V Peru opäť otvorili najstarší most: Chodili po ňom už Inkovia

2021-06-27 08:01:00 |   |    | 

Lanový most Q'eswachaka (či Queshuachaca) patrí k najväčším pokladom juhoamerického Peru a od roku 2009 je tiež na zozname kultúrneho dedičstva krajiny. Dva brehy rieky Apurimac neďaleko lokality Huinchiri totiž spája vyše 500 rokov, chodili po ňom už Inkovia!



 

Most Q'eswachaka je skutočným unikátom. Nachádza sa v nadmorskej výške 3700 m n. m., má dĺžku 28 a šírku jeden meter a je jediným zachovaným lanovým mostom Inkov z pôvodného množstva približne dvesto. Hoci sa už dnes v jeho blízkosti nachádza novšia pohodlnejšia a bezpečnejšia alternatíva, domáci ho stále udržiavajú „pri živote“.

Každý rok v júni sa celé rodiny z komunity Huinchiri stretnú, aby ho tradičným spôsobom obnovili. Niektorí splietajú vopred pripravené prírodné vlákna ichu do lán, ďalší vyrábajú rohože na prekrytie dna. Stavitelia pritom tkajú most z oboch strán ponad roklinu bez akéhokoľvek zabezpečenia! Kým v dávnej minulosti bola účasť na obnove mosta povinná, dnes takto domáci dobrovoľne prejavujú úctu svojim predkom a Pachamame (Matke Zemi).

Hoci sa rovnakým spôsobom most „dorába“ a obnovuje už stovky rokov, pandémia sa mu takmer stala osudnou. Kvôli lockdownu totiž neprešiel tradičnou „generálkou“ a v marci 2021 sa zrútil. Našťastie sa ho však pomocou techniky, zapísanej na Zozname UNESCO, znova podarilo obnoviť, a tak je od stredy most opäť prístupný. „Je to ako odpoveď na samotnú pandémiu. Môžeme povedať svetu, že sa z toho krôčik za krôčikom dostávame,“ cituje agentúra Reuters guvernéra regiónu Cusco Jeana Paula Benavanteho.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa