Ceny, destinácie a novinky. Aký bude rok 2015 pre slovenských turistov?

2015-02-18 08:00:00 |   |    | 

Máme tu nový rok a aj nové leto, ktoré nás čaká. Už teraz sa dá pripraviť si skvelý výlet doma aj v zahraničí. Cestovné kancelárie prinášajú zaujímavé ponuky, ktoré v rámci first moment vedia prekvapiť zaujímavými cenami. Kam sa ale vybrať? Z údajov cestovej kancelárie Satur sme zistili, kam počas letných mesiacov budeme najčastejšie cestovať. Kde sú najlepšie ponuky? A čo všetko je nové vo svete slovenského turizmu? Po čom naše srdcia túžia?



 

Ceny, ceny, ceny

 

Slovenské chute sa pomaly menia a čím ďalej, tým viac prizeráme na kvalitu ako cenu. No to, že chceme dovolenkovať lepšie, ešte neznamená, že sa nezaujímame aj o ceny. Tie sa podľa kancelárie tento rok výrazne nezmenia. Ku zmene nepríde ani pre ekonomickú situáciu, v ktorej sa ako štát eurozóny nachádzame. Klesajúce euro sa našťastie nepremietne do cien bežných dovolenkových destinácií. Podľa kancelárie sa samotného hotely snažia o ich vyrovnanie. Ide hlavne o EgyptTurecko, kde sa pomocou rôznych úľav snažia udržať hladinu cien na úrovni porovnateľnej s minulým rokom.

Pre zaujímavosť, my Slováci sme každým rokom náročnejší a postupne si sami vyberáme drahšie ponuky. V minulom roku sa cena priemerného zájazdu pohybovala okolo 646 eur. V tejto sume sú však zarátané všetky druhy dovoleniek. Zatiaľ čo za pobytové dovolenky sme priemerne zaplatili 782 eur, za poznávacie to bolo 377 eur. Pri exotických dovolenkách sa ceny vyšplhali vyššie a to približne na 1800 eur.

 

Destinácie

 

Podľa generálnej riaditeľky CK Satur Eleonóry Fedorovej tohtoročný predbežný predaj dovoleniek ukazuje celkový nárast záujmu Slovákov o cestovanie. Podľa CK sa tento rok opäť uprednostňujú dovolenky v Turecku, na gréckych ostrovoch, v Chorvátsku, Taliansku a na Severnom Cypre. Pri poznávaní Európy zase Slováci uprednostňujú Portugalsko, Rusko, Škandináviu, Taliansko a Island. Ten počas posledných rokoch vystúpil na prvú priečku, vďaka svojej netradičnej prírode a množstvu zájazdov priamo zo Slovenska.

Z aktuálneho predaja first momentov vidno tiež záujem o exotické krajiny. Za poznávaním cestujeme na Kubu, do Maroka, Číny, na Srí Lanku a do Spojených štátov amerických. V Číne sú stále populárnejšie návštevy miest ako Pekingu, Makaa a Hongkongu. K tradičným pobytovým hviezdam patria Thajsko, Maldivy, Dominikánska republika, KubaSpojené arabské emiráty. Tie obľubujú ako milovníci nakupovania (Dubaj), tak aj deti (Abú Dhabí). Okrem prekrásnych pláží tu totiž majú aj aquapark, park Ferrari a začínajú taktiež investovať do múzeí a iných kultúrnych budov, ktoré môžu turistov nalákať. Aj ceny by v SAE mali postupne klesať. Tento predpoklad vychádza z toho, že tunajšie autority začínajú čím ďalej tým viac investovať do nových hotelov, čím vzniká viac lôžok a väčšia ponuka.  Ako turisti z toho budeme môcť vyťažiť.

Poslednou kategóriou sú rodiny s deťmi, ktoré potrebujú špeciálne podmienky. Aby si dovolenku naozaj užili, mali by si vybrať čím skôr, keďže dopyt po rodinných hoteloch a miestach, kde sa aj deti zabavia stále narastá. Podľa aktuálnych predajov CK Satur si takéto rodiny vyberajú ako dovolenky a poznávacie zájazdy po Európe, tak aj výlety do exotických krajín. V Európe sú populárne Veľká Británia, ponúkajúca cestu za Harrym Potterom, Francúzsko s jeho Disneylandom, Škandinávia, kde sa nachádza Legoland, Dubaj s množstvom neuveriteľných atrakcií a tiež Jordánsko, ktoré deťom ukáže miesta, známe z filmov Indiana Jones.

 

Slováci a novinky

 

Pozrime sa teraz na novinky, ktoré sa stále častejšie objavujú v žiadostiach Slovenských turistov. Ako inak ide o nové destinácie. Slováci čoraz častejšie chcú vidieť nové miesta a zažiť nové dobrodružstvá. Preto sa neustále obnovujú siete hotelov a krajín, kam sa dá ísť pozrieť. Tento rok sa do katalógov dostáva stále viac hotelov v Albánsku, Maroku a na Korzike. Práve dopyt po Korzike a Sardínii stúpa, keďže boli dlho neprístupné, a pritom ponúkajú takmer karibské pláže, biely piesok a zaujímavé kultúrne dedičstvo.

Ďalšími novinkami sú exotické cesty s deťmi a možnosť získať rodinný balíček aj s tým, že cestuje len jedna dospelá osoba a jedno, alebo viac detí. Opakom sú hotely, kam deti nesmú, a tak majú dospelí dostatočné súkromie a pokoj. Tento trend sa postupne rozvíja po celom svete a ani Slovensko neobišiel. Preto je možné v každej destinácii nájsť aspoň jeden hotel, v ktorom náročnejších dovolenkárov nebudú rušiť deti.

Už takmer samozrejmosťou sú hotely s voľným prístupom k wifi a možnosťou vybrať si termín dovolenky podľa vašej potreby. Takto nemusíte čakať na vopred stanovený termín, ale pocestujete, vtedy keď to bude vyhovovať vám.

 

A viete podľa čoho my Slováci najčastejšie vyberáme dovolenky?

 

S úsmevom treba povedať, že priority obyvateľov krajiny, ktorá nemá more sú jasné. Piesočné pláže, zaujímavé strediská a čo všetko je zahrnuté v All Inclusive. Rodiny s deťmi zase vyberajú podľa animátorovtobogánov.

 

Pre mladých

 

Podľa generálnej riaditeľky majú mladí Slováci jasné, ktoré miesta sú pre nich najvýhodnejšie. Bulharsko, ChorvátskoTurecko ešte stále patria k ich topom. Je to samozrejme pre priaznivé ceny, pomer služieb a divoký nočný život. Ten hrá pri výbere prím.

Zdroj/autor: CK Satur, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa