Jedno z najkrajších mestečiek sveta je v Nemecku, pozná ho pritom len málokto

2024-04-09 12:00:00 |   |    | 

Ak milujete staré historické mestečká, Bamberg v nádhernom regióne Frankónie bude vašim ďalším favoritom. Okrem vlastnej krásy ponúka aj niekoľko možností na ďalšie zaujímavé výlety, napríklad do neďalekého Norimbergu. Vďaka nemu je tiež ľahko dostupný, keď sa tam pohodlne dostanete vlakom z Viedne.



 

Malé Benátky

Cez Bamberg preteká rieka Regnitz, ktorá v meste vytvára aj menšie ostrovčeky, vďaka čomu ho prezývajú aj Malé Benátky. Čarovnú atmosféru umocňuje aj množstvo malých farebných domčekov, ktoré pôvodne slúžili rybárom. Nech sa postavíte na most, alebo si túto časť obzriete z nejakej vyhliadky, jednoznačne vás chytí za srdce. Kvôli historickým stavbám bolo centrum Bambergu zaradené aj na zoznam UNESCO pamiatok. Na rozdiel od iných nemeckých miest ho takmer vôbec nepoškodilo bombardovanie počas 2. svetovej vojny a vďaka tomu sa ich veľa podarilo uchovať vo výbornom pôvodnom stave, čo je už v súčasnosti veľmi vzácne.


Stará radnica

K najvzácnejším budovám patrí stará radnica, ktorá stojí na jednom z ostrovčekov. Legenda hovorí, že tunajší biskup pôvodne takúto stavbu zakázal, preto sa tunajší obyvatelia nahnevali a na Regnitzi vybudovali umelý ostrov. Radnica na ňom bola bohato zdobená freskami, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes, vďaka čomu patrí medzi najviac fotografované atrakcie v Nemecku. Najväčšia prestavba prebehla v 18. storočí, kedy radnicu rozšírili a neskôr v týchto priestoroch pribudlo i menšie múzeum. V zbierke sa nachádza 300 druhov zaujímavých predmetov ako figuríny s dobovými šatami, sochy či vzácny porcelán. Najvzácnejším exponátom je betlehem, ktorý tvorí takmer 400 porcelánových postavičiek.

 

Katedrála

Bamberg je medzi cestovateľmi obľúbený i kvôli perfektnej ukážke stredovekej architektúry. Najviac budov z tohto obdobia nájdete na Katedrálovom námestí, ktorému dominuje Bambergský dóm. Postavili ho na začiatku 11. storočia a v roku 1047 tam bol pochovaný Klement II., takže je jediným miestom v Nemecku s pápežskou hrobkou. Z rovnakého obdobia je aj pôvodne benediktínsky Kláštor svätého Michala, ktorý postavili na neďalekom najvyššom kopci s krásnym výhľadom. V 13. storočí tam pribudol ďalší kostolík so vzácnymi maľbami a súčasťou areálu je aj baroková záhrada s nádhernou fontánou.

 

Hrad Altenburg

Na najvyššom kopci v meste stojí hrad Altenburg, ktorého história siaha do 10. storočia. Pôvodne bol obrannou pevnosťou, postupne ale prešiel viacerými prestavbami, vďaka čomu dnes nesie stopy románskej, gotickej, renesančnej aj barokovej architektúry. K najkrajším častiam patrí Altenburgská kaplnka, ktorá je považovaná za jednu z najstarších zachovaných sakrálnych stavieb v oblasti, ako aj múzeum, kde návštevníci môžu objaviť históriu hradu a jeho okolia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa