Vôňa jesene v prímorskom anglickom mestečku Littlehampton

2013-09-10 13:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Máte už plné zuby destinácií, kde teplota neklesne pod 40 °C a kde more už neosvieži? Nemáte už energiu na odbíjanie tureckých obchodníkov, tuniských plážových predavačov či vytrubujúcich Talianov? Alebo ste znechutení z prostredia, keď opustíte areál egyptského hotela? Ak áno, tak potom prímorské mestečko Littlehampton v Anglicku je pre vás ako stvorené.



Cesta letecky z Bratislavy do Londýna trvá asi dve hodiny. Potom už len tri hodiny autobusovým alebo železničným spojením smerom na juh. Odporúčame sa určite zastaviť aspoň na pár hodín v Londýne a prezrieť si pamiatky, ktoré navštevujú tisícky turistov.

Čo sa týka ubytovania, máte niekoľko možností - B&B (bed and breakfast), hotely, ubytovanie na súkromí či karavanové parky. Ceny sa pohybujú už od 10 libier na deň/osoba. V prípade, že si budete variť sami, cenovo sú na tom potraviny ako u nás, dokonca veľakrát aj lacnejšie. My odporúčame vyskúšať aj jednu z miestnych reštaurácií. Nájdete tu čínsku, taliansku, indickú, thajskú, mexickú, americkú či klasický anglický pub, kde sa podávajú anglické špeciality.

 

„Fish and chips“ a modrá vlajka

Medzi národné jedlo Britov patrí „fish and chips“ (vyprážaná morská ryba v cestíčku a hranolky). Niektoré reštaurácie sú umiestnené priamo pri mori alebo pri rieke s krásnym výhľadom. Littehamptonom preteká rieka Arun, ktorá sa tu vlieva do mora. Hlavná mestská pláž je dlhá kamienková. Piesok je na dne mora a nenachádzajú sa tu pri pobreží žiadne riasy, ktoré by zavadzali pri plávaní. More nie je také slané ako napríklad v Grécku, za čo sa vám odvďačia vlasy aj pokožka.

Teploty v lete bývajú okolo 24-30 °C a more je príjemne osviežujúce. Nemusíte sa tu báť ani o svoje ratolesti, iste na ne dá pozor pobrežná hliadka. Od mája do septembra majú psi zakázaný vstup na pláž a na každom rohu sú smetné koše, takže pláž je udržiavaná, dokonca bola odmenená modrou vlajkou za čistotu. Pláž lemuje promenáda plná turistov, cyklistov, korčuliarov. Premáva tu vláčik na spestrenie dňa nielen pre najmenších.

V blízkosti pláže sa nachádza krytá plaváreň a je tu aj park s jazierkom a možnosťou požičania vodného bicykla. Neďaleko nájdete zábavný park s kolotočmi, automatmi, detským kútikom, minigolfom a to v rámci vonkajších aj vnútorných priestorov. V areáli je aj budova kina na skrátenie si večera.

 

Loďou na Isle of Wight

Nechajte sa nahovoriť na výlet loďou. V ponuke je ich viacero, napríklad do mesta Brighton, na ostrov Isle of Wight či do neďalekého Arundelu, kde si môžete pozrieť nádhernú katedrálu, starý kostolík a hrad.

Littlehampton je ideálne miesto na strávenie príjemných dovolenkových chvíľ nielen v lete, ale aj teraz počas jesene.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa