Takéto Chorvátsko ste ešte nezažili – S vyloženými nohami na jachte

2015-07-10 08:00:00 |   |    | 

I keď to možno znie ako divné tvrdenie, i dovolenka sa vám môže niekedy zunovať. Najmä ak stále chodievate na rovnaké miesto a už sa nemáte na čo tešiť, aby ste tam objavili nové veci. Chorvátsko je pre Slovákov veľmi obľúbenou letnou destináciou. No ak ste ho už prešli zo všetkých strán, môže sa vám zdať fádne. Skúste to preto inak a tentoraz sa vyberte na pobyt na jachte. Stanete sa na chvíľu vysnenými námorníkmi a splníte si tak možno aj jeden z vašich mladíckych snov.



 

Organizovaná plavba alebo samostatný výlet?

 

Na výber máte opäť z dvoch možností. Ak chcete viac pohodlia, zaplaťte si organizovaný výlet. Stačí sa pozrieť po rôznych ponukách, ktoré ponúkajú cestovné kancelárie. Takéto vopred zorganizované okružné plavby sa aspoň niekedy objavujú v ich ponukách cestovných kancelárií. Keďže ľudia o nich veľmi nevedia, tých možností nie je až toľko, ako pri klasickej dovolenke. Preto treba objednať včas a vybrať si presne podľa vašich predstáv. Druhou alternatívou, z ktorej máte aj podstatne pestrejší výber, je objednanie samostatnej lode. V tom prípade si môžete vyberať aj podľa želaného prístavu, odkiaľ chcete odplávať, ale aj od samotného typu lode. Na výber máte klasické romantické plachetnice, motorové člny, ale aj väčšie lode. V závislosti od ich typu budete následne potrebovať prípadný kurz alebo služby kapitána. Objednať sa dá aj prostredníctvom slovenských stránok, takže nebudete mať ani problémy s rečovou bariérou.

 

Cena závisí od očakávanej kvality

 

Na konečnú cenu má vplyv viacero faktorov. Predovšetkým ju ovplyvní veľkosť lode. Paradoxne sa však môže stať, že viacmiestne modely nájdete v prípade staršieho roku výroby za rovnakú cenu, ako tohtoročné alebo minuloročné menšie plavidlá. Čiže druhým kritériom je vek lode. Pri serióznych firmách to však zväčša nebýva viac ako sedem rokov. Potom by musela byť cena výrazne nižšia. Ďalším kritériom je samotné vybavenie lode a čo všetko okrem ubytovania ponúka na palube. Čím je väčšia loď, tým väčší komfort dostanete. Na cenu má vplyv aj obdobie, kedy sa chcete plaviť. Rozdiel môže byť niekedy aj tisíc eur. Mnoho taktiež závisí od konkrétnej spoločnosti. Čiže suma sumárom, ak nájdete akciu, môžete si objednať loď na jeden týždeň aj za 1800 eur pre osem ľudí. No normálne je cena o 500 eur vyššia a čím je loď luxusnejšia, tým sa poplatky zvyšujú. Na lodiach je samozrejmosťou sociálne zariadenie a menšia kuchynka na prípravu jedál. Štvormiestne lode s prístelkami, ktoré sú približne 5 rokov v užívaní, nájdete aj pod 1000 eur.

 

Exkluzívne ponuky aj pre firmy

 

Pokiaľ by sa chceli väčšie firmy odvďačiť svojim zamestnancom, mohli by to urobiť prostredníctvom takéhoto skvelého darčeka. Niektoré spoločnosti totiž ponúkajú k prenájmu aj veľké lode pre 50 ľudí. Taktiež by to mohli využiť zájazdy z menších obcí alebo z klubov, ktoré by takto ušetrili na nákladoch a mohli by tráviť spoločnú dovolenku. Zväčša ide o veľké historicky pôsobiace plachetnice, ku ktorým je však nutné objednať si aj služby skúseného kapitána. Cena sa v tomto prípade počíta individuálne a možné je dohodnúť aj ďalšie doplnkové služby priamo na palube.

 

Dávajte pozor na dodatočné poplatky

 

Aj pri prenájme lode však patria podobné pravidlá ako pri prenajímaní auta. Čiže nutné je počítať aj s nejakými dodatočnými poplatkami, ktoré nie sú zahrnuté v cene. Samozrejmosťou je záloha, ktorá sa vám vráti v momente, keď vrátite loď v poriadku. Ak máte motorovú loď a tá nie je dotankovaná, účtuje sa vám poplatok za palivo. Pokiaľ je na lodi niečo poškodené alebo nie je vrátená uprataná, i za to sa vám účtujú ďalšie poplatky. Taktiež myslite na to, že v niektorých prístavoch musíte platiť poplatok za kotvenie. Keď sa neodvážite plachtiť sami, budete potrebovať kapitána. V tom prípade sa cena za jeho služby pohybuje od 80 eur vyššie na deň a zväčša je podmienkou aj zabezpečiť mu stravu. Pokiaľ však budete na lodi variť, nie je to pre vás problém. Taktiež myslite na to, že vám kapitán automaticky uberie z jedného miesta na lodi. Výhodnejšie je teda prenajať si aspoň osemmiestne lode, kde sa po rozpočítaní poplatkov napriek tomu táto dovolenka stále oplatí. Navyše ušetríte za cenu fakultatívnych výletov, pretože sa budete stále plaviť inde a vynahradí vám to aj súkromie, ktoré budete mať na mori.

 

Spojte to aj s kapitánskym kurzom

 

Pokiaľ by ste brali túto dovolenku zároveň aj ako investíciu do budúcnosti a chceli by ste takto tráviť vaše voľno častejšie, stálo by za to pouvažovať aj nad možnosťou niektorých spoločností, ktoré vám ponúkajú urobiť si zároveň s dovolenkou aj kapitánsky kurz. Odborník, ktorý vás bude zároveň sprevádzať, vám vysvetlí všetky detaily a taktiež vás zaškolí. Budete mať za sebou aj potrebné plavby a na záver absolvujete krátku skúšku, po ktorej dostanete vlastný kapitánsky preukaz. Nabudúce už budete môcť viesť loď sami a takto sa môžete vybrať dovolenkovať v podstate kdekoľvek k moru. Opäť ide o raritné ponuky, no nie sú natoľko výnimočné, aby ste na nich pohodlne nenarazili na stránkach ponúkajúcich prenájom lodí.

Zdroj/autor: yachttravel.sk, chorvatskojachty.com, sailcroatia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa