Turista vzal deti na jedno z najnebezpečnejších miesta sveta: Z jeho VIDEA vám bude zle

2022-11-15 12:00:00 |   |    | 

Vychovávať deti k láske k prírode a cestovaniu je jedna vec, no vystavovať ich pritom neprimeranému riziku zas čosi iné. Kde je pomyselná hranica, na tom sa ľudia zhodnúť nedokážu. Isté je, že nedávne video z Yosemitského národného parku vyvolalo najmä medzi rodičmi veľmi vášnivú diskusiu.



Mnohí cestovatelia pri honbe za dokonalou fotografiou či videom nehľadia na žiadne riziká. Viacerí už za to dokonca zaplatili tú najvyššiu cenu, minulé leto sa napríklad istá influcencerka zabila priamo pred očami bezmocných kamarátov pri páde z vodopádu. Ani to však situáciu veľmi nezmenilo.

Aktuálne vyvolal búrlivé diskusie Havajčan Aaron Eveland, ktorý na Instagrame zverejnil video zo štítu Half Dome v Yosemitskom národnom parku. Pri jeho nakrúcaní sedel na úzkom skalnom výbežku nad takmer 2700-metrovým zrázom a niektorí sledovatelia komentovali, že majú závrat pri pohľade do takejto hĺbky už len cez obrazovku.

 

 

Ešte viac však všetkých vydesila skutočnosť, že za mužom sa v tesnej blízkosti okraja skál hrajú jeho dve malé deti. „Pri pohľade na to sa mi potia ruky aj nohy. Chodievam s deťmi na turistiku, ale ani za svet by som nechcel, aby stáli tak blízko bez toho, aby bol niekto pri nich,“ napísal ktosi v jednom z komentárov, ktoré sa väčšinou nesú vo veľmi podobnom duchu.

Výstup na vrchol štítu Half Dome vo výške 2694 metrov patrí k najnebezpečnejším na svete a až do 70. rokov 19. storočia bol považovaný za nemožný. Posledný 120-metrový úsek je takmer kolmý, no dnes si naň vďaka kovovým rebríkom trúfajú aj horolezci bez špeciálneho vybavenia. Pády bývajú fatálne, nie sú však jediným rizikom. Half Dome ako najvyšší v okolí priťahuje blesky a v roku 1985 jeden z nich zranil troch a zabil dvoch turistov. Spolu s nimi si už štít vyžiadal vyše 60 životov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa