Bernina Expres - magická jazda vlakom

2011-09-04 10:00:00 |   |    | 

Tento malý červený vláčik vás povezie jednou z desiatich najúžasnejších vlakových ciest na svete. Je to jazda, ktorá vám nedovolí zažmúriť oko, lebo každá jej minúta je niečím výnimočná. Nech sa páči, cestujúci, nastupujte.



Vlak štartuje v talianskom Tirane, v doline Valtellina na severe Talianska, pri hraniciach so Švajčiarskom. Počas ohromujúcej jazdy sa vlak dvíha smerom k horám a v najvyššom bode dosahuje výšku až 2 253 metrov nad morom. Šesťdesiat kilometrová  jazda cez priesmyk Bernina končí v slávnom lyžiarskom stredisku St. Moritz.

Železnica bola postavená v rokoch 1906 až 1910. Používa otvorené vagóny, ktoré v lete cestujúcim poskytujú  prekrásny výhľad na okolitú krajinu. Najvýznamnejší strojársky zázrak na trati budete obdivovať v priesmyku Campologno. Sú to skrutkové rampy postavené tak, aby sa vlak dostal do prudkých svahov.

Trať Bernina Expresu sa hadí popri nádherných lúkach, lesoch a míňa jazerá ako napríklad jazero Poschiavo. Nadchnú vás aj malebné horské dedinky. Na stanici Alp Grüm čaká cestujúcich prestávka s jedným z najkrajších výhľadov celej cesty.

Vlak ďalej pokračuje smerom k priesmyku Bernina a prechádza popri Bielom jazere (Lago Bianco), ktorého tajuplné farby ostro kontrastujú s farbami susedného Čierneho jazera (Lago Nero). V Pontresine sa cesta rozchádza. Jedna trasa pokračuje ďalej do Engadiny, druhá smeruje k St. Moritz. 

Po ceste  je množstvo zaujímavých zastávok, ktoré stoja za to, aby ste sa pristavili, natiahli si nohy a obzreli sa po okolí. Ostať môžete napríklad na dobrý obed a v niektorých mestách a  miestach sa oplatí aj prespať. Základná cesta expresom trvá päť hodín, ale skombinovať ju môžete s ďalšou horskou vlakovou traťou Glacier Expres. Dvojdňovú prestávku si dajte v Alpách.

Jednodňový lístok do druhej triedy stojí okolo 30 eur. Odporúčame rezervovať si lístky v poriadnom predstihu, aby ste mali istotu, že vás posadia do otvorených vagónov, odkiaľ sa dá dobre fotografovať.

 

 

Zdroj/autor: Touring Club Italiano, rš, drom

Foto: freelargephotos.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa