Sochy na vrchu Nemrut Dag vznikli z kráľovej pýchy, dnes sú na zozname UNESCO

2022-12-14 13:00:00 |   |    | 

Hoci väčšina ľudí mieri do Turecka kvôli oddychu pri mori, táto krajina toho ponúka omnoho viac. Tentoraz zájdeme na východ do málo známeho mesta Kahta, kde stojí vrch Nemrut Dag, zapísaný na zozname UNESCO. Pri ceste na jeho vrchol sa totiž dostanete k večnému pomníku bývalého kráľa, ktorý zdobí množstvo vzácnych sôch.



 

Sochy na kope kameňov

Historici uvádzajú ako dátum vzniku pomníka Nemrut Dag obdobie približne medzi rokmi 70 až 38 pred naším letopočtom, kedy sa v tejto oblasti rozprestieralo menšie kráľovstvo Kommagene. Jedným z jeho panovníkov bol Antiochios I., ktorý prišiel s návrhom postaviť mohylu na najvyššom kopci v regióne. Keďže chcel toto miesto urobiť výnimočnejšie, nechal na jeho vrchol nanosiť ešte malé kusy rozdrvených kameňov, ktoré tam vytvarovali do podoby končiara. Umelo vytvorený nános dosahoval výšku 50 metrov. Na tomto mieste potom nechal postaviť niekoľko 8- až 9-metrových sôch.

 

Označoval sa za nesmrteľného

Antiochios I. sám seba považoval za veľkého vládcu a nesmrteľného človeka. Porovnával sa s bohmi, preto sa rozhodol, že zostane naveky obklopený ich spoločnosťou. Sochárom zadal úlohu, aby z vápenca vytvorili sochy, ktoré mali stvárňovať viacerých bohov. Medzi nich potom zasadil vlastnú podobizeň, aby tak symbolicky dokázal svoju výnimočnosť. Keď vystúpite na vrchol hory, budú vás tam čakať nielen zvečnení bohovia, ale aj sochy vlkov a orlov. Tí majú za úlohu chrániť vstup na toto posvätné miesto. Okolo hlavnej časti mohyly sa z troch strán rozprestiera terasa, odkiaľ dovidíte doďaleka. Panovník tak mal mať aj po smrti krásny výhľad na svoje kráľovstvo a poddaných.

 

Symbolické podávanie rúk s bohom

Mohyla bola po dlhý čas utajená pred verejnosťou. Až v roku 1881 sa do tejto oblasti vybral na expedíciu nemecký inžinier Karl Sester, ktorému sa podarilo odhaliť pozostatky pôvodných sôch. Aj vplyvom poveternostných podmienok sa však neuchovali v dobrom stave. Väčšina postáv síce naďalej stojí alebo sedí, ale ich hlavy už ležia voľne padnuté popri podobizniach. Uvidíte tam napríklad Dia alebo Herakla. Veľmi dôležité je súsošie, na ktorom si Antiochios I. podáva ruku s jedným z bohov. Jednotlivé sochy sú terasovito rozložené a na východnej strane sa ich podarilo uchovať v lepšom stave. Najvyššie sú umiestnené postavy, ktoré sedia a kráľ ich popisoval ako posedenie na božských trónoch.

 

Hrob sa zatiaľ nepodarilo odhaliť

O mohyle zatiaľ len postupne odhaľujeme nové informácie, ktoré nám napovedajú, ako vyzerala v minulosti a ako prebiehala jej výstavba. Keďže ju nechal vystavať Antiochios I., predpokladá sa, že bude mať na tomto mieste aj svoj hrob. Paradoxom však je, že počas doterajších archeologických skúmaní sa ho ešte nepodarilo objaviť. Odborníci sa však domnievajú, že sa bude nachádzať niekde v poslednej časti, kde ešte stále prebiehajú práce. Tá zatiaľ ani nie je prístupná pre verejnosť, ale po skončení bádania ju plánujú taktiež otvoriť. Počas skúmania sa medzi prvými vecami objavil kamenný oltár. Podľa historikov sa preto toto magické miesto využívalo aj na náboženské obrady.

 

Ako sa tam dostanete?

Nemrut Dag sa nachádza mimo hlavných turistických oblastí, takže ho navštevujú skôr účastníci poznávacích zájazdov. V okolí mesta je však viacero historických pamiatok. Nachádza sa tam napríklad vzácny rímsky most Cendere, staroveké nálezisko Arsemia Antik Kenti alebo hrad Kahta, odkiaľ je krásny výhľad na okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa