Výlet do Milána vás nebude stáť veľa a okrem histórie si obzriete aj EXPO 2015

2015-05-09 09:00:00 |   |    | 

Z Bratislavy sa môžete letecky dostať do štyroch talianskych miest. I keď väčšina turistov smeruje do Ríma, určite by ste nemali ohrdnúť ani Milánom. A to nielen kvôli nákupom a svetoznámym značkám, ktoré tam majú vychýrené butiky. Nájdete tam aj úžasný kus kultúry, ktorej kraľuje katedrála. No a zabudnúť nemožno pochopiteľne ani na skvelú gastronómiu s pohárom lahodného vína.



 

Milánsky dóm

 

Nepochybne hlavná pamiatka v Miláne. Hrdo tróni v centre mesta a dodáva mu tak charakteristický vzhľad. Stavaná bola postupne v priebehu dvoch storočí. Celkovo sa práca na dóme skončila v 16. storočí, no odvtedy sa urobilo ešte niekoľko úprav. Snúbi sa v nej niekoľko stavebných štýlov. Dokonalo vyzerá už z vonkajšej strany, keď utŕha na seba všetku pozornosť okolitého námestia. Po vstupe do nej odporúčame istotne vyjsť si aj na strechu a vychutnať si aj tento úžasný pohľad na mesto. Milánsky dóm je vždy aj sídlom aktuálneho biskupa.

 

Santa Maria della Grazie

 

Na prvý pohľad nenápadný kostolík, ktorý ničím nepúta pozornosť. Pravý skvost však skrýva vo svojich útrobách. Práve tam totiž sídli originál da Vinciho obrazu Posledná večera. Zaujímavosťou je, že i napriek tomu, že kostol bol ťažko skúšaný a počas 2. svetovej vojny bol takmer celý zdevastovaný, tomuto vzácnemu obrazu sa nič nestalo. Po Milánskom dóme je toto druhá najväčšia atrakcia, ku ktorej sa však nie je jednoduché dostať. Istotne sa nespoliehajte na kupovanie lístkov na mieste. Museli by ste mať šťastie, aby skupina nebola kompletná a dostali ste sa dnu. Radšej si ich kúpte na vybraný termín prostredníctvom online predaja.

 

Čítajte tiež: Prázdniny v Taliansku. Krátky slovník na cesty, aby ste sa nestratili

 

La Scala

 

Výhodou víkendu v Miláne je i fakt, že si môžete zložiť skutočne pestrý program. Okrem veľmi cennej histórie, zábavy a dobrého jedla si môžete naplánovať aj poriadnu dávku kultúry. A tá vás čaká v La Scale. Domov tých najlepších operetných vystúpení dodá výletu potrebnú dávku elegancie a potešenia pre vašu umeleckú dušu. Opäť platí pravidlo, že pokiaľ chcete ísť na známejšie predstavenie, objednávajte včas, aby boli voľné miesta. Pokiaľ by sa vám to nepošťastilo, vyberte sa tam aspoň počas dňa a prezrite si úžasné priestory počas prehliadky.

 

Hrad Sforzesco

 

Nachádza sa v Starom meste a je veľmi dobre prístupný. V súčasnosti v ňom nájdete viacero tematických múzeí a galérií. Perličkou sú všetky artefakty týkajúce sa významných umelcov v ich dejinách. Takže pozrieť si tam môžete rôzne spomienky a práce od Michelangela, ale aj Leonarda da Vinciho. V týchto priestoroch sa nachádza aj Egyptské múzeum, Múzeum hudby alebo historického nábytku. Krásne je aj prostredie okolo hradu, ktoré je ako stvorené na milé prechádzky.

 

Milovníci parkov

 

S jarným slniečkom sa Milánčania vracajú opäť k svojej obľúbenej činnosti, ktorou je oddych v parku. Radi tam chodia na piknik a stretávajú sa na rodinných, ale aj formálnych pracovných stretnutiach. Jeden z veľkých parkov sa nachádza aj pri hrade Sforzesco. V meste ich však nájdete niekoľko, tak sa nedajte dlho prehovárať, kúpte si dobroty na trhu a choďte si oddýchnuť pomedzi skúmaním pamiatok.

 

Čítajte tiež: Zo Slovenska aj na Ukrajinu. Nové letecké linky nás zavedú do Kyjeva aj na Rhodos

 

Nakupovanie

 

Jedným z dôvodov, prečo sa vybrať do Milána, môže byť i nakupovanie. Ceny v luxusných butikoch sú naozaj vysoké, ale ak vystihnete ten správny čas, vyberiete sa tam počas výpredajov, tak môžete odísť s veľmi zaujímavými úlovkami. Hlavné obchodné ulice sa nachádzajú v centre, no dobre si môžete nakúpiť aj v neznačkových obchodoch so širokou ponukou trendového oblečenia. Pokiaľ patríte medzi gurmánov, istotne vás potešia aj nákupy v gastronomických rajoch a na trhovisku.

 

Svetová výstava

 

Netreba zabúdať, že práve tento rok sa v Miláne začína svetová výstava EXPO 2015. Prvého mája sa otvoria brány obrovského komplexu, ktorý sa tento rok nesmie v znamení témy „Uživiť planétu, energia pre všetkých.“ Predstavia sa tu stovky vystavovateľov zameraných na zlepšovanie podmienok nášho života a tiež nášho správania sa k planéte. Do konca októbra tu zistíte aké sú najnovšie, najinovatívnejšie a najžiadanejšie spôsoby ako zabezpečiť dostatok potravín pre nás , ale aj budúce generácie. Nebude chýbať ani slovenský sektor s hlavnou myšlienkou prezentujúcou našu krajinu. „Slovensko je krajina plná energie. Príďte si k nám dobiť „baterky“.

 

Čítajte tiež: 10 dôvodov, prečo navštíviť Toskánsko

 

Výlety v okolí

 

Okolo Milána sa nachádzajú aj iné zaujímavé mestá, ktorými môžete spestriť váš výlet. Jeden deň si preto vyhraďte aj na výlet do okolia. Často sú spojené miestnou dopravou a môžete sa tam vybrať aj požičaným autom. K dispozícii sú aj prehliadky, ktoré prechádzajú práve týmito oblasťami.

 

Bergamo – nachádza sa hodinu cesty autom z centra Milána. Ide o príjemné historické mesto. Najkrajšou časťou je práve jeho staré centrum. Úžasným tipom je najmä prechádzka jeho historickými uličkami. Nájdete tam však aj zaujímavé múzeá a nezabudnite zájsť do miestnych preslávených reštaurácií.

Verona – nachádza sa dve hodiny cesty autom od Milána a v tomto prípade je vhodnejšie zarezervovať si radšej organizovanú cestu. Mesto Rómea a Júlie so slávnym balkónom je obľúbeným cieľom všetkých zamilovaných párikov. Má špeciálnu atmosféru, ktorú v iných veľkomestách nenájdete.

Monza – známa najmä vďaka okruhu F1, takže pokojne sa do Milána môžu vybrať aj ženy vášnivé nakupovateľky so svojimi polovičkami. Zatiaľ čo ony budú behať po obchodoch, ich partner si môže zájsť pozrieť preteky F1 alebo inú automobilovú súťaž. Toto mestečko má krásne historické centrum a pokiaľ sa tam nenachádzajú tisíce motošportových fanúšikov, tak aj veľmi príjemnú pokojnú atmosféru.

 

Zdroj/autor: aboutmilan.com, europe-cities.com, italylouge.com, goitaly.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa