9 tipov na málo známe dovolenkové destinácie pre objaviteľov: Niektoré sú na druhom konci sveta, iné zvládnete autom za pár hodín

2023-07-01 08:00:00 |   |    | 

Letné dovolenky ponúkajú nekonečné možnosti nielen na oddych pri mori, ale aj na objavovanie nových miest, kultúr a zážitkov. Ak túžite po niečom originálnom a nezvyčajnom, menej známe destinácie s fascinujúcou históriou, pôsobivou prírodou a unikátnymi zážitkami sú pre vás ideálnou voľbou. Tu je zoznam deviatich takýchto miest, ktoré vás inšpirujú a presvedčia o ich jedinečnosti.



 

Street artový raj Belleville v Paríži

Paríž patrí medzi najnavštevovanejšie a najromantickejšie miesta na svete. Okrem notoricky známych atrakcií ako je Eiffelova veža či štvrť Montmartre, je tu množstvo miest, o ktorých turisti netušia, stoja však za návštevu. Jedným z nich je multikultúrna štvrť Belleville. Kedysi robotnícka, dnes predovšetkým kultúrno-umelecká časť Paríža láka svojím pouličným umením, skvelými kaviarničkami, vintage obchodmi, galériami či antikvariátmi. Prejdite sa ulicou Belleville’s rue Dénoyez, ktorá je doslova pokrytá street artom, a na ktorej sa konajú improvizované happeningy. Vychutnajte si miestnu kuchyňu, kde sa vône kávy a typických francúzskych palaciniek mieša s vôňami Afriky, Ázie či stredného Východu.

Tip pre cestovateľov: Nosiť veľké množstvo hotovosti môže byť riskantné a nepohodlné. S kreditnou kartou VISA môžete jednoducho nakupovať a platiť za služby kdekoľvek na svete.

 

Tajomná kostnica Sedlec v Českej republike

Neďaleko Prahy sa nachádza kaplnka, ktorú ročne navštívi viac ako 400 tisíc návštevníkov, stále je však mnohým neznáma. Je podzemnou súčasťou cintorínskeho kostola Všetkých svätých a má trochu svojráznu výzdobu, ktorá pozostáva z viac ako 60 000 ľudských kostier. Pozostatky zosnulých počas epidémií moru či husitských vojen začal do pyramíd skladať poloslepý sedlecký mních už od začiatku 16. storočia. Súčasná výzdoba je dielom majstra Františka Rinta. Je to zážitok, pre niekoho ako vystrihnutý z hororového filmu, pre iného je to priestor pre tiché zastavenie a rozjímanie na jednom z najtajomnejšich a zároveň najposvätnejších miest v Česku.

 

Ružové jazero, Španielsko

Necelú hodinku cesty autom zo známeho španielskeho letoviska Alicante sa nachádza jedno z najslanších a najväčších jazier v Európe. „Laguna Salada de Torrevieja“ má vďaka špecifickým mikroorganizmom jasnú ružovú farbu, čo ho robí atraktívnym pre lovcov dokonalých fotografií. Nefalšovanú romantiku tam zažijete napríklad pri plavbe katamaránom pri západe Slnka. Voda tohto ružového jazera má aj liečivé účinky, najmä na reumu.

Tip pre cestovateľov: Ako rezervu pre prípad neočakávaných výdavkov si so sebou vezmite kreditnú kartu VISA. Je akceptovaná po celom svete a napríklad v autopožičovniach inú ako kreditnú kartu neprijímajú.

 

Soľná pláň Uyuni, Bolivia

Niektorí ju označujú ako najväčšie zrkadlo na svete a naozaj, so svojou rozlohou 10 tisíc km2 je najväčšou soľnou pláňou na svete. Táto unikátna prírodná atrakcia v juhozápadnej Bolívii vznikla z dávno vyschnutého prehistorického jazera a spája sa s ňou viacero zaujímavostí. Slúži napríklad na kalibráciu výškomerov družíc na pozorovanie Zeme, v roku 2014 sa tu konali preteky Rallye Dakar a fanúšikovia Star Wars ju určite spoznávajú ako planétu Crait v časti The Last Jedi z roku 2017.

 

Diablov most, Nemecko

Rakotzbrücke alebo Diablov most je ikonický klenutý most nachádzajúci sa v malebnom anglickom parku Kromlau vo východnom Nemecku. Dostanete sa sem napríklad z Drážďan za necelé dve hodiny, ale je vhodný aj ako jednodňový výlet z Berlína. Most bol postavený v roku 1860 vrátane zubatých skalnatých veží po jeho okrajoch.

 

More hviezd na Maledivách

Toto magické miesto sa objavilo v scéne z filmu Ang Lee z roku 2012 „Life of Pi“. „More hviezd“ je krásny fenomén, ktorý sa v určitých obdobiach roka objavuje na útesoch Maldív. Vďaka bioluminiscenčným fytoplanktónom a pohybom vĺn morská hladina žiari a vytvára neuveriteľný trblietavý efekt, ktorý vyzerá, akoby more bolo plné hviezd. Najznámejším miestom na pozorovanie planktónu je ostrov Vaadhoo na atole Raa, ale vyskytuje sa na ktoromkoľvek z ostrovov Maledív. Najväčšiu šancu uvidieť a zažiť tento jav, keďže kúpanie v tejto žiarivej vzácnosti je pre človeka úplne bezpečné, máte koncom leta.

 

Benin - rodisko Voodoo

Benin je čarovné miesto plné tajomstiev a povier. Kým západná Afrika je notoricky náročná oblasť na cestovanie kvôli horúčave, vízovým obmedzeniam a nedostatočnej turistickej infraštruktúre, Benin je neuveriteľne vďačnou destináciou pre neohrozených cestovateľov s príjemnými teplotami okolo 25 °C počas zimných mesiacov. Benin je rodiskom tajomného voodoo náboženstva a aj dnes tam nájdete množstvo voodoo predmetov, oltárov aj rituálov. Okrem toho si v Benine môžete prejsť smutne slávnu „Cestu otrokov“, ktorou prešlo viac ako milión budúcich otrokov – ľudí, unesených po celej Afrike.

Okrem objavovania „histórie je v Benine aj množstvo iných vecí, napríklad si oddýchnuť na plážach južného pobrežia, pozrieť si tradičné dedinky, obdivovať nádhernú prírodu či navštíviť miestne trhy plné tajomných bylín, fetišov, sušených zvierat či výrobkov miestnej medicíny, spojenej, ako inak, s voodoo.

Tip pre cestovateľov: Pri cestovaní sa zíde každé euro. S novou kreditnou kartou VISA od Tatra banky vám prostredníctvom služby cashback vrátia až 50 EUR za ubytovanie, dopravu či prenájom auta.

 

Sumba - alternatíva k preplnenému Bali

Relatívne neznámy ostrov Sumba je od Bali vzdialený iba jeden a pol hodiny cesty lietadlom.

Ostrov sa hemží nádhernými fotogenickými miestami vrátane opustených pláží, tancujúcich stromov, zvlnených kopcov, tradičných dedín a skrytých lagún. Na rozdiel od Bali je však pravdepodobné, že na týchto očarujúcich miestach nestretnete veľa ďalších turistov.

Sumba je väčšia ako Bali, takže ak tu chcete čo najlepšie využiť čas, musíte si najať vodiča. Ostrov je rozdelený na východ a západ, pričom miestni obyvatelia majú na na každej strane odlišné starodávne tradície.

Tip pre cestovateľov: Napriek tomu, že zatiaľ patrí medzi neobjavené perly, na ostrove je dostatok možností ubytovania, cenovo veľmi výhodných, dajú sa rezervovať vopred cez internet priamo z domu a zaplatiť napríklad kreditnou kartou VISA. Ak ju ešte nemáte, Tatra banka aktuálne ponúka k novej kreditnej karte viaceré užitočné benefity.

 

Lichtenštajnsko, malá krajina s veľkým srdcom

Úžasnou destináciou v Európe, ktorá nepriťahuje veľa cestovného ruchu, je mikroštát Lichtenštajnsko. Jedným z dôvodov, prečo je táto, len 160 km² malá krajina taká nekonvenčná, je skutočnosť, že je dvojnásobne uzavretá vo vnútrozemí Rakúska a Švajčiarska.

Hoci je Lichtenštajnsko rozlohou maličké, nájdete tu prekvapivo veľa miest, ktoré môžete navštíviť, napríklad päť hradov, z ktorých dva boli úplne zrekonštruované, vinohrad, ktorý spravuje kráľovská rodina a vínnu pivnicu vo Vaduze, najväčšom a zároveň hlavnom meste. Návštevníci si môžu užiť ochutnávku a pre väčšie skupiny je možné zabezpečiť večeru pri víne. Jednou z najobľúbenejších aktivít je pešia turistika, vďaka ktorej objavíte nádherné prírodné zázraky. Výhľady na Alpský Rýn a hory sú dostatočným dôvodom na návštevu Lichtenštajnska.

Na svete existujú tisíce krásnych miest, tajomných príbehov či zázrakov prírody. Kamkoľvek sa však vyberiete, veľkým pomocníkom pre vás bude kreditná VISA karta od Tatra banky, ktorá ponúka vysoký komfort pri cestovaní a množstvo benefitov, s ktorými viete ušetriť. Kreditná karta je v zahraničí poistkou. Sú to financie, ktoré nemusíte bezpodmienečne minúť, ale viete, že sú tam.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Tatra banka.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa