Parížske nábrežie a pláže

2009-07-21 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Paríž má už ôsmy krát na brehu Seiny svoju piesočnú pláž, ktorú budú môcť domáci i zahraniční výletníci využívať celý mesiac.



Po dvoch sezónach nie príliš priaznivého počasia sa tento rok na vyznávačov opaľovania a plážových športov na štyroch kilometorch starobylého nábrežia metropoly, predsa len usmialo šťastie.

Teploty už niekoľkýkrát od začiatku prázdnin zľahka prekonali tropické hodnoty a dá sa očakávať, že sa takéto dni budú v budúcich týždňoch ešte často opakovať.

Pre ďalší ročník populárnej akcie nazvanej Parížska pláž (Paris plage), ktorá je každý deň otvorená od 8:00 do polnoci, bolo mimo iného použitých 200 ton piesku a desiatky paliem v obrovských kvetináčoch.

Na prechádzky, opaľovanie, kúpanie, k rôznym spoločenským hrám a ďalšej zábave bolo upravených dva a pol kilometra z nábrežia Seiny neďaleko radnice v samom centre mesta a ďalšie dva kilometre brehov riečneho kanála v štvrti La Villette na severovýchode.

Množstvo atrakcií prevádzkovatelia prispôsobili záujmom z minulých ročníkov. Najžiadanejšou je tradičná hra pétanque. Vlani prilákala viac ako 37 tisíc ľudí, ktorí si priniesli svoje vlastné hracie gule alebo si ich požičiavali.

Záujem je aj o bazén s možnosťou akvagymnastiky, ktorý je pre vodnú zábavu na rozdiel od samotnej rieky Seina, jediný vhodný. Nával sa predpokladá aj vo fitness klube priamo v budove radnice alebo na minifutbale.

Pozornosť prevádzkovateľov je venovaná tiež malým návštevníkom. Pripravili pre nich atrakcie riadiace sa heslom „škola hrou“, v ktorej si môžu okrem iného skúšať rôzne „vedecké pokusy“...

Nebude chýbať ani séria koncertov. V oblasti štvrti La Vilette majú záujemcovia príležitosť zabaviť sa vodnými športami. Znova sú k dispozícii šliapadlá, kajaky a člny s veslami.

Parížska pláž, ktorá bude v prevádzke do 20. augusta sa prvýkrát realizovala v roku 2002 na podnet radnice v čele so socialistom Bertrandom Delanoëom.

Pre návštevníkov je vstup na pláž a využitie jej atrakcií s výnimkou reštauračných zariadení zdarma.


 

Zdroj/autor: paris.fr, čtk, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa