Mestečko Blackburn: Na skok z Liverpoolu spoznáte pravú atmosféru anglického vidieka

2023-01-06 10:30:00 |   |    | 

Keď sa vyberiete na výlet alebo na futbal do Liverpoolu či Manchestru, radi by ste sa možno pozreli aj do okolia, kde sa nachádzajú historicky zaujímavé mestečká a krásna príroda. Blackburn leží menej ako hodinu cesty od týchto známych lokalít a ponúka vám hneď niekoľko pamiatok, okrem ktorých si môžete vychutnať aj pravú atmosféru anglického vidieka.



 

Historické a umelecké múzeum

Blackburn možno trochu pôsobí ako nenápadné mestečko, ale v skutočnosti má toho veľa čo ponúknuť. V roku 1874 tam dokonca otvorili prvé bezplatné múzeum mimo Londýna. V súčasnosti ponúka dve hlavné výstavy. Jednu časť tvorí historická prehliadka a v tej druhej si môžete pozrieť umelecké diela nielen miestnych umelcov, ale aj od ľudí, ktorých inšpiroval tento krásny kraj. V múzeu zase uvidíte 5000 exemplárov mincí a peňazí, 1000 japonských tlačív, 500 kníh, dekoratívne prvky z rôznych ér a taktiež odkazy na egyptskú a ázijskú kultúru.

 

Blackburnská katedrála

Pri pohľade na súčasnú katedrálu by ste si nikdy nepomysleli, na akom vzácnom mieste sa nachádzate. Táto budova kostola bola totiž dostavaná len v roku 1967 a je teda jedným z najmladších chrámov v krajine, no stojí na rovnakom mieste, kde stála prvá pôvodná normanská katedrála už pred viac ako tisíc rokmi. Zaujímavosťou je, že súčasný kostol zahŕňa aj časť predošlej stavby z roku 1826, ktorej hlavnú loď zakomponovali do modernejšej budovy. Najkrajšou časťou katedrály sú okná, ktoré pozostávajú z 56 farebných sklenených panelov. Keď cez ne zasvieti slnko, vytvára to úžasný efekt. Kostol je otvorený pravidelne každý deň a navyše tam často usporadúvajú koncerty miestneho zboru alebo vážnej hudby.

 

Turtonská veža

Počas návštevy Blackburnu si nájdite čas aj na preskúmanie okolitých oblastí. Nachádza sa tam niekoľko vidieckych mestečiek, ktoré ponúkajú zaujímavý pohľad na anglickú históriu. Tým najväčším klenotom je Turtonská veža na hranici Boltonu a Blackburnu. Podľa odhadov je tento dom starý viac ako 600 rokov. Ponúka hneď niekoľko zaujímavých prvkov. Počas prehliadky totiž uvidíte vežu, ktorá pochádza zo stredoveku. Spomienkou na viktoriánsku éru je tajné schodisko a spálne. Na Tudorovcov si zase spomeniete vďaka historickej toalete. Súčasťou tohto obydlia je aj veľká záhrada so záhradnou kuchynkou. Toto miesto je ideálne aj na organizovanie piknikov. Turtonovská veža zároveň slúži ako historické múzeum tohto regiónu, takže sa tam dozviete niekoľko zaujímavých faktov z ich dejín, ale aj o významných rodákoch.

 

Hala Samlesbury

Rovnako zaujímavú budovu nájdete v neďalekom Prestone. Hala Samlesbury pochádza z 12. storočia. Jej prvým majiteľom bol šľachtic, ktorý žil v podobnom sídle. Zaujme vás už svojou fasádou, ktorá má pekné biele zdobenie. V interiéri zase nájdete prehliadku dobového nábytku a rôznych zachovaných predmetov. Vypočujete si tiež strašidelné historky o duchoch, ktorí sa tam objavujú a taktiež o čarodejniciach, ktoré tu kedysi údajne žili. V súčasnosti sa v areáli nachádza obchod aj reštaurácia. Od historickej budovy sa vyberte na prechádzku blízkym lesom a rodiny s deťmi sa môžu zabaviť na ihrisku či v parku.

 

Historické mestské trasy

Mesto ponúka pre návštevníkov aj niekoľko zaujímavých turistických trás. Všetky prechádzajú centrom alebo jeho blízkymi štvrťami. Každá z nich vám predstaví iné pamätihodnosti a historicky dôležité miesta. Hlavné dve cesty sa delia na severnú a južnú časť. Na internete na oficiálnom webe mesta nájdete dokonca aj mapky na vytlačenie, ktoré vám presne predstavia celú trasu. Okrem nich máte k dispozícii aj krátky popis jednotlivých atrakcií. Vďaka tomu si prejdete Blackburn i bez sprievodcu a napriek tomu odídete s množstvom zaujímavých informácií.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa