Madrid je mestom mnohých prekvapení

2012-11-25 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Hlavné mesto Španielska možno nepatrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie krajiny. Ale prečo mu nedať šancu? Veď kde inde možno za jeden deň uvidieť diela majstrov ako Velasquéz, El Greco, Picasso či Kandinsky a pritom stihnúť aj chrumkavé churros a prechádzku egyptským chrámom?



Mesto námestí

Turistická prehliadka Madridu by mala začať na hlavnom námestí, Plaza Mayor. Vďaka okolitým kolonádam a krásnym fasádam domov patrí medzi najkrajšie námestia Španielska, vďaka chutným kalamárom zasa medzi vyhľadávané gurmánske zastávky.

Žemľu plnenú touto morskou pochúťkou, bocadillo de boquerones, servírujú všetky reštaurácie na okolí, je len na chuti výletníka, ktorú vyhlási za najlepšiu. Kým Plaza Mayor je skôr turistickým centrom mesta, námestím, kde pulzuje ozajstný život Madridu, je Puerta de Sol.

Tu začínajú pri nultom kilometri všetky diaľnice krajiny, tu majú svoj hlavný stan všetky štrajkové výbory a tu stojí aj symbol mesta, medveď, ktorý sa opiera o strom madroňo. Kedysi bolo v okolí Madridu medveďov aj stromov viac ako dosť, medvede zmizli, za to stromov madroňo pribudlo. Vďaka iniciatíve zástupcov mesta zdobia čoraz viac ulíc a parkov.

 

Mesto parkov

Parky Madridu, tie si zaslúžia samostatný odstavec. Im totiž vďačí mesto za prívlastok zelené a každý, kto si roztvorí mapu Madridu, sa o tom ľahko presvedčí. Najatraktívnejším parkom Madridu je Parque del Retiro, má viac ako sto hektárov a existuje už od polovičky 17. storočia. Za ten čas v ňom vyrástli múzeá, fontány, paláce, divadlá, jazero a veľa iných čarovných zákutí. Aj preto je v ňom neustále rušno, Madridčania i turisti v ňom pijú kávu, vyznávajú lásku, púšťajú šarkany alebo len utekajú pred ruchom veľkomesta.

 

Mesto kráľov

Ďalšie z miest, ktoré netreba v žiadnom prípade v Madride obísť, je Kráľovský palác, zaujímavo pôsobí už zvonku, ale až prechádzka interiérom odhalí jeho skutočné klenoty. Bohato vyzdobené komnaty, kde kedysi hodovali, vládli i užívali si predkovia dnešnej kráľovskej rodiny.

Tá má madridský Kráľovský palác stále za oficiálnu rezidenciu, avšak čoraz častejšie využíva nenápadnejší palác La Zarzuela v okolí Madridu. Hneď vedľa paláca je katedrála La Almudena a v nej soška patrónky mesta, ak je človek blízko, nemal by ju obísť, hoci veľký dojem v ňom zrejme nezanechá.

 

Mesto umenia

Keď je splnená povinná prechádzka bežnou turistickou trasou, prichádza na rad umelecká tvár Madridu. Začať možno napríklad na Námestí Španielska, Plaza Espaňa, pod súsoším najslávnejšieho španielskeho rojka, Dona Quijota, ktorý spolu so Sanchom Panza stojí pod nohami svojho stvoriteľa, nesmrteľného Miguela Cervantes de Saavedra.

Hneď odtiaľ, cez štvrť mesta Huertas, v ktorej sa zvykla sústreďovať madridská bohéma, sa ľahko dostaneme k najatraktívnejším galériám Španielska. Maratón prehliadky výnimočných obrazov môže začať múzeum Museo Thyssen Bornemisza, ktoré láka návštevníkov svojou expozíciou európskych malieb od obdobia stredoveku až po súčasnosť.

Nasledujúca povinná zastávka je preslávené El Prado, v ktorom nesmie nik vynechať sály s dielami Velasquéza, El Greca, Goyu, Rembranta či smutne slávny obraz Guernica od Pabla Picassa. A kto bude mať ešte stále dosť energie na vnímanie krásy malieb a ľudskej vynaliezavosti, nech zájde do múzea Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. Čakajú tam hlavne obrazy súčasných španielskych umelcov a aj niekoľko menej známych diel Pabla Picassa.

 

Mesto prekvapení

Videli sme toho už veľa, ale predsa sme nestihli všetko. Zostávajú churros a prechádzka egyptskou pamiatkou. Na smažené churros, špecialitku z odpaľovaného cesta, sa môže výletník zastaviť najlepšie v kaviarni, kde na okne svieti nápis: Hay churros. Najlepšie chutia doobeda a k horúcej čokoláde. Kto raz okoštuje, na churros nezabudne.

Egyptský chrám v Madride? Áno, je tu taká zaujímavosť, Chrám Templo de Debod. Hlavné mesto Španielska zdobí od roku 1968, kedy mu ho oficiálne daroval Egypt ako vďaku za pomoc pri zachraňovaní chrámov v Núbii, ktoré boli ohrozené vodou z Nílu. Miesto, kde je egyptský chrám postavený, je blízko Španielskeho námestia a najkrajšia prechádzka ním je navečer, kedy má západ slnka skutočne orientálny nádych. Neveríte? Vyskúšajte!

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa