Odkryte tajomstvá dávnej minulosti. Archeologické parky odhaľujú, ako žili naši predkovia

2023-12-11 00:00:00 |   |    | 

Archeologické parky sú nedoceneným klenotom, ktorý vám najlepšie odhalí tajomstvá histórie jednotlivých krajín. Vďaka pozostatkom bývalých obydlí môžete fantazírovať o tom, ako tam kedysi žili ľudia a na rozdiel od skanzenov, ktoré sa zameriavajú na architektúru z nedávnych dejín, tu sa ponoríte do skutočne hlbokej minulosti.



 

Stonehenge

Archeologické parky nezdružujú len ruiny pôvodných budov, ale aj zaujímavé historické miesta s odkazmi na predošlé generácie. Preto sa týmto pojmom označuje aj anglický Stonehenge, ktorý je od roku 1986 zaradený na zoznam UNESCO. Kamene naukladané do kruhov, ktoré sú viac ako 5000 rokov staré, prinášajú jedno z najväčších tajomstiev európskych dejín. Existuje mnoho teórií a legiend o tom, ako toto miesto vzniklo. Tie najodvážnejšie hovoria o mimozemšťanoch, milovníci povestí zas veria, že Stonehenge postavil čarodejník Merlin, ktorý sem pomocou čarovného prútika preniesol obrovské balvany z Írska. Odborníci sa však prikláňajú k teórii, že tam v minulosti mohlo byť miesto na rituály alebo na pochovávanie.

 

Egyptské pyramídy

Nech sa v Egypte pohnete kamkoľvek, všade na vás čakajú zaujímavé archeologické miesta. Je ťažké vybrať len jedno, ktoré by vám najlepšie prezentovalo tunajšiu architektúru, z historického hľadiska sa však za najvzácnejšie považujú pyramídy v Gíze neďaleko Káhiry. Využívali ich na pochovávanie panovníkov a k ich pozostatkom vždy uložili aj veľa cenností, ktoré si mali so sebou vziať na druhý svet. Práve preto boli aj v centre záujmu zlodejov, ale našťastie sa viacero z nich podarilo uchovať a dnes sú prístupné turistom. Práve archeologický park s egyptskými pyramídami patrí k najvzácnejším na svete a aj po tisícročiach nám umožňujú obdivovať prácu, ktorú kedysi ľudia zvládli bez akýchkoľvek moderných technológií.

 

Petra

Ďalším klenotom medzi archeologickými parkmi je mesto Petra v Jordánsku, kde si návštevníci tiež cenia najmä náročnú prácu, ktorú odviedli pri jeho stavbe. Jednotlivé budovy totiž vytesali priamo do skál a čiastočne tak pripomínajú bývanie v jaskyniach. Od 1. storočia minulého letopočtu patrila Petra vďaka umiestneniu na významnej obchodnej ceste k najprosperujúcejším miestam v celom regióne. Neskôr ju však zasiahla séria zemetrasení, obyvatelia začali postupne odchádzať a mesto pustlo. Opätovne ho odhalili v roku 1812, keď sa k nemu dostal švajčiarsky bádateľ Johannes Burckhardt. Odvtedy Petru mnohí cestovatelia pasujú za jeden z nových divov sveta. Podarilo sa v nej uchovať jedinečnú architektúru, ktorú nenájdete inde vo svete.

 

Angkor Wat

Angkor Wat vznikol začiatkom 12. storočia ako chrámové mesto a dnes sa považuje za najväčší náboženský komplex na svete. Pôvodne bol zasvätený hinduistickej viere, už od konca 12. storočia sa tu však veriaci modlia iba k Budhovi. Doteraz patril Angkor Wat k najzachovalejšej ázijskej architektúre z tohto obdobia, no veľká popularita medzi turistami mu neprospieva. Časté zásahy ľudí, ktorí sa dotýkajú stien alebo kradnú malé úlomky, stavby veľmi ničia a zhoršujú ich stav. Domáci sa tiež hnevajú, že sa návštevníci k ich svätyni nesprávajú s dostatočnou úctou a tým urážajú boha. Napriek tomu parí Angkor Wat k najvzácnejším archeologickým parkom.

 

Teotihuacán

V predkolumbovských časoch bol Teotihuacán so štvrť milióna obyvateľmi najväčším mestom v Amerike. Už vtedy ho pokladali za perlu celého regiónu, čo dokazujú aj pamiatky, ktoré sa zachovali do dnešného dňa. Dominuje im najmä viacero väčších stavieb, v ktorých boli kedysi situované chrámy alebo slúžili pre najvyšších panovníkov. V súčasnosti sú najcennejšie dve pyramídy, z nich jedna je zasvätená mesiacu a druhá slnku. Podľa odhadov museli na tejto stavbe pracovať niekoľko desaťročí a aby ju dokázali vystavať v takomto rozmere, malo by na nej pracovať približne stotisíc ľudí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa