Jedna štvrť, 17 slávnych architektov: Weissenhof je majstrovským dielom modernej architektúry

2023-07-28 12:00:00 |   |    | 

Stuttgart sa rozprestiera v kopcovitom regióne a vo svete sa preslávil najmä kvôli automobilovému priemyslu. Nachádza sa tam totiž hlavný závod firmy Mercedes, pri ktorom vzniklo aj múzeum s autami tejto značky. No v meste uvidíte aj veľa iných turistických skvostov. Jedným z nich je štvrť Weissenhof, ktorá je tou najlepšou poctou modernej architektúre.



 

17 architektov vzdalo poctu architektúre

K Weissenhofu sa veľmi poľahky dostanete z centra autobusom. Od hlavnej stanice nás čaká len pár zastávok a za desať minút sme v cieli našej cesty. Po krátkej prechádzke sa dostávame k hlavnému domu, ktorý preslávil Weissenhof. V Corbusierovej stavbe, ktorá predstavuje elegantný a štýlový domov, dnes už sídli múzeum. Tento majster modernej architektúry postavil v areáli ešte jeden dom, ktorý je v súčasnosti využívaný na súkromné účely.

Nápad na založenie originálnej štvrte prišiel v roku 1927, keď sa tam konala architektonická výstava Die Wohnung a Stuttgart chcel svetu ukázať, že aj moderná architektúra môže vyzerať atraktívne a prináša zaujímavé nápady. V tomto čase tam vzniklo 33 stavieb, o ktoré sa postaralo 17 talentovaných architektov ako Corbusier, Gropius a Scharoun. Žiaľ, počas 2. svetovej vojny sa bombardovaniu nevyhla ani táto štvrť a zničených bolo desať domov. Tie neskôr nahradili novými stavbami.

 

Z Corbusierovho domu je múzeum

Na začiatku prehliadky sa dostanete k najvzácnejšej stavbe, ktorou je Corbusierov dom. Zvonku sa vyznačuje prvkami typickými pre jeho štýl, ako je pohrávanie sa s tvarmi, výrazné stĺpy, kontrast farieb či súvislé rady okien, ktoré vnášajú do miestnosti viac svetla. Architekt sa snažil, aby na jeho stavbách nebol ani jeden rušivý moment a prinášali oku lahodiace umenie. Táto dominanta Weissenhofu bola v skutočnosti dvojdomom s dvomi samostatnými vchodmi.

V prvom z nich je v súčasnosti múzeum, kde uvidíte rôzne uchované dokumenty z týchto čias, makety celého areálu a iné praktické informácie o vzniku celej štvrte. Od sprievodkyne sa dozvedáme, že na tú onedlho čaká veľká výzva. V roku 2027 totiž plánujú oslavy storočnice Weissenhofu, s ktorou bude spojená veľká medzinárodná konferencia architektov, na ktorej očakávajú tisíce účastníkov. Z toho dôvodu chcú do areálu pristavať väčšiu recepciu, ktorá by zvládla takýto nápor.

 

Riešili rovnaké otázky, aké trápia súčasných mladých ľudí

To zaujímavejšie nás čaká v druhej časti dvojdomu. Ten je zariadený presne tak, ako to bolo aj v minulosti. Vtedajší architekti riešili rovnaké problémy, aké majú mladí ľudia aj v súčasnosti. Bývanie bolo drahé, preto si museli vystačiť s menším priestorom. Corbusier sa preto pri jeho zariaďovaní inšpiroval vlakom. Páčilo sa mu, ako sú jednotlivé vozne viacúčelové, preto aj vnútorný priestor pre rodinu a jednu slúžku prispôsobil tak, aby zariadenie bolo multifunkčné.

Postele sa napríklad skrývali pod skriňu, nábytok bol vo viacerých prípadoch skladací a navyše ponúkal aj oddelený priestor pre dennú a nočnú časť s tým, že jednoducho roztiahli vstavaný paraván. Úzke boli nielen miestnosti, ale aj chodby, opäť inšpirované vlakovým priestorom. To najkrajšie nás čaká úplne hore. Vtedajší architekti sa držali hesla, že pozemok, ktorý obsadili kvôli výstavbe, musia kompenzovať zeleňou na streche. Z Corbusierovho domu bol z najvyššieho poschodia nádherný výhľad a navyše na terase vytvorili malú záhradku, ktorú využívali aj na stretávanie s kamarátmi.

 

Byty vyhľadávali najmä umelci

Po výstave poskytli všetky domy ľuďom. Tí si ich nemohli odkúpiť, museli si ich len prenajať. Suma mesačnej renty bola však veľmi vysoká, preto si ich nemohol dovoliť takmer nikto. Nakoniec sa tešil obľube najmä medzi umelcami, ktorí štvrť pokladali za dokonalé miesto pre život. Viaceré domy však boli dlhý čas opustené.

 

Väčšina domov je v súkromnom vlastníctve

Po prehliadke Corbusierovho domu sa vyberte aj na prechádzku Weissenhofom. Celá štvrť je voľne prístupná, iba ak by ste potrebovali výklad sprievodcu, môžete si ho zaplatiť. Sprievodkyňa opäť upozorňuje na pokrokovosť vtedajších architektov, ktorí sa snažili aj na toto miesto priniesť viac zelene.

V súčasnosti sú už všetky domy v súkromnom vlastníctve. Napriek veľkému záujmu turistov ich nikto nechce predávať, pretože dnes patria k najluxusnejším lokalitám na bývanie. Majitelia sa však museli zaviazať, že nebudú prerábať nič z typických prvkov danej stavby a niektoré z nich zachovajú aj v interiéri. Jednotlivé stavby pôsobia veľmi nadčasovo a štýlovo, preto tiež stále lákajú turistov na prehliadku tejto štvrte.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa