Viete, ktorú budovu vidieť z vesmíru? Nachádza sa v Rumunsku!

2015-06-29 08:00:00 |   |    | 

Rumunská metropola Bukurešť a zároveň najľudnatejšie mesto krajiny je v prvom rade mesto paradoxov. Niektorými je nazývané najškaredším v Európe, na druhej strane zaznamenáva rastúci trend návštevníkov.



 

Bucurova pečať

 

Počiatky mesta siahajú do 14. storočia. Základy a dušu mu mal dať istý Bucur (od neho je odvodený názov mesta), ktorý doň prišiel, aby v ňom postavil vlastnú poľnohospodársku farmu. Neskoršie v ňom sídlili valašské kniežatá a v roku 1595 sa do mesta dostali Osmani, ktorí ho vyplienili. Potom do 17. storočia mesto stagnovalo.

V roku 1862 nastalo zjednotenie rumunských kniežat, kedy sa pohli ľady vo viacerých oblastiach. Začali sa stavať strategické budovy, z Bukurešti sa stalo hlavné mesto krajiny a po prvej svetovej vojne (1918) už patrilo medzi metropoly Európy.

 

Zhýralý diktátor

 

Rozkvet mesta do významnej miery poznačil komunizmus a rola diktátora Nicolae Ceausesca, ktorý  stál za mnohými megalomanskými plánmi a projektmi, ktoré doslova vybrakovali štátnu pokladnicu. Samotný zhýralý líder Rumunska bol napokon v roku 1989 zvrhnutý a popravený.

Časy, kedy bola Bukurešť nazývaná „Paríž Východu“, sú teda už nenávratne preč, no od deväťdesiatych rokov 20. storočia sa výraz mesta zmenil. 25 rokov od pádu režimu prešla aj Bukurešť podstatnými zmenami a dnes je mesto rozdelené do šiestich obvodov a núka nemálo atrakcií, ktoré určite nadchnú nejedného náročného cestovateľa.

 

Priateľskí ľudia

 

Ľudia sú v Bukurešti priateľskí; mladí vedia dobre po anglicky, horšie je to so staršou generáciou. Tá sa však nebráni „rozhovoru“, i keď to v konečnom dôsledku vyznieva komicky.

Treba tiež poznamenať, že okrajové časti mesta trpia viacerými nedostatkami. Kým sa historické centrum každý večer zahalí do farebných odtieňov a svetiel, ľudia na periférii mesta nemajú zasa prístup k elektrickej energii či teplej vode.

Historickú časť mesta s prehliadkou zadarmo (odporúča sa prepitné) možno absolvovať s miestnym sprievodcom denne od 10.30 – 18.00 hod. Začína sa na Parcul Unirii a končí na Piata Universitatii. Prehliadka trvá približne dve hodiny.

 

Čo nevynechať?

 

Budova parlamentu (Parlamentný/Ľudový palác)

 

Monumentálna stavba, ktorej zelenú dal spomínaný Ceausescu, mala byť už len čerešničkou na torte jeho nezmyslených plánov.

Druhá najrozľahlejšia stavba na planéte (po americkom Pentagone) sa môže „hrdiť“ 1100 izbami a rozloha celého paláca má neuveriteľných 270 krát 240 metrov.

Po páde komunizmu sa uvažovalo, že padne prachom, no v konečnom dôsledku sa od týchto plánov upustilo. Dôvodom boli obrovské peniaze, ktoré už „pohltila“. V súčasnosti tu sídlia obe komory parlamentu, ministerstvo vnútra, múzeá (viac nižšie v článku), konajú sa v nej konferencie či kongresy.

Nachádza sa v historickom centre na Palácovom námestí a sme presvedčení, že ju neminiete. Je otvorená každý deň (10.00 – 16.00 hod.) – turisti majú k dispozícii k nahliadnutiu aj niekoľko kongresových sál. Apropo, palác je viditeľný aj z vesmíru!

 

Víťazný oblúk

 

Ide o repliku Víťazného oblúku nachádzajúceho sa v Paríži, ktorý bol postavený v roku 1936. Nachádza sa v severnej časti mesta (Șoseaua Kiseleff) a jeho architektom bol Petre Antonescu. Postavený bol v roku 1936 a symbolizuje zjednotenie Rumunska.

 

Múzeá

 

Milovníci múzeí si v Bukurešti prídu na svoje. Národné múzeum rumunského umenia (Muzeul Național de Artăal României), ktoré sa nachádza priamo v Budove parlamentu ponúka zbierku stredovekého a moderného rumunského umenia a tiež medzinárodná kolekciu. V minulosti v ňom boli vystavené aj diela Delacroixa, Corota, Cézanneho, Matissea či Picassa.

Rumunské národné vojenské múzeum – prehliadkou tohto múzea určite netrafíte vedľa. Exponáty zbraní od historických čias až po súčasnosť sú zárukou veľmi zaujímavej návštevy. Vystavené sú aj uniformy, kanóny, na nádvorí dokonca aj tanky. Nachádza sa na Strada Mircea Vulcănescu a otvorené je denne okrem pondelkov od 9.00 – 17.00 hod.

Medzi ďalšie významné múzeá patria Letecké múzeum, Národné múzeum rumunskej histórie, Národné geologické múzeum či Múzeum rumunskej dediny s nádychom komunizmu.  

 

Parky Voicu a Cişmigiu

 

Na regeneráciu, načerpanie síl či vypitie kávy do ruky odporúčame park Voicu, ktorý sa nachádza iba kúsok od Piaţa Romană. Jeho vzhľad pripomína anglické či francúzske parky, no pritom má v sebe aj kus rumunskej kultúry. Nájsť v ňom môžete rozkvitnuté záhrady, rybník, sochy a naokolo možno obdivovať historické vily.

Obľúbeným a vyhľadávaným miestom nielen pre turistov je aj park Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta) – ponúka k videniu najstaršie verejné záhrady v celom meste. Súčasťou príjemnej kvetinovej atmosféry je aj jazero, kde si môžete napríklad prenajať čln a vychutnať si romantické pádlovanie vo dvojici.

 

Zdroj:xixerone.com, tripadvisor.com, nationalgeographic.com, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
2.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa