Štyridsaťtisíc chrámov Thajska (1)

2010-05-02 20:00:00 |   |    | 

Mýtmi ospievané a turistami navštevované, krásne a svojim spôsobom aj strašidelné, skvostné, obyčajné a predsa plné zaujímavostí. V Thajsku každoročne láká turistov k navšteve viac ako štyridsať tisíc chrámov...



Okrem prírody, rušných prímorských letovísk a kultúry môžete v Thajsku obdivovať tiež celú radu cenných historických pamiatok.

Za zmienku stoja predovśetkým chrámy, ktorým sa tu prikladá veľký význam. Boli zakladané členmi kráľovských rodín alebo za účelom opatrovania veľmi uctievaných predmetov a v Thajsku sa ich nachádza viac ako štyridsaťtisíc. Tých ozaj najvýznamnejších chrámov napočítáte cez stoosemdesiat.
 
Tento mini seriál sa bude v troch následujúcich článkoch venovať thajských chrámom, postupne vám predstavíme tie najzaujímavejšie a najpestrejšie skvosty, na ktoré nedá Thajsko dopustiť. Jednotlivé chrámy sea od seba líšia architektúrou, starobou, malbami, použitým materiálom, tvarom alebo účelom.

Niektoré sú ovešané mýtmi, a preto sú veľmi navštevované turistami, iné sú zároveň krásné a svojim spôsobom aj strašidelné. V Thajsku ale narazíte aj na chrámy „obyčajné“. Aj tie však sú plné zaujímavostí a odkazov na thajskú historiu.Vydajte se preto s nami za ich poznaním,miestami vás nad ich krásou bude až prechádzať zrak.

 

Sto osem znamení Budhu vo Wat Pho

Kráľovský chrám prvej triedy Wat Pho je najstarší v Bangkoku a jedným z najväčších v Thajsku. Bol založený v 16. storočí v dobe ayutthayskej epochy. Roku 1781-1789 bol kompletne zrekonštruovaný Ramomk I. Ulica Thanon Chethuphon rozdeľuje celý areál na dve hlavné časti. Na jednej nájdete chrámové budovy, kde sa môžete kochať pamiatkami a odkazmi thajských majstrov, na druhej strane môžete zavítať do príbytku mnichov, ktorých život je veľmi striedmy a bez zbytočného luxusu.

Nejzaujímavejšou atrakciou celého chrámu, teda aj celého komplexu, je obrovský ležiaci Buddha. Socha meria celých 46 m na dĺžku, na výšku 15 m a má znázorňovať umierajúceho Buddhu v pozícii, kedy dosiahol Nirvánu. Ležiaci Budha vznikol v 19. storočí, kedy moc držal ve svojich rukách Rama III.

Socha je vyrobená z tehál prekrytých lakom, sádrou a plátkovým zlatom, preto sa tiež celá blýská a vábi oči pozorovateľov. Pri pohľade na Buddhove chodidla uvidíte pravé a nefalšované zdobenie perleťovými intarziami so 108 znameniami Buddhy. Povesti vravia, že pokiaľ vhodíte do každej zo 108 pripravených brondzových misiek mincu, získáte zvláštne buddhistické zásluhy.

Nielen ležiaci Budha láka turistov zo všetkých kútov sveta. Vo Wat Pho môžete navštíviť aj centrálnu svätyňu, ktorá je ozdobená opracovanými pieskovcovými panelmi s vyobrazením Ramakiena. Zvláštnu starostlivosť si umelci dali s dverami, ktoré sú vykladané jemnou perleťou. V chráme naviac nájdete na 91 (niekedy sa uvádza 95) čedý – pagod s ostatkami, z ktorých nejvýznamnejšie boli venované prvým kráľom dynastie Chakri.

Chrám Wat Pho bol predurčený Ramou III. k centru výučby a thajčanmi je preto chrám považovaný za prvú verejnú univerzitu. V komplexe tiež sídli spoločnosť zameraná na tradičné thajské masáže a aplikácie liečivých rastlín.

 

Smaragdový Buddha vo Wat Phra Kaeo

Chrám smaragdového Budhu je najvýznamnějším chrámom v Thajsku. Počítá sa tiež k nejúžasnějším stavbám, ktoré môže krajina ponúknuť. Pri jeho návšteve vás očarí nádherná výzdoba a pozoruhodná starostlivosť, ktorú thajci vynaložili na jeho stavbu.

Z celého komplexu priamo srší neotrasiteľná viera ľudí v buddhistické náboženstvo a vo vlastný národ. Od roku 1784, kedy bol chrám dostavaný, prošiel mnohými rekonštrukciami, ktoré ho obnovili a trocha aj „vylepšili“, a zachovali ho tak až do dnešných dní.

Nejväčším lákadlom pre turistov je Smaragdový Budha. Malá soška zo zeleného jadeitu (nieje to smaragd, ako by sa podľa názvu mohlo usudzovať) je najsvätejším vypodobnením samého Buddhu v celom Thajsku. Soška je vysoká 66cm a v základne meria 48cm.

Nájdete ju v Kráľovskéj kaplnke na zlatom podstavci, kde je tiež trikrát ročne prezliekaná samotným kráľom. V lete na nej uvidíte korunu s drahokammi, v zime zlaté rúcho a v období dažďov kláštorné rúcho a čelenku.

Komplex chrámu sa skládá z niekoľkých osamotených budov, které vás oslnia množstvom zdobného zlatenia, lakovaných farebných dlaždíc a vykladanými oknami. Vedľa Kráľovskej kaple môžete navštíviť Kráľovský Pantheon, ktorý je obklopený mužskými a ženskými, napoly ľudskými postavami. Pri jeho prezkúmaní tu nájdete sochy kráľov dynastie Chakri, knižnicu, v kterej je uložená Tripitaka – hlavný prameň buddhizmu a tiež Phra Si Ratana s Budhovým popolom.

 

  • Legenda o Smaragdovom Budhovi
    Súčastne s objavením sošky sa v zemi udialo niekoľko zázrakov. Kráľ  Chiang Mai preto vyslal armádu slonov, aby ju priviezlii. Zvieratá, ktoré viezli sošku, ale zrazu rýchlo odmietali po ceste pokračovať. Na tomto mieste bol vystavaný chrám a transport sa vrátil do Lampangu.V  roku 1785 bola soška prenesená na svoje terajšie  miesto
    .


 

Zlatý poklad chrámu Wat Traimit

Chrám Wat Traimit  skrývá vo svojich útrobách pravý poklad. Nájdete tu jedinečnú, oslnivo žiariacu a tri metre meriacu sochu z masivního zlata, ktorá váží 5,5 tony. Je zároveň aj nejväčšou zlatou sochou Buddhu na svete. Jej vznik sa datuje do 13. storočia. V 18. storočí bola zamaskovaná sádrou. V priebehu rokov sa ale na ňu pozabudlo a bola znovu „objavená“ čirou náhodou, keď ju robotníci objavili v skladu. Pri nehode žeriavu, ktorý ju sťahoval, sa totiž odlúpol kus sádry. Chrám samotný pochádza z 13. storočia. Oproti chrámu je umiestnená socha zakladateľa nového chrámu pre Zlatého Buddhu – opáta Reva, ktorá je pokrytá plátkovým zlatom.

 

  • Kdo bol Budha
    V sanskrtu znamená slovo Buddha prebudený, osvietený; náboženstvo tak popisuje osobu dokonalej realizácie, ktorá tak s konečnou platnosťou ukončila kolobeh neustáleho zrodenia (samsáry). Prebudné bytosti plne chápu podstatu bytia, sú oslobodené od troch jedou mysle (nevedomosť, hnev a chtivosť) a sú naplnené súcitom ku všetkým bytostiam.



 

Tipy na zájazd do Thajska

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Veľký okruh severným Thajskom Tie najkrajšie miesta severného Thajska poznáte behom 16denného zájazdu, v ktorom zavítáte do paláca kráľov alebo navštívíte horský kmeň Akha.
  • Veľký okruh južným Thajskom  Pulzujúca moderná metropola Bangkok v kontraste so scénickými korálovými ostrovmi a priezračne čistým morom plným života. Nenechajte si ujsť.
  • Národné parky Thajska   Pulzujúca moderná metropola Bangkok v kontraste so scénickými korálovými ostrovmi a priezračne čistým morom plným života. Nenechajte si ujsť.

 

 

Autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa