Mesto kuriozít kúsok od polárneho kruhu: V grónskom Tasiilaqu život funguje inak

2023-11-16 00:00:00 |   |    | 

Každý si predstavuje dovolenku na opustenom mieste trochu inak. Niekto túži po exotickom opustenom ostrove, inému vyhovujú hory a ich magická atmosféra a ďalší si potrpia na opustenú divočinu, kde sa vrátia k tomu, aký bol život v minulosti. Grónsko má niekoľko takýchto oblastí, z nich najviac láka jedno z najväčších miest Tasiilaq.



 

Dostanete sa tam helikoptérou a loďou

Juhovýchod Grónska je známy nádhernou prírodou. Táto oblasť síce ponúka pre oči príjemné potešenie, ale v skutočnosti má na život nehostinné podmienky. Preto sa už v minulosti obyvatelia sústredili skôr na západe ostrova, kde sa vytvárali väčšie komunity.

Dokonca počas obdobia dvesto rokov nebola ani lokalita súčasného Tasiilaq, ktoré sa v minulosti nazývalo Ammassalik, obývaná a bývalé dedinky začali pustnúť. Až na konci 19. storočia sa tam obyvatelia začali vracať vo väčšom počte. Aktuálne je siedmym najväčším mestom v Grónsku a zároveň najľudnatejšou oblasťou v tejto časti ostrova.

Oficiálne tam má trvalé bydlisko približne 2000 obyvateľov, ale niektorí majitelia domov ich využívajú len ako prázdninové bývanie. V tejto časti nie je dobre vybudovaná infraštruktúra, takže turisti majú na výber dve možnosti, ako sa sem dostanú. Prvou je lodná doprava a druhou let helikoptérou z letiska Kulusuk, ktorý trvá 15 minút.

 

Mesto, so všetkým, čo potrebujete

V Tasiilaqu sa nachádza pošta, supermarket, kostol a tiež menší hotel na ubytovanie. Funguje tam dokonca aj taxislužba. V lete po vás príde auto a v zime snežný skúter. Mestečko pritom na dĺžku meria len dva kilometre.

Kuriozitou je, že tak dlhá je aj ich jediná hlavná cesta, zvyšok má horšiu kvalitu. Väčšina domov je pritom postavených v kopcovitom teréne, takže každá rodina je odkázaná na používanie áut. Kuriozitou je, že ich napríklad počas nákupov nechávajú nielen odomknuté, ale navyše im zostáva aj kľúč v štartovaní.

Domáci tak robia z dvoch dôvodov. Prvým je, že z mesta nie je kam odísť, preto by zlodeja našli veľmi ľahko. A druhým je bezpečnosť, ktorá je na veľmi vysokej úrovni. V Tasiilaqu sa nekradne, nie sú tam výtržnosti a ani žiadne násilné trestné činy. Život je veľmi pokojný, preto tam mnohí utekajú od všetkých starostí a výborne si oddýchnu.

Od septembra 2021 je tam navyše zakázané konzumovať alkohol na verejnosti. Rozhodli sa tak po sérii incidentov, ktoré sa stali v krátkom časovom období. Keďže chceli dostať situáciu opäť do normálu, pristúpili k tomuto kroku.

 

Špeciálne fotografické tour

Oblasť okolo mesta je známa nádhernou prírodou a aj priamo v Tasiilaqu nájdete miesta na pozorovanie polárnej žiary. Vidieť ju už od skorej jesene až do začiatku jari. Nemusíte ani zájsť do odľahlejších oblastí, zbadáte ju aj z centra mesta. Turistom však ponúkajú aj špeciálne fotografické tour, počas ktorých vás vezmú na výlet do divočiny, ale aj na krásne vyhliadky, odkiaľ si odnesiete tie najlepšie zábery.

Hlavná sezóna je rozdelená do dvoch častí. Prvá trvá od júna do septembra, keď tam chodia ľudia najmä kvôli športovaniu. Môžete zájsť na túru, vyskúšať kajakovanie, jachting, plávanie a v tomto čase je veľmi obľúbené aj pozorovanie veľrýb.

Druhá časť od februára do apríla je vhodná na zimnú turistiku a jednou z najobľúbenejších činností je aj lovenie rýb na zamrznutej vodnej ploche. Celá oblasť okolo Tasiilaqu je známa vďaka rybolovu. Ten je tam však prísne limitovaný a turisti si môžu chytiť iba pár kúskov na večeru. Komerčný rybolov je zakázaný. Veľmi obľúbené je však lovenie zvery, ktorej je v okolitých lesoch neúrekom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa