Stephansdom ukrýva hrdosť rakúskeho národa

2012-05-02 11:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO- Dóm sv. Štefana, po nemecky Stephansdom, sa nachádza v centre starej Viedne. Stojí na námestí Stephansplatz a je hlavnou atrakciou starého mesta.



Na mieste dnešného Stephansdomu stál kedysi malý kostolík, ktorý bol v roku 1147 prestavený na väčšiu románsku baziliku. Až začiatkom 14. storočia, pri oprave po požiari z roku 1258, bola bazilika prestavaná do gotického štýlu, ktorý jej dominuje aj dnes. Dóm bol niekoľkokrát poškodený a počas Druhej svetovej vojny zhorela strecha. Znovuotvorenie dómu prebehlo v roku 1948 a strecha, ktorá pozostáva z perleťovo sa lesknúcich dosiek, ktoré darovali obyvatelia mesta, bola dokončená v roku 1950.  Aby sa kostol zachoval v dokonalom stave je nutné aby bol neustále opravovaný a pod dohľadom.

Dóm je postavený z tmavého kameňa. Najvyššia veža Alter Steffi, Starý Štefan, je vysoká 135 metrov a bola postavená medzi rokmi 1359 až 1433. Na jej vrchol vedie 343 špirálových schodov. Z druhej, Severnej veže, je vidno jeden za najväčších zvonov na svete Pummerin, ktorý bol v roku 1683 odliaty z tureckého kanóna. Pri majestátnym vchode je do kameňa vyrytý nápis O5, ktorý predstavuje odpor voči fašistom. Číslica 5 reprezentuje 5. písmeno v abecede a to E, čiže celý nápis je OE, čo je skratkou Österreich, Rakúska.

Interiér je bohato zdobený a plný jemných detailov. Zaujímavý je oltár Wiener Neustadter Altar, ktorý vyobrazuje Pannu Máriu spolu so svätou Barborou a Katarínou. Kamenná kazateľnica je ozdobená sochami 4 cirkevných otcov- Ambrósiom, Hieronýmom, Augustínom a Jurajom. V Dóme sa nachádza aj hrobka Fridricha III. Medzi najzaujímavejšie udalosti Dómu patria svadba pohreb W. A. Mozarta.  

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, stephanskirche.at, fodors.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa