Žreby, fastfood aj kolieskové korčule: Toto je 8 najbizarnejších vianočných tradícií sveta

2023-12-24 00:00:00 |   |    | 

My si nevieme predstaviť Vianoce bez kapustnice, ryby so šalátom, kolied a darčekov. Ale ako je to vo svete? Niektoré zvyky vás istotne prekvapia a možno sa vám pár z nich zapáči natoľko, že si ich budete chcieť taktiež vyskúšať.



 

Japonsko – jedlo z KFC

Vianoce v Japonsku nepredstavujú tak veľký sviatok ako napríklad v Európe. Preto si ani nerobia starosti s prípravou sviatočného jedla. Namiesto honosného pohostenia zájdu do reťazca KFC, kde nakupujú ich tradičné menu. Tento kuriózny zvyk má aspoň jednu výhodu – gazdinky určite nie sú unavené z príprav.

 

Poľsko – rozprávanie sa so zvieratami

Pre majiteľov domácich miláčikov to zrejme nie je žiadna novinka. S obľubou sa s nimi porozprávame kedykoľvek počas roka, počas magického vianočného večera sa však má monológ zázračne zmeniť na pútavý rozhovor. Poliaci totiž veria, že zvieratá dokážu vtedy prehovoriť, čo súvisí s príbehom o Ježiškovi, ktorý sa narodil v maštali v obklopení rôznych zverov.

 

Čína – Santova sestra

Všade vo svete sú Santovými pomocníkmi elfovia. Keď však prídete do Číny, nájdete ho len v obklopení šikovných žienok. Tam totiž veria, že vianočnému mužovi pomáhajú jeho „sestry“, ktoré chodia oblečené v odeve bielej a červenej farby.

 

Holandsko – skoré Vianoce

Vo väčšine krajín vo svete sú hlavné vianočné sviatky 24. alebo 25. decembra. V niektorých krajinách je to však inak a veľmi časté je rozdávanie darčekov počas silvestrovskej noci. Holanďania sa však trochu poponáhľajú. Im nosieva najviac darčekov Sintrklaas, čo je obdoba nášho Mikuláša. Chodí dokonca v rovnaký deň, teda 5. decembra, a na Vianoce už potom dostanú menej darčekov.

 

Rumunsko – zabíjačka

Aj u nás sa počas adventu robievala často zabíjačka, aby boli ľudia pripravení na Vianoce. V Rumunsku na to majú dokonca presne určený deň a väčšina zabíjačiek sa koná 20. decembra. V súčasnosti už túto tradíciu dodržiavajú najmä na vidieku.

 

Austrália a USA – surfujúci Santa

Santa nie je žiaden nudný starý pán. V Austrálii a USA si rád zasurfuje na divokých vlnách. Tento zvyk sa pestuje napríklad na Floride, kde muži prichádzajú na pláž v týchto prevlekoch a zabavia sa spolu s ostatnými surfermi.

 

Španielsko – vianočná lotéria

Vianočnú lotériu majú kdekoľvek na svete, nikde však nemá tak silnú tradíciu ako v Španielsku, kde sa koná už od roku 1812. Často sa kvôli nej spájajú kolegovia, rodiny či kamaráti. Žrebovanie o vysoké sumy prebieha 22. decembra v Madride a je to suverénne najsledovanejší televízny program roka.

 

Venezuela – kolieskové korčule

V hlavnom meste Venezuely zažijete počas Vianoc kuriózny zážitok. Na zádušnú omšu tam totiž veriaci prichádzajú na kolieskových korčuliach. Tento zvyk sa dokonca stal natoľko populárny, že kvôli nemu uzatvárajú niektoré ulice. Veľké skupiny korčuľujúcich ľudí tak môžu ísť aj po ceste a nehrozí im žiadne nebezpečenstvo.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa