Objavte krásy Horného Lužicka v Nemecku

2012-02-07 12:05:00 |   |    | 

NEMECKO - Slovania v Nemecku. Nie, nepôjde o sociologickú štúdiu pracovných návykov slovanských národov v najvyspelejšej ekonomike Európy. Ani o objavnú science-fiction o predgermánskom osídlení dnešného Nemecka. Čudujte sa! Pôjdeme objavovať a zažívať. Áno, Nemecko ako dovolenková destinácia. Horné Lužicko pozýva - vstúpte!



Trochu zemepisu neuškodí

Horné Lužicko (Oberlausitz) sa nachádza na trojpomedzí Čiech, Poľska a Nemecka. Je súčasťou Spolkovej republiky Nemecka - Sasko (Sachsen). Južná časť je hornatá a približne na úrovni miest Görlitz - Bautzen prechádza do roviny a jazernej oblasti.

 

Za kultúrou

Dejiny architektúry v kocke a k tomu ešte „online“ môžete zažiť v Zhorelci (Görlitz). Poklady gotiky, renesancie, baroka aj neskoršej secesie môžete spoznávať na prechádzkach ulicami tohto očarujúceho mestečka. Budyšín (Bautzen) ako stredisko malého slovanského národa - Lužických Srbov ponúka: históriu (pamiatky), tradíciu (ľudové zvyky), divadlo (kultúra na druhú, nemecko-srbské), šport (turistické a cyklistické trasy).

Žitava (Zittau) je domovom pôstnych závesov - Veľkého aj Malého. Väčší pochádza z roku 1472 a je na ňom namaľovaných 90 výjavov z biblických dejín, je dokladom stredovekej gotickej maľby. Naopak, menší je o sto rokov mladší a je odkazom, že prvky renesančnej maľby sú novým vyjadrovacím jazykom aj na sever od Álp. Nemenej dôležitým architektonickým prvkom sú dedinské chalupy miestnych tradičných remeselníkov - tkáčov.

 

Za aktívnym odpočinkom

Vítaní sú turisti, cyklisti a milovníci vody. Horné Lužicko má niekoľko cyklistických trás, výstupy na kopce zas otvárajú úchvatné výhľady do krajiny tak podobnej Českému Švajčiarsku. Voda predstavuje tečúce rieky Nisu (Neiße) a Sprévu (Spree) a tým aj raftové spoznávanie.

Miestna krajina ponúka aj niečo nové, čo vzniká na miestach vyťažených povrchovou banskou činnosťou a to je Lužická jazerná krajina (Lausitzer Seenland). Miesto na plachtenie, veslovanie, surfovanie alebo rybárčenie.

Zaujímavosťou je Pücklerov park pri kúpeľoch Bad Muskau. Je to anglický krajinný park, ktorý je od roku 2004 zaradený na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ďalšou zaujímavosťou tohto parku je, že ho rieka Nisa delí na poľskú a nemeckú časť.

Do krajiny našich saských bratov to nie je až tak ďaleko, z Bratislavy približne 450 kilometrov. Či si sem odskočíte na jeden, dva dni z potuliek severnými Čechami alebo z hlavného mesta Saska - Drážďan (Dresden), či tu strávite poznávací dovolenkový týždeň, je len na vás.

 

Zdroj/autor: Miroslav Zaťko, drom

Foto: Oberlausitz

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa