Spolu na večnosť: Ľudia sa v antickom Taliansku nechávali pochovávať so zvieratami

2024-02-28 12:00:00 |   |    | 

V dnešnom severnom Taliansku sa ľudia pred viac ako 2000 rokmi nechávali pochovávať spoločne so psami, ošípanými a inými zvieratami. Výskum švajčiarskych a talianskych vedcov na mieste antickej osady, ktorý bol publikovaný v odbornom časopise PLoS ONE, má pre spoločné pochovávanie so zvieratami viac vysvetlení, píše agentúra DPA.



V archeologickom nálezisku pri Verone vedci objavili medzi 161 osobami pochovanými v 3. až 1. storočí pred naším letopočtom pozostatky 16 ľudí, ktorí boli pochovaní spoločne so zvieratami. Niektoré hroby obsahovali kusy tiel zvierat, ako sú ošípané, sliepky alebo kravy, ktoré už vo vtedajšej dobe ľudia využívali na svoju obživu. Vedľa toho vedecký tím objavil aj hroby štyroch ľudí, ktorí boli pochovaní spoločne s koňmi a psami. Tie na potravu obvykle neslúžili.

Dôvod spoločného pochovávania nie je jasný. Vedecký tím skúšal určiť nejakú šablónu alebo opakujúci sa vzorec, ktorý by pochovávanie zvierat objasnil. Analýzy ale napríklad ukázali, že ľudia, ktorí sa nechali pochovať spoločne so zvieratami, medzi sebou neboli príbuzní. Čo by sa dalo predpokladať, keby išlo o určitú rodinu alebo klan, pre ktorý by táto prax bola typická.

Celkovo boli nájdení pochovaní ľudia veľmi rozlišní. Objavené bolo napríklad malé dieťa s kompletnou psou kostrou položenou vedľa, žena pochovaná spoločne s koňom a niekoľkými ďalšími kusmi konského tela, alebo napríklad muž stredného veku, ktorý bol v hrobe spoločne s malým psom.

Chýbajúce spoločné znaky sťažujú vedcom rozoznať pravé dôvody toho, prečo k spoločnému pochovávaniu dochádzalo. Jedna skupina vedcov predpokladá náboženské dôvody. Zvieratá ako ošípané, kurčatá alebo kravy často slúžili ako náboženské obete. Kone a psy mali v antickej kultúre určitý náboženský význam a symboliku.

Je však tiež možné, že spoločné pochovávanie jednoducho symbolizovalo úzke puto medzi ľuďmi a ich zvieratami. Možno je ale aj kombinácia oboch. Obsah spoločných hrobov môže podľa vedcov odkazovať na doposiaľ neznáme a nepreskúmané rituály a náboženské predstavy v Taliansku pred viac ako 2000 rokmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa