Dom teroru v Budapešti pripomína ťažké časy Maďarska

2012-11-14 15:30:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Pripomienka totalitných režimov. Dom teroru, po maďarsky Terror Háza, je múzeum, ktoré sa nachádza v Budapešti. Vo svojich miestnostiach ukrýva zbierky a dokumenty z dvoch totalitných režimov, ktoré v Maďarsku vládli.



Na otvorení múzea sa podieľala spoločnosť pre históriu strednej a východnej Európy, ktorá v roku 2000 kúpila budovu na ulici Andrássy 60. Dom, ktorý kedysi patril židovskej rodine, bol dovtedy využívaný na rôzne účely, ako napríklad aj sídlo politickej polície.

O celkovú rekonštrukciu sa postarali architekti János Sándor a Kálmán Újszász. Slávnostné otvorenie prebehlo 2. februára v roku 2002.

Rohová budova je postavená v neorenesančnom štýle a je výrazne orámovaná čiernym okrajom, ktorý ju oddeľuje od okolia. Múzeum predstavuje pomník pre všetky obete dvoch najkrvavejších režimov v Maďarsku - fašistického a komunistického.

Vystavuje autentické miestnosti, sochy a predmety, ktoré kedysi patrili zajatcom. Nachádza sa tu aj niekoľko dočasných výstav, ktoré vykresľujú rôzne obdobia a štádia, ktoré zanechali svoje stopy v krajine.

 

Zdroj/autor: terrorhaza.hu, traveltohungary.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa