Češka zahynula na ferrate v Alpách, svedok prehovoril: Toto bola rozhodne chyba

2024-02-23 07:00:00 |   |    | 

Ako trasu nevhodnú pre začiatočníkov hodnotil s odstupom času pred českobudějovickým súdom výstup v rakúskych Alpách jeden z účastníkov akcie, pri ktorej zahynula žena. Zrútila sa pri výprave na zaistenú cestu, takzvanú ferratu Drachenwan v roku 2020.



 

Súd prejednáva prípad, keď štátna zástupkyňa obžalovala dvoch mužov, ktorí podľa juhočeskej polície usmrtili z nedbanlivosti dve ženy. Obe zahynuli v minulých rokoch v rakúskych Alpách pri horských výstupoch, ktoré muži podľa kriminalistov nelegálne viedli.

Pri zdolávaní ferraty ide o výstup v náročnom skalnom teréne, kde však pohyb uľahčuje oceľové lano zakotvené v niekoľkometrových intervaloch pevne v skale, na trase bývajú aj stupy a ďalšie pomôcky. Lezcom to pomáha prekonať ťažké miesta, ale hlavne slúži na istenie. Podľa obtiažnosti sa trasy označujú písmenami, kedy A je najľahšia a F extrémne obtiažna.

"V roku 2020 to pre mňa bola prvá ferrata a nedokázal som obtiažnosť posúdiť. Ale teraz s odstupom času si trúfam povedať, že to nebolo pre začiatočníkov," uviedol dnes pred súdom Martin Kňáva. Hoci aj pre neho to bola premiéra na ferrate povedal, že on na sebe náročnosť tak nepocítil. "Mám relatívne slušnú kondíciu," uviedol aktívny triatlonista. Podľa neho však časť účastníkov mala so zdolaním trasy veľké problémy. Dodal, že odvtedy absolvoval niekoľko ferrat, preto už dokáže obtiažnosť odhadnúť.

Prakticky po celú dobu výstupu sprevádzal dvadsaťpäťročnú ženu, ktorá sa pri zostupe zrútila z výšky okolo 50 metrov a zomrela. "Odpočinok na vrchole pred zostupom mal byť rozhodne dlhší," povedal Kňáva. Dodal, že žena bola evidentne vyčerpaná, o chvíľu neskôr sa zrútila. Tragédia sa stala v auguste 2020. Výpravu, ktorá mala 15 členov, viedol obžalovaný Dalibor Urban. V minulosti bol držiteľom licencie národného horského sprievodcu. Pre organizáciu podobnej akcie v zahraničí však bola kvalifikácia nedostatočná. Navyše podľa obžaloby bol počet ľudí vo výprave nadlimitný.

Už v júli 2019 Urban organizoval výpravu dvoch desiatok ľudí do Rakúska na ferrate Wildfrauensteig. Nakoniec sa akcie kvôli úrazu nezúčastnil a namiesto seba poslal ako vodcu skupiny kamaráta Jana Linharta, ktorý nemal žiadnu licenciu. Pri výstupe dvadsaťštyriročná účastníčka výpravy sa pošmykla, zrútila sa zo skaly z výšky 150 metrov a zomrela. Linhart je druhým obžalovaným, hrozí im až šesťročné väzenie. Obžalovaní tvrdia, že obe úmrtia boli nešťastná náhoda. Súd bude pokračovať v marci výsluchom ďalších svedkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa