Šikmá veža v Pise

2011-06-17 13:30:00 |   |    | 

TALIANSKO - Preslávenú taliansku šikmú vežu v Pise odovzdali toskánskemu mestu Pisa pred desiatimi rokmi po záchranných prácach, ktoré mali zabrániť jej pádu.



Kľúče od veže mestským pánom vrátili späť počas slávnosti v deň patróna mesta San Ranieriho 16. júna 2001.

Vežu uzavreli pre verejnosť po prvýkrát v jej 800-ročnej histórii z bezpečnostných dôvodov 4. januára 1990.

Stavba románskej 58 metrov vysokej veže, ktorá mala pôvodne slúžiť ako zvonica, sa začala v roku 1173. Pri treťom poschodí sa veža začala kvôli poréznemu podkladu nakláňať smerom na juh. V prípade, že by sa nepodnikli žiadne kroky na jej záchranu, Taliansko by okolo roku 2050 prišlo o jednu zo svojich najznámejších pamiatok.

Pre verejnosť vežu vážiacu 14 tisíc ton opäť otvorili v decembri 2001. Šikmá veža prežila nielen intenzívne ozdravovacie kúry, ale aj tie najbláznivejšie experimenty. Za posledných 11 rokov ju veru nikto nešetril: bola obväzovaná, naťahovaná, upevňovaná, betónovaná, odoberali spod nej zeminu, založili jej oceľové traky.

Mala však šťastie a vyhla sa navrhovanej "narovnávacej terapii" Japoncov, ktorí ju chceli kúsok po kúsku rozobrať a znovu postaviť. Napokon ju zachránil medzinárodný tím odborníkov pomalým vysávaním piesku pod severnou stranou veže.

Vežu sa podarilo narovnať o 43,5 centimetra, čím jej sklon ustálili na štyroch metroch a 10 centimetroch. To je sklon, aký mala pred 300 rokmi.

Pápežská zlievareň Marinelli so sídlom v Agnone vyhotovila v roku 2004 presnú kópiu najstaršieho zvona šikmej veže v Pise, odliateho v roku 1606. Nahradil originál ťažko poškodený pred viac ako 60 rokmi počas druhej svetovej vojny pochádzajúci zo 17. storočia.

V roku 2008 vyšlo najavo, že šikmá veža z 12. storočia v holandskom meste Bedum je podľa najnovších meraní vzhľadom na svoju výšku najviac naklonenou historickou stavbou v Európe. Ďalšia najšikmejšia veža na svete stojí v obci Suurhusen v nemeckom regióne Východné Frízsko. Pochváliť sa ňou môže veža tamojšieho kostola z 15. storočia.

Šikmá veža v Pise stojí aj na Slovensku. Vytvoril ju cechmajster Cechu umeleckých kováčov Vladimír Eperješi v Novom Ruskove v mierke 1:50 z kovu.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Foto: sxc.hu

VIDEO Šikmá veža v Pise



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa