Tajomné mesto Cahokia – bolo naozaj zatratené a záhadne zničené?

2024-02-26 12:00:00 |   |    | 

V americkom štáte Illinois sa nachádzajú pozostatky mesta Cahokia. V minulosti šlo o významný celok, ktorý ovplyvňoval dejiny tohto regiónu. Potom však podľa dávnych legiend mesto tajomne zmizlo, preto ho pokladali za jednu z najväčších záhad v dejinách. Hoci sa neskôr ukázalo, že v skutočnosti sú za všetkým úplne prozaické dôvody, ročne sem prichádzajú tisíce lovcov záhad.



 

Bývalo najväčším mestom v Severnej Amerike

História Cahokie siaha do 7. storočia. Začali ju budovať ako menšiu osadu, ktorá postupne nadobúdala na moci. Nakoniec sa rozrástla do takých rozmerov, že sa medzi 11. a 14. storočím stala najväčším mestom v severnej časti Ameriky. V predkolumbijskom období tam podľa historických záznamov žilo okolo 30 000 obyvateľov. Potom však prišiel zvrat. Po veľkom rozmachu nastal útlm, až mesto úplne zaniklo. Vtedy okolo neho vzniklo viacero legiend. Keďže po pôvodných obyvateľoch nezostali žiadne historické záznamy a neuchovalo sa dokonca ani to, ako sa táto komunita nazývala, začalo sa špekulovať o jej záhadnom zmiznutí. Postupne pribúdali stále nové teórie o tom, ako sa to mohlo stať. Väčšinou sa však skloňovala možnosť, že celý národ zmizol naraz v rovnaký čas, preto sa k tomuto miestu viazali tajuplné príbehy.

Cahokia Mounds

 

Trápila ich už vtedy klimatická kríza?

Jednou z najčastejšie skloňovaných teórií bolo, že už v dávnej minulosti sa tunajší obyvatelia nesprávali zodpovedne a kvôli tomu sa dostali na hranicu klimatickej krízy, ktorá zničila ich mesto a kmeň. Na stavby svojich domov údajne spotrebovali takmer všetko drevo z okolia a nesprávali sa šetrne ani k úrodnej pôde. Preto nastala v danej lokalite veľká erózia a častejšie tam boli záplavy. Pribúdajúce prírodné katastrofy ich vraj dotlačili až do bodu, že sa táto lokalita stala neobývateľnou a museli odísť. Dokonca podľa niektorých legiend ich postihli ničivé dažde, počas ktorých väčšina obyvateľstva zomrela. Kvôli tomu bolo dlhé roky celé územie opustené a našli ho až počas neskorších bádaní.

 

Pravý dôvod zániku Cahokie

Túto teóriu však po rokoch vedci vyvrátili. Celú lokalitu podrobili podrobnejšiemu skúmaniu. Počas neho nezistili žiadne odchýlky v pôde, ktoré by naznačovali predošlé časté problémy s prudkými dažďami alebo záplavami. Nevylúčili, že by sa niekoľkokrát nemohol vyliať potok, ale podľa nich nemohol spôsobiť až také ťažkosti, aby prinútil obyvateľov odsťahovať sa. Jedna z najčastejších odpovedí na zánik Cahokie bola teda vyvrátená. Historici sa však čoraz viac prikláňajú k niektorej z bežnejších možností. Mesto mohlo podľa nich postupne vymierať a keďže kvôli izolácii z neho odišlo veľa ľudí, časom úplne zaniklo. Snáď odborníci čoskoro nájdu viac odpovedí na ich otázky.


Wikimedia - Herb Roe, www.chromesun.com - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

 

80 mohýl

Cahokia sa zapísala do dejín (a na zoznam UNESCO) aj vďaka množstvu mohýl, ktoré našli v tejto lokalite. Tých odhalených je približne 80, ale podľa historikov ich tam v minulosti mohlo byť podstatne viac. Niektoré sú veľmi nenápadné, ale pár z nich, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou patrili panovníkom, dosahovali výšku 18 až 30 metrov. Najznámejšia mohyla má označenie 72 a počas skúmania v nej odhalili hrobku muža, ktorý ležal na posteli s podobizňou orla vytvorenou z mušlí. Hlavu mal na hlave vtáka, ruky na krídlach a nohy na končatinách.

Cahokia Mounds State Historic Site

 

Klenoty medzi vykopávkami

Keďže táto oblasť veľmi zaujímala archeológov, robili v nej viacero skúmaní. Počas nich našli vzácne sošky a predmety, ktoré využívali obyvatelia Cahokie. I to dokazuje, že patrili medzi veľmi zručných majstrov. Niekoľko artefaktov nájdete v návštevnom centre, ktoré je spojené s múzeom. Dozviete sa v ňom napríklad aj to, aké je presné usporiadanie mohýl, doposiaľ zistené zaujímavosti zo života tohto národa a najdôležitejšie informácie o živote v regióne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa