10 trendov, ktoré ovládnu cestovanie v roku 2019

2019-01-18 00:00:00 |   |    | 

Cestovanie podlieha každý rok iným trendom, nielen čo sa týka výberu destinácií, ale aj zvyklostí počas spoznávania nových krajín. Tentoraz sa začnú viac zaujímať o dovolenky v spojení s relaxom, zmení sa dĺžka pobytov a priklonia sa viac k ekologickému prístupu k turizmu.



 

1. Kratšie výlety

Letenky sú stále lacnejšie a cestovatelia chcú spoznať veľa nových miest. Kvôli tomu sa čoraz viac z nich prikláňa ku kratším pobytom, ktoré im prinášajú zaujímavé výhody. Prvou z nich je jednoduchšie plánovanie. Desať dní v nejakej destinácii si vyžaduje veľa organizovania, čo ich veľmi zaťažuje. Krátky víkendový pobyt vybavia podstatne rýchlejšie a potom sa venujú tým príjemnejším činnostiam. Takto navyše majú voľno častejšie a nemusia čakať na ďalšiu dovolenku veľmi dlhý čas.

 

2. Aplikácie

Z počítačov sa už pomaly presúvame k smartfónom, s ktorými je cestovanie oveľa jednoduchšie. Letenky, rezervácie ubytovania, objednávky vstupov do pamiatok. To všetko už dnes dokážete spravovať pomocou mobilných aplikácií. Ľahké ovládanie vám nezoberie toľko času a navyše nemusíte so sebou nosiť niekoľko vytlačených potvrdení, čo zároveň šetrí životné prostredie.

 

3. Rodiny digitálnych nomádov

Digitálne nomádstvo bolo väčšinou doménou slobodných ľudí a bezdetných párov. Im sa ľahšie odchádzalo z dôverne známeho prostredia a skúšať pracovať v nejakej novej krajine. Stačilo si vziať počítač a ich zamestnanie šlo spolu s nimi. Keďže však pribúda počet zamestnancov s home officom, teda prácou z domu, takéto výhody lákajú aj páry s deťmi. Tento rok sa bude niesť v znamení rodín, ktoré takýmto spôsobom učia svojich potomkov k láske k cestovaniu.

 

4. Wellness hotely

Cestovatelia sa naučili viac odmeňovať. Aj mladí ľudia si uvedomujú, že po náročnom dni im padne vhod, keď môžu ísť aspoň na chvíľku do wellnessu a oddýchnu si vo vírivke či saune. Preto za ostatné roky tak rýchlo rastie obľuba hotelov, ktoré majú aspoň malé relaxačné centrum. Stúpne tiež záujem o balíčky wellness a beauty pobytov, ktoré pomáhajú spojiť oddych so spoznávaním nových krajín.

 

5. „Slow travel“

Opakom fanúšikov krátkych dovoleniek je nový trend v podobe slow travel. Niektorí cestovatelia sú už unavení z toho, že sa v krátkom čase snažia navštíviť čo najviac atrakcií a za pár hodín sa pokúšajú zachytiť skutočnú atmosféru daného mesta alebo oblasti. Preto sa rozhodli spomaliť a radšej si doprajú týždeň v jednom meste, aby ho spoznávali po kúskoch. Pozrú si jednu pamiatku, poprechádzajú sa, v bare sa porozprávajú s domácimi a na druhý deň si nechajú ďalšiu dávku tejto dovolenkovej pohody.

 

6. Objavovanie temných a tajomných miest

Strach a adrenalín nás často zavedú za tými najlepšími zážitkami. Už počas ostatných rokov začali cestovatelia objavovať opustené a trochu nebezpečné miesta, ktoré im ukázali inú tvár spoznávania sveta. Cestovné kancelárie vycítili šancu a svoju ponuku obohatili o dovolenky, ktoré zahŕňajú napríklad návštevu opustených miest duchov, lokalít, ktoré postihla nejaká katastrofa a teraz pomaly vstávajú na vlastné nohy, temné miesta spojené s desivými legendami alebo ťažké turistické trasy.

 

7. Biznis-zábavné cestovanie

Pracovné cesty sú pre zamestnancov často nutnou povinnosťou, počas ktorej vidia len hotel, letisko a priestory, kde sa konala konferencia alebo jednanie. Rok 2019 má priniesť zmeny aj v tomto type cestovania. Mnoho ľudí si rezervuje ďalšie dve noci v danom meste na vlastné náklady a získavajú tak šancu spoznať mesto, ktoré inak nemohli vôbec vidieť. Zábavu kombinujú s biznisom a vďaka tomu vytvorili nový druh turizmu.

 

8. Cestovanie spojené s dobrovoľníctvom

Dovolenky v zahraničí vám často otvárajú oči a ukazujú aj smutnejšiu tvár sveta. Pokiaľ sa vyberiete do exotickejších a chudobnejších krajín, dostávate sa do kontaktu s množstvom ľudí, ktorí potrebujú pomoc. To prinútilo cestovateľov zamyslieť sa nad svojim konaním a trochu ubrať z vlastného komfortu. Dovolenky preto nespájajú len s oddychom a spoznávaním nových krajín, ale aj s dobrovoľníctvom. Možnosti na takúto pomoc hľadajú vopred na internete alebo jednoducho pozorne sledujú, kde by sa mohli angažovať priamo na mieste.

 

9. Ekologické cestovanie

Zlý stav životného prostredia núti cestovateľov zamyslieť sa nad ekologickou stopou, ktorú zanechávajú na každej dovolenke. Udržateľný turizmus ich motivuje pristupovať k cestovaniu rozumnejšie a nezaťažovať prírodu všetkým od výberu hotelov s ekologickým prístupom, znižovania odpadu na cestách, vyberania ekologickejšej dopravy, až po rozumný postoj k nakupovaniu suvenírov.

 

10. Luxus vďaka ubytovaniu v súkromí

Rôzne podoby ubytovania v súkromí umožňujú cestovateľom dopriať si viac aj za obmedzený rozpočet. Luxusné byty v nádherných lokalitách ich vyjdú podstatne menej ako drahé hotely. Vďaka tomu sa naučili vyberať z toho najlepšieho a viac ako cena ich zaujíma komfort a niečo navyše, čo im ponúkajú títo poskytovatelia ubytovania.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa