Srí Lanka je zelený raj

2010-10-20 17:30:00 |   |    | 

Poznávací výlet po ostrove Srí Lanka je potrebné dobre naplánovať. Pohyb po celom ostrove totiž vyžaduje viac, než si zariadiť ubytovanie v hoteli.



Ide ale rozhodne o zaujímavejší spôsob, ako si užiť svoju dovolenku na Srí Lanke. Budete unesení nádherou, ktorú vám tento ostrov môže priniesť a ktorá sa nezmazateľne vryje do vašich spomienok.

 

 

 

Ako spoznať to najkrajšie z ostrova

Minule sme priniesli základné informácie o Srí Lanke, dnes pokračujeme konkrétnymi tipmi na výlety. Cestovné kancelárie ponúkajú pripravené poznávacie zájazdy Srí Lankou, môžete sa ich držať alebo si vytvoriť svoj vlastný plán cesty. Jeden zo známych okruhov je Veľký okruh Srí Lankou kde sa počas 10-13 dní preženiete zeleným rajom, objavíte krásy pamiatok a svätých miest, ktoré sú pre miestnych obyvateľov veľmi dôležité.

Vydáte sa po týchto stopách, pozriete sa do skalného masívu, na jeho vrcholku stojí pevnosť „Levia skala“, zavítate do jaskýň s množstvom Budhových podobizní, navštívite sloniu farmu Pinnawela, botanickú záhradu Peradeniya, mesto Kandy, horské mestečko Nuwara Eliya až sa dostanete na samý „Koniec sveta“.

 

  • Športové vyžitie na Srí Lanke
    „Peších“ bude určite zaujímať oblasť Hortonových planín a Adam´s Peak, ktoré sú ako stvorené pre pešiu turistiku. Pre šnorchlovanie a potápanie je vhodná oblasť Hikkaduwy a Unawatuny. Zátoka Urugam je zasa pre surfistov a vyznávači zeleného trávniku si prídu na svoje na troch golfových ihriskách (Colombo, Kandy a Nuwara Eliya).


Pri svojich potulkách navštívte taktiež Kandy

Pri svojom skúmaní ostrova môžete zavítať aj do posledného mesta sinhálskych kráľov – Kandy rozkladajúcom sa uprostred kopcovitej krajiny vo vnútrozemí Srí Lanky. Mnohé pamiatky a množstvo zelene vytvárajú malomestskú atmosféru a jeho zaujímavosti priťahujú zrak turistov bažiacich po historických odkazoch dávnych národov.

Šikovný cestovateľ v tomto meste narazí na celú radu tunajších historických chrámov, sloniu rezerváciu, kráľovské parky a paláce, jazero uprostred mesta, Budhov zub a ďalšie. To by bolo tak na týždeň nepretržitého skúmania a udivovania sa nad krásou tohto mesta a jeho okolím. Za zmienku stojí i botanická záhrada, ktorá sa rozkladá na obrovskej ploche 67 ha a nájdete v nej viacej než 4000 druhov flóry. Tá bola založená pre potešenie kráľovnej už roku 1371.

 

  • Budhov zub
    Táto najslávnejšia relikvia budhizmu na svete bola nájdená v severnej Indii roku 543 pr.n.l. na mieste, kde bol Budha spopolnený. Zub získal náboženský a politický význam, pretože ten, kto ho vlastnil, mal právo vládnuť celému ostrovu. Vďaka nemu vznikol aj jeden zo slávnych festivalov Esala Perahera, ktorý môžete navštíviť koncom júla alebo začiatkom augusta.

 

Domov opustených sloníčat

Sloní park Pinnewala Elephant Orphanage leží asi hodinu jazdy od Kandy. V súčasnej dobe poskytuje útočište asi 65 zvieratám, ktoré sú buď siroty alebo boli zranené. Prelínajú sa tu všetky slonie vekové kategórie – od majestátnych samcov, ktorý vás ohromia svojou veľkosťou a vznešenosťou, až po roztomilé a malinké mláďatka.

Najvhodnejšia doba pre návštevu je v dobe kŕmenia (10-12, 14-16h). Mláďatá sú kŕmené z obrích fľašiek s mliekom, potom nasleduje kúpanie, ktoré môžete pozorovať z brehu a podľa potreby fotiť. Jedinou nevýhodou tohto parku je, že sa nemôžete priblížiť k slonom bližšie, aby ste ich mohli spoznať a dozvedieť sa o týchto krásnych a múdrych zvieratách niečo viac.

 

  • Srílanský čaj
    Srí Lanka je po Indii druhým najväčším exportérom čaju. K pestovaniu sa najlepšie hodí oblasť hôr v strede ostrova. Môžete navštíviť miestne plantáže Pedro Tea Estate a krásnu Labookelie Estate. Obe ponúkajú možnosť prehliadky tovární, prechádzky medzi krami čajovníka, pri ktorých uvidíte, ako miestne ženy v pestrom oblečení zbierajú čajové lístky.

 

Adamov štít pre vyznávačov mystiky

Na západ od planiny Horton´s Plains sa k nebu zdvíha vrchol Adamovho štítu (Adam´s peak). Ak sa sem vydáte, sami spoznáte, prečo je jedným z najviac uctievaných pútnických miest. Na vrchole skaly sa nachádza zvláštna prehĺbenina, o ktorej sa traduje, že je otlačkom samotného Budhu.

Nahor sa dostanete po zabsolvovaní 4800 schodov. Výstup sa začína v noci, aby sa pútnici dostali na vrchol pred úsvitom. Je to nie len pre nádherný výhľad bez mrakov, ale hlavne pre raritu, ktorú Adamov štít ponúka – slávny tieň hory. Asi 20 minút po východe slnka (v závislosti od počasia) vrhá hora perfektný trojuholníkový tieň, ktorý na vás bude pôsobiť, ako by levitoval voľne v priestore.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Po stopách leopardov v Yale
    Koho by nelákalo safari, kde na vlastné oči môže uvidieť divoké zvieratá v otvorenej prírode. Žiadne mreže, žiadne degenerované a utrápené stvorenia, ale bytosti s energiou, silou a vitalitou im vlastnou; to sú stáda divokých slonov, prasiatok, byvolov a hlavne rýchlych, smrtonosných, ale krásnych leopardov. Tvoria tu najväčšiu populáciu na svete, preto je veľká šanca, že ich zahliadnete a spoznáte, akí skutočne sú.
  • Až na „Koniec sveta“
    V blízkosti mesta Nuwara Eliya sa na úpätí národného parku Horton Plains rozkladá krajina veľmi podobná Škótsku. Hmla, vresoviská, občas zahliadnete aj stromy hmlového pralesa, to všetko je ale iba na odstrašenie slabších pováh. Tí, ktorí vydržia, budú odmenení dosiahnutím vyhliadkového bodu – „Koniec sveta“, odkiaľ sa vám otvorí z 1000 metrovej výšky nezabudnuteľný nádherný výhľad na planiny hlboko pod vami (pokiaľ to však vrtochy počasia dovolia).

 

 

Tipy na zájazd na Srí Lanku

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Srí Lanka

 

  • Veľký okruh Srí Lankou 13 dňový poznávací výlet za krásami Srí Lanky. Vypravte sa do pralesov, horských dediniek, navštívte sloniu farmu alebo ruiny kráľovských palácov. Pohodlne letecky do zeleného raja Srí Lanky.
  • Pobytové zájazdy Srí Lanka 8 dňový letecký zájazd na Srí Lanku. Pobyt v luxusných hoteloch podľa výberu. Mnoho  zaujímavých fakultatívnych výletov do okolí.


 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa