Mardi Gras je francúzskou verziou fašiangov, pastva pre oči láka tisíce turistov

2024-01-10 00:00:00 |   |    | 

Začiatok roka sa v mnohých krajinách nesie v znamení rôznych slávností. U nás sú to napríklad fašiangy, obdobie plesov, osláv, svadieb a hojnosti, ktoré je predzvesťou pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Vo Francúzsku zas majú počas nasledujúcich týždňov slávny Mardi Gras, ktorý sa spája aj s okázalými akciami.



 

Obdobie karnevalov

Mardi Gras znamená v preklade z francúzštiny Tučný utorok. Začína sa vždy sviatkom Troch kráľov a končí v Popolcovú stredu, prekrýva sa teda s našimi fašiangami. Spočiatku sa tieto slávnosti konali najmä v južnej časti Francúzska, dnes sa však paradoxne tešia väčšej popularite v iných štátoch.

Väčšinou to prebieha tak, že každé mesto či dedina má jeden deň alebo víkend, počas ktorého sa koná hlavná časť slávností. Dátum teda nie je fixný a líši sa od rôznych oblastí. Flexibilná je aj dĺžka osláv.

V niektorých lokalitách trvajú takmer celý týždeň a počas tohto obdobia sa ulice zdobia do charakteristických farieb tohto sviatku - žltej, zlatej, zelenej a fialovej. Prvé dve znamenajú moc, tretia nádej a posledná symbolizuje spravodlivosť.

 

Sladká kráľovská koruna

V súčasnosti už nie sú striktne predpísané jedlá, ktoré by sa mali počas tejto slávnosti podávať. Základným pravidlom však je, aby ste si pred pôstom dopriali samé lahôdky. Tučný utorok vďačí za svoje pomenovanie aj tomu, že sa v tomto čase jedia ťažšie pokrmy, veľa mäsa a údenín. Napriek tejto rozmanitosti všade pripravujú jeden koláč, ktorý má už dlhoročnú tradíciu.

Volá sa kráľovský, lebo svojím tvarom pripomína korunu. Spôsoby jeho prípravy sú však opäť rôzne, hoci vždy ide o kysnuté cesto, ktoré sa môže plniť. Z neho sa vytvaruje alebo upletie okrúhly veniec, ktorý symbolizuje kráľovskú korunu. Po upečení sa ešte na povrchu zafarbí tradičnými odtieňmi tohto sviatku. Môžete ho jesť samotný alebo s džemom či šľahačkou.

 

Korálky a masky

Pre Mardi Gras sú najviac typické karnevalové sprievody. Počas toho hlavného sa ľudia stretávajú v uliciach a neskôr v podnikoch. Všetko je ozdobené v odtieňoch zlatej, žltej, zelenej a fialovej a hlavnou dekoráciou sú korálky.

Tie sa objavujú nielen ako súčasť outfitov, ale aj na budovách či stromoch alebo sú nimi ozdobené bary. Vždy sú to len jednoduché guľôčky spojené do reťaze.

Okrem toho by mali mať účastníci škrabošky. Opäť sa na nich objavujú štyri dominantné farby, ktoré sa prelínajú v rôznych pestrých kombináciách. Majú pôsobiť honosne, elegantne a štýlovo.

 

Sprievody s rôznymi spolkami

Počas hlavných osláv Mardi Gras sa v jednotlivých mestách konajú rôzne podujatia, ktorých súčasťou je vždy aj alegorický sprievod. Počas neho prechádzajú ulicami vozy s rôznymi maskami, scénkami alebo výjavmi. Súčasťou niektorých z nich sú aj amatérski herci.

Väčšinou ide o spolky, ktoré pôsobia v danom regióne a tie sa takto prezentujú vlastnou kreativitou. Mnoho miest má zvyk, že každý rok venujú jeden voz v sprievode jednému z bývalých panovníkov. Môže byť z danej krajiny, ale aj kdekoľvek zo sveta.

 

Najznámejší Mardi Gras je v New Orleans

Tučný utorok sa koná napríklad aj v Taliansku či Švédsku, najväčšej obľube sa však teší v USA. V meste New Orleans organizujú až dvojtýždňový karneval s množstvom akcií.

Na najväčšiu slávnosť ľudia často prichádzajú v niekoľkohodinovom predstihu, aby získali dobré pozície na sledovanie hlavného sprievodu. Popri tom sa koná množstvo koncertov a sprievodných podujatí, ktoré každoročne prilákajú do mesta tisíce turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa