Záhada Agathy Christie: Kráľovná detektívok na 11 dní zmizla zo sveta

2023-12-27 00:00:00 |   |    | 

Je chladný decembrový večer, krátko po pol desiatej večer. Agatha Christie vstane z kresla, nakukne do izby svojej sedemročnej dcéry, pobozká ju na čelo a potom vybehne z domu. Rozhliadne sa po ulici a nasadne do svojho vozidla Morris Cowley. Od tohto okamihu je nezvestná.



 

Hneď na druhý deň sa rozbehne jedna z najväčších pátracích akcií anglickej histórie. Je do nej zapojených viac ako tisíc policajtov a stovky civilistov. Prvýkrát sú do pátrania nasadené aj lietadlá. Do prípadu sa vložia aj najslávnejší autori detektívok – duchovný otec Sherlocka Holmesa, sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) a Dorothy L. Sayersová (1893 – 1957). Netrvá to dlho a polícia nájde auto zmiznutej spisovateľky – v kroví nad okrajom kriedovej jamy pod strmým svahom Newlands Corner v grófstve Surrey. Vodička v ňom však nie je...

 

Písanie pre zábavu

Majsterka britskej detektívky prežila pomerne šťastnú mladosť. Narodila sa ako Agatha Mary Clarissa Millerová (1890-1976) a dostalo sa jej riadnej anglickej výchovy v mestečku Torquay, kde vraj jeden z jej najväčších literárnych vzorov, Arthur Conan Doyle, napísal Psa baskervillského. Matka podporí Agathin záujem o písanie, keď jej raz počas daždivého dňa navrhne, aby si skrátila čas tým, že skúsi vytvoriť príbeh.

 

Experimentuje s jedmi?

Už ako mladučká sa Agatha bezhlavo zamilovala do pilota Kráľovského leteckého zboru Archibalda Christieho (1889-1962), ktorého si v roku 1914 vzala za muža. Počas prvej svetovej vojny potom pracovala v nemocničnej lekárni. Tam sa naučila podrobnosti o jedoch a o tom, čo môžu narobiť v ľudskom tele. „Dajte mi malú smrtiacu ampulku, aby som sa mala s čím hrať, a budem šťastná,“ poznamená raz. A naozaj, asi polovica vrážd v jej románoch bude spáchaná s pomocou jedu.

 

Na honorároch nezarobila

Keď vojna skončila, strávila Agatha asi rok a pol tým, že sa snažila napísať román Záhada na zámku Styles. Predstavuje v ňom prvýkrát geniálneho belgického detektíva Hercula Poirota, lenže knižka sa predávala tak biedne, že autorka na honorároch vôbec nič nezarobila. To sa ale zmenilo pri vydaní Vraždy Rogera Ackroyda o šesť rokov neskôr. Nápadité dejové zvraty a prekvapujúce vyriešenie zápletky opäť v podaní Hercula Poirota spôsobilo revolúciu v serióznom detektívnom žánri. Z Agathy Christie sa stala nedostižná autorka. „Vydala deväťdesiattri kníh a sedemnásť hier, vrátane šiestich romantických príbehov, publikovaných pod pseudonymom Mary Westmacottová,“ spomína sa súčasný americký spisovateľ Robert Schnakenberg. Jej práce sú preložené do 103 jazykov, teda do viac ako drámy Williama Shakespeara (1564–1616)!

 

Nadobro zdrvená

V súkromí na tom spisovateľka bola bohužiaľ oveľa horšie. Zomrela jej milovaná matka, krátko nato sa navyše dozvedela, že jej manžel má milenku. Niet divu, že bola Christie v tom čase doslova na pokraji zrútenia. „Prepadla som príšernému pocitu opustenosti. Nadobro ma zdrvilo, keď som sa jeden deň chystala podpísať šek a nemohla si zrazu spomenúť, aké meno mám napísať,“ spomína neskôr vo svojej biografii. Večer 3. decembra 1926 potom sadla do auta, otočila kľúčmi v zapaľovaní a utekala nevedno kam.

 

Nehoda alebo únos?

Anglicko je na nohách. Potom, čo je spisovateľkine auto nájdené opustené pri jazierku Silent Pool v grófstve Surrey neďaleko Londýna, strhne sa poplach. Okamžite sa rozbieha pátranie, ale po Agathe Christie akoby sa zľahla zem. Policajti zistia, že brzdy automobilu sú uvoľnené, radiaca páka je v neutráli a kľúče v zapaľovaní. Na zadnom sedadle nájdu niekoľko zvrškov a pomerne drahý kožuch. Nikto nemá tušenie, čo sa spisovateľke mohlo stať. Hovorí sa o nehode, únose aj samovražde. Ani jej manžel nevie, čo sa osudného dňa udialo, iba špekuluje. „Asi sa vyzliekla, hodila kabát na zadné sedadlo a potom zrejme zišla z kopca a vydala sa – bohvie kam. Predpokladám, že išla z kopca, pretože chodenie do kopca neznášala,“ zverí sa novinárom.

 

Kam sa podelo telo?

Kde je spisovateľka, na to polícia nedokáže odpovedať. Nakoniec sa prikloní k variantu, že sa jedná o samovraždu. To už udalosť plní titulné stránky novín. „Záhadné zmiznutie nádejnej spisovateľky!“ hlásajú médiá niekoľko dní vkuse. Vyšetrovatelia sú pod tlakom, ľudia chcú odpovede. Pátracia akcia ide na plné obrátky. Tisíce policajtov a súkromných pátračov prečesávajú krajinu. Akcie sú ale bezúspešné. Preto sa za pár dní k možnosti samovraždy priklonia aj novinári. To je síce pre políciu a súkromných vyšetrovateľov prijateľné riešenie a zachraňuje to ich reputáciu, ale skutočnosťou zostane, že telo Agathy Christie nájdené nie je…

 

Pomôže čašník

Pri stolčeku v hoteli Swan Hydro v severoanglickom kúpeľnom mestečku Harrogate posedáva nápadne oblečená dáma. Šiju má ozdobenú masívnym náhrdelníkom, prsty plné veľkých prsteňov. Čašník ju pozoruje už niekoľko dní, veľmi často je totiž stredobodom pozornosti. Až dnes sa mu ale do rúk dostanú ranné noviny. „Panebože, veď je to ona,“ zalapá po dychu a okamžite zalarmuje políciu. Vyšetrovatelia dorazia na miesto v priebehu pár minút aj spolu s plukovníkom Christiom, ktorý svoju ženu identifikuje. A pretože je stále veľmi zmätená, rýchlo ju odvezie domov.

 

Skvelá reklama?

Zamestnanci hotela však mlčať nehodlajú. Vidia v tom patričnú reklamu, a preto sa snažia pobyt Agathy Christie u nich poriadne nafúknuť. Spisovateľka však tvrdí, že nemá vôbec tušenie, ako sa do hotela dostala, že má na sebe iné oblečenie, než v ktorom vyšla z domu, a nespomenie si ani na to, kto jej dal peniaze na hotel. Bulvárna tlač si ale nedá pokoj. Vyhlasuje, že celá akcia bola vopred naplánovaná a že to bola dobre pripravená reklama, ktorá mala zdvihnúť náklady jej detektívok. Špekuluje sa aj o tom, že spisovateľkine zmiznutie je súčasťou plánu, ktorým chce rozzúrená Agatha donútiť manžela, aby sa vzdal svojej milenky. Pokiaľ plánovala toto, každopádne to nevyšlo. Dvojica sa o dva roky neskôr rozvedie.

 

Spisovateľka mlčí

Ohľadom 11 dní strávených v hoteli Swan Hydro spisovateľka zachováva po celý život mlčanie. Dokonca ani v jej početných životopisoch nie je táto udalosť spomínaná. Jej okolie si túto podivnú udalosť vysvetľuje úplnou stratou pamäte, ktorá mohla spisovateľku postihnúť po automobilovej nehode. Jej životopisec Andrew Norman aj ďalší historici sa však prikláňajú k názoru, že Agatha Christie sa možno psychicky zrútila, buď pod ťarchou slávy, alebo kvôli milostným avantúram svojho muža. V dôsledku dlhodobejšieho stresu sa zrejme dostala do stavu, odborne nazývaného disociatívna fuga, čo je vzácne psychiatrické ochorenie, pri ktorom postihnutý opúšťa domov, cestuje a trpí poruchou pamäti ohľadom svojej identity a minulosti.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Aneta Bartoníková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa