Positano je perlou Amalfského pobrežia: Turistom ponúka kúpanie, túry aj pamiatky

2023-06-15 00:00:00 |   |    | 

Amalfské pobrežie patrí k najznámejším atrakciám v Taliansku. Jeho najzápadnejším bodom je mestečko Positano, ktoré mimoriadne láka všetkých turistov. Ubytovať sa v niektorom z penziónov a zobudiť sa ráno s úžasným výhľadom na more a okolité farebné domčeky, to je jeden z najlepších zážitkov, ktoré sa vám naskytnú počas cestovania touto krajinou.



 

Ľahká túra po chodníku Il Sentiero degli Dei

Návštevu tejto oblasti si najlepšie vychutnáte na ľahkej túre. Priamo ponad Positano vedie chodník s názvom Il Sentiero degli Dei, ktorý ponúka príjemnú vychádzku popri pobreží, počas ktorej si užijete nádherné výhľady. Zájdite si však na jej začiatok, aby ste neprišli o nič z tejto úžasnej túry. Prevezte sa mestskou dopravou na zastávku Agerola. Odtiaľ sa kúsok prejdete k turistickému chodníku, ktorý je označený bielo-červenou farbou a číslovaním 02. Z tejto dedinky vedie 7 kilometrov dlhá trasa, ktorú zvládnete prejsť za približne dve hodiny. Pripravte sa však na to, že si istotne doprajete aj krásne vyhliadky na okolie, takže sa vám túra trochu predĺži. Prechádzať budete len divokou prírodou, takže si so sebou vezmite nejaké občerstvenie a urobte si piknik. Túra končí v meste Amalfi, odkiaľ sa dopravou zveziete naspäť do Positana.

 

Pláž Spiaggia Grande

I keď rozlohou nie je pláž Spiaggia Grande (napriek svojmu názvu) veľká, teší sa mimoriadnej obľube. Dovolenkári z nej majú nádherný výhľad na pobrežie a ešte viac vyniknú terasovito situované farebné domčeky. Pláž je dlhá 300 metrov a dostanete sa k nej aj z centra. V strednej časti je bezplatná mestská zóna, na ktorej si však musíte zaobstarať miesto skoro ráno. Zvyšok patrí buď k hotelom, alebo si môžete na celý deň prenajať lehátko so slnečníkom. V tejto lokalite sa nachádzajú viaceré reštaurácie, ktoré sa špecializujú najmä na ryby a morské živočíchy. Na Spaggii Grande si môžete prenajať kajak alebo menšiu loď, aby ste sa sami vybrali na potulky popri pobreží. Druhou najväčšou plážou je Fornillo, ktorá je menej frekventovaná a užijete si na nej pokojnejšiu atmosféru.

 

Kostol nanebovzatia Panny Márie

Na mieste súčasného kostola stál v 10. storočí benediktínsky kláštor. Ten neskôr zasvätili Panne Márii a priniesli tam vzácnu byzantskú ikonu s jej podobizňou, ktorá sa v blízkosti oltára nachádza od 12. storočia až dodnes. Nakoniec sa stala aj patrónkou tohto svätostánku. Rovnako veľkolepý je exteriér kostola, ktorému dominuje strecha s mozaikovým zdobením s malými farebnými obkladačkami. Ku kostolu sa viaže zaujímavá legenda. Jeden z námorníkov niesol na lodi obraz Panny Márie, ktorý však predtým niekto ukradol. Vtedy ich zastihla silná búrka, počas ktorej zrazu na mori začul tajomný hlas, vyzývajúci ho k tomu, aby podobizeň ihneď vyložil na najbližšom pobreží. Posádka sa zľakla, doplavili sa k malej pláži a tam ponechali maľbu, ktorá sa odvtedy nachádza v kostole. Od toho momentu sa už loď bez ukradnutého pokladu plavila pokojne ďalej a nestretla ich ani ďalšia búrka.

 

Montepertuso

Nad Positanom sa nachádza malá horská dedina Montepertuso, ktorej názov v preklade znamená „diera v hore“. Svoje pomenovanie dostala podľa brala, ktoré má uprostred veľký otvor. Legenda hovorí, že na tomto mieste sa odohral súboj medzi Pannou Máriou a diablom. Svätica sa počas neho dotkla skaly, kde sa vytvoril otvor. V minulosti sa tam dalo dostať iba po schodisku, ktoré pozostávalo z 1500 schodov. Až podstatne neskôr aj do Montepertusa vybudovali cesty, ktoré výrazne uľahčili presun obyvateľov do blízkeho okolia.

 

Hotel Poseidon

Jednou z najvyhľadávanejších atrakcií v Positane sú vyhliadkové miesta. To najkrajšie budete mať z historického hotela Poseidon, ktorý nájdete priamo v centre. I keď sa v ňom neubytujete, zájdite si tam aspoň na kávu do ich reštaurácie s úžasnou terasou. Práve odtiaľ najlepšie uvidíte celé pobrežie, more a domčeky s farebnými fasádami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa