Chorvátsky Trakoščan je ideálnou zastávkou na ceste k moru: Ukrýva vzácne zbrane aj pikantné akty

2023-08-04 12:00:00 |   |    | 

Chorvátsko je pre nás stále najčastejšou voľbou na letnú dovolenku. Cesta k moru však môže byť zdĺhavá, preto vám určite padne vhod malá prestávka. Výborným miestom je napríklad hrad Trakoščan, ktorý je ôen 10 kilometrov od diaľnice.



 

Tajomný prvý majiteľ

Na mieste súčasného hradu stála v minulosti menšia pevnosť. Niektoré zdroje uvádzajú, že práve podľa nej mal dostať svoje pomenovanie Trakoščan, podľa iných však za svoj názov hrad vďačí rytierovi, ktorý počas stredoveku získal toto krásne miesto ako odmenu v jednom z bojov a názov odvodil od svojho mena. Následne rovnako pomenovali aj mesto, ktoré pri ňom postupne vzniklo.

Hrad pochádza zo 14. storočia, ale o jeho tajomnom prvom majiteľovi sa nepodarilo uchovať žiadne relevantné záznamy. Neskôr ho vlastnil gróf Celje a jeho dediči a keď zomrel posledný člen rodu, ktorá sa zaslúžila o rozmach celej oblasti, ich panstvo rozdelilo na malé kúsky, ktoré si odkúpili iné rody. Hrad vystriedal viacero majiteľov, vrátane bývalého rytiera, ktorý si dal záležať na vytvorení bohatej zbrojnice, vo veľkej miere zachovanej až dodnes.

 

Každá komnata reprezentuje inú éru

Hrad počas jeho dejín hneď niekoľkokrát renovovali. Od 16. storočia ho vlastnil Juraj Drašković, ktorý sa však oňho veľmi nestaral a keď potom prešiel do rúk jeho príbuzných, tí opäť pristúpili k jeho zveľadeniu. Práve tento rod hrad renovoval do súčasnej podoby v štýle romantizmu. Hrad však postupne vynovovali aj ďalší majitelia a to sa rozhodli predstaviť aj počas súčasných prehliadok. Každú z komnát zariadili v trochu inom štýle, aby si návštevníci vedeli presne predstaviť, ako tam žili pôvodní obyvatelia.

 

Zbrojnica, vzácne obrazy i pohľad do ich kuchyne

Trakošćan prináša návštevníkom veľa zaujímavých historických zbierok. Medzi tie najcennejšie patrí zbrojnica, v ktorej sa nachádzajú dobové zbrane z rôznych ér. Obľúbený je archív fotografií, ktoré zobrazujú posledných majiteľov hradu. Medzi nimi sa nachádzajú dokonca i pikantnejšie eroticky ladené akty vrátane toho najstaršieho v Chorvátsku.

Nechýbajú ani výstavy historických kníh a dobových predmetov, ktoré sa podarilo nájsť počas archeologických prác v celom regióne. V hrade majú tiež veľkú zbierku obrazov tunajších majstrov. Počas prehliadky sa pozriete nielen do priestorov pre panstvo, ale aj pre služobníctvo, napríklad do kuchyne.

 

Park, ktorý inšpiroval umelcov

Na záver prehliadky hradu dostanete od sprievodcu odporučenie, aby ste sa ešte išli pozrieť aj do priľahlého parku. Ten bol vždy pýchou pôvodných majiteľov a inak tomu nie je ani teraz. Vychádzkový chodník vedie okolo celého jazera, takže ponúka nádherné vyhliadky na historické budovy.

Môžete si tam urobiť piknik alebo si len tak oddýchnuť. V minulosti sa práve v parku stretávali pôvodní majitelia s umelcami. Spoločne sa rozprávali a hľadali inšpirácie pre ďalšie svoje diela. Veľká časť z nich potom skončila v hradnej zbierke.

 

Len 10 kilometrov od diaľnice

Zachádzka do Trakoščanu vám nevezme veľa času. Dostanete sa tam jednoducho z hlavnej trasy, ktorú pravidelne absolvujete smerom k chorvátskemu pobrežiu. Po ceste zo Slovenska budete prechádzať aj cestou, ktorá vedie popri hlavnom meste Záhreb. Či už pôjdete po diaľnici A2 alebo ceste E 59, niekoľko kilometrov pred chorvátskou metropolou sledujte odbočku smerom na Varaždin. Keď z nej zídete, stačí už len ísť smerom u Trakoščanu

Táto zachádzka má len niečo vyše desať kilometrov, takže vám neuberie veľa času a urobíte si tak veľmi príjemnú zastávku. Ak by ste mali chuť, môžete tam zostať aj na viac nocí. Pozrite si aj ostatné mestá v okolí, napríklad samotný Varaždin, ktorý má nádherné historické centrum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa