Byt speváka Gainsbourga v Paríži sa otvorí verejnosti ako múzeum, je vypredané

2023-09-18 09:30:00 |   |    | 

Byt francúzskeho speváka Serge Gainsbourga v Paríži sa otvorí verejnosti ako múzeum. Byt vo veľmi žiadanom šiestom mestskom obvode má na čierno vymaľované múry a strop a dominuje mu čierne piano. Priestory zostali presne v tom stave, v akom boli po Gainsbourgovej smrti v roku 1991, pribudli v nich len sklenené zábrany, ktoré oddelia návštevníkov. Bytom bude návštevníkov sprevádzať audiosprievodca nahovorený spevákovou dcérou Charlotte Gainsbourgovou, napísala agentúra AFP.



 

Domov legendárneho umelca v ulici Verneuil bol doteraz verejnosti neprístupný. Dostala sa doň len rodina a vybrané osobnosti, napríklad módny návrhár Karl Lagerfeld. Pred dom pomaľovaný graffiti napriek tomu vždy chodili aj spevákovi priaznivci.

Gainsbourgová dlho váhala so sprístupnením bytu, v ktorom vyrastala so spevákom a svojou matkou, britskou herečkou a speváčkou Jane Birkinovou, ktorá zomrela tento rok v júli. Fotky Birkinovej visia na stenách bytu, rovnako ako portréty spevákovej ďalšej partnerky Brigitte Bardotovej. Gainsbourg v tom istom byte aj zomrel.

"Akonáhle zomrel, chcela som, aby sa ničím nehýbalo. Hneď som začala hovoriť o tom, že by sme tam otvorili múzeum, pretože o tom hovoril aj on sám," povedala Gainsbourgová. "Boli tiež chvíle, keď sa na byt znášal prach, keď som stratila dôveru a nechcela som, aby tam ktokoľvek chodil," dodala.

Gainsbourg bol veľkým zberateľom drobných predmetov a ozdob, ktoré v priebehu rokov byt zahltili. Aby na ne aj na priestory bolo lepšie vidieť, časť ich bola presunutá do novovznikajúceho Gainsbourgovho múzea, ktoré sa otvorí v rovnakej ulici, len o niekoľko domov ďalej. Ponúkne zbierku figúrok opíc, knižnicu, kaviareň alebo bar s pianom.

Obe nové expozície budú prístupné od 20. septembra, očakáva sa 100.000 návštevníkov ročne. Vstup do oboch expozícií spolu stojí 25 eur. Okruhy s návštevou Gainsbourgovho bytu sú až do decembra vypredané, ďalšie termíny nie sú zatiaľ v predaji.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa