyhrajte s novými Topkami

Pozor, aktuálne prebieha na Topkách súťaž o zájazd na Srí Lanku. Pozrite si nové topky, hlasujte v anketách a vyhrajte!!!

Zapojte sa do konca septembra do ktorejkoľvek ankety pod článkom a budete zaradení do súťaže o jedenásťdňový zájazd na Srí Lanku od cestovnej kancelárie BUBO.

Viac info sa dozviete TU.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa