Revolúcia v meste módy: Francúzky už nenosia podpätky

2024-03-01 10:00:00 |   |    | 

Topánky na vysokom podpätku, obľúbené medzi mužmi v predrevolučnom Francúzsku, teraz strácajú v parížskych uliciach obľubu u žien. Kedysi všadeprítomné cvakanie ihličkových podpätkov o dlažbu teraz ustupuje tichu gumových podrážok, píše The Economist.



 

Tipom módnych publicistov sa dnes stali "chunky boots", ťažké čierne poločižmy s drážkovanou podošvou. Tenisky, kedysi v šik štvrtiach vysmievané ako americká ohavnosť, sú dnes v parížskych kaviarňach a kanceláriách bežným javom. Takmer polovica Francúzok navyše v prieskume priznala, že na vysokých podpätkoch ani nevie chodiť.

Moderné Francúzsko prispelo k tomu, že sa dámske topánky na vysokom podpätku stali ikonou. Za otca ihličkového podpätku je považovaný francúzsky návrhár Roger Vivier, ktorý ho navrhol už v roku 1954. Ako prvý vložil do podpätku kovovú tyčku, ktorá spevnila jeho štruktúru a pretiahla ženskú siluetu. Značka dodnes nazýva ihličkové podpätky "nástrojom nezadržateľného zvádzania".

Ešte ďalej posunul črievice na vysokom podpätku francúzsky návrhár luxusnej obuvi Christian Louboutin, ktorý desaťcentimetrové ihličkové podpätky doplnil dnes už slávnymi červenými podrážkami. Jeden pár jeho lodičiek sa predáva za zhruba 800 eur.

Jedným z dôvodov upadajúcej obľuby podpätkov medzi Francúzkami je pandémia covidu-19, ktorá priniesla prácu z domova a rozšírenie neformálneho štýlu obliekania. Môže to tiež značiť určitú formu vzbury po celosvetovej iniciatíve MeToo proti sexuálnemu násiliu. Mladšia generácia potom podpätky odmieta s tým, že deformujú postavu, na čo poukazuje aj film Barbie. V ňom hlavná postava chodí po špičkách aj vo chvíľach, keď topánky na ihlách odložila.

Istého oživenia by sa ihličkovým podpätkom mohlo dostať počas sviatočných dní, ale aj to bol len pominuteľný záchvev. Vyzerá to skôr, že tento trend z francúzskych ulíc zmizne nadobro.

"O la la, nie! To už je dávno preč," reaguje manažérka parížskeho obchodu obuvi na otázku, či sa predávajú topánky na ihlách a ukazuje na veľmi obmedzený sortiment v najvyššej polici. "Ženy chcú pohodlie," hovorí predavačka v inom obchode. "Dôležité je, že si môžete vziať nízke topánky na hrubej podošve k elegantným šatám a napriek tomu budete šik," dodáva.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa