Harmanecká jaskyňa

2020-07-01 00:00:00 |   |    | 

Harmanecká jaskyňa



 

Harmanecká jaskyňa sa nachádza pri obci Dolný Harmanec neďaleko Banskej Bystrice. Návštevníka očarí bohatou snehobielou kvapľovou výzdobou, rozsiahlymi dómami, mohutnými nástennými vodopádmi a jazierkami. Jaskyňa je známa bohatým výskytom bieleho mäkkého sintra. Upútajú mohutné pagodovité stalagmity, nástenné vodopády a záclony i sintrové jazierka. Vo Veľkom dóme sú dve pagody vysoké 12 m s priemerom 3 m.

Jaskyňa bola vytvorená činnosťou vody v tmavosivých gutensteinských vápencoch. Dĺžka preskúmaných priestorov je v súčasnosti 2763 metrov. Medzi zaujímavosti patrí aj to, že v jaskyni žije deväť druhov netopierov, bystruškovitý jaskynný chrobák Duvalius microphthalmus tatricus a vodný jaskynný kôrovec hlbinovka slepá a riasy.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 1020 m

Doba trvania: 60 min.

Priemerná teplota: 5,8 – 6,4°C

Relatívna vlhkosť: 94 až 97 %

 

Objavenie

Harmaneckú jaskyňu objavil dňa 22. júna 1932 vtedy ani nie 18-ročný rodák z Rožňavy Michal Bacúrik. V roku 1924 sa prisťahoval s rodičmi do Dolného Harmanca. Okolitá príroda mu učarovala. Kroky ho doviedli aj k tajomnému otvoru v krase masívu Kotolnice, cez ktorý vial prievan a lietali netopiere. Tento priestor bol tamojším obyvateľom známy od nepamäti. Využívali ho drevorubači a lesní robotníci ako úkryt v nepriaznivom počasí.

Bacúrik si zaumienil, že ho preskúma a počas mnohých dní a večerov, zväčša sám, odstraňoval prekážky, úžiny a balvany, aby sa 22. júna 1932 v sprievode ďalších piatich nadšencov prekopal do snehobielej siene nazvanej Dóm objaviteľa. Pozoruhodné je, že Bacúrik dostal za objavenie jaskyne pokutu, pretože vnikol neoprávnene bez povolenia na pozemok mestských lesov.

 

Ako sa tam dostať

Prístup k Harmaneckej jaskyni je od parkoviska na štátnej ceste Harmanec - Turčianske Teplice severozápadne od Banskej Bystrice. Ku vchodu do jaskyne sa návštevník dostane po serpentínovom chodníku s prevýšením 260 m. Výstup trvá približne 40 min. Na výstupovej trase sú nainštalované tabule náučného chodníka.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Harmanec, Horný Harmanec, jaskyňa (bus)

 

Prehliadka

Do jaskyne sa v súčasnosti návštevníci dostanú chodníkom dlhým približne 1,5 kilometra s výškovým prevýšením asi 260 metrov. Prístup je považovaný za najnáročnejší spomedzi všetkých jaskýň na Slovensku.

V jaskyni je sprístupnených 720 metrov, návštevníci však prechádzajú po niektorých miestach dvakrát, čím sa prehliadková trasa predĺžila na vyše 1020 metrov. V jaskyni sa nachádza 1043 schodov, výškový rozdiel medzi najnižšou a najvyššou časťou prehliadkovej trasy je vyše 30 metrov.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke Správy slovenských jaskýň. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 10.00, posledný o 17.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 7,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 3,50 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 6,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 7,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa