Ostrov hrôzy: Poveglia v benátskom zálive

2014-02-26 10:20:00 |   |    | 

TALIANSKO - Zrejme by ste ho nenavštívili, ani keby ste mohli. Tento ostrovček neďaleko Benátok má totiž hrôzostrašnú minulosť. Momentálne ho vlastní talianska vláda a bežní ľudia naň majú vstup zakázaný.



Patrí medzi najstrašidelnejšie miesta sveta, hoci v historických dokumentoch sa spomínajú aj časy jeho prosperity v 9. storočí, kedy bol čoraz väčšmi osídľovaný a vznikol tu kostol a ďalšie budovy. Neskôr sa však začal používať ako miesto na pochovávanie obetí moru. Legendy sú k ostrovu ešte tvrdšie, už za rímskych čias sa vraj stal lazaretom pre všetkých nakazených - živých či mŕtvych. Každý, kto vykazoval najmenšie príznaky choroby, bol vraj násilne odvlečený na tento ostrov smrti. Údajne tu svoj hrob našlo vyše 160 tisíc ľudí.

Dôsledky tejto ťaživej minulosti sú na ostrove viditeľné dodnes, pôda je plná kostier a pozostatkov ľudských tiel, ktoré sa dostali aj do mora. Miestni rybári sa preto neodvažujú priblížiť k ostrovu zo strachu, že vylovia namiesto rýb kosti mŕtvych.

To však nie je všetko, nad Povegliou sa údajne vznáša i ďalšia otrasná minulosť. Na začiatku dvadsiateho storočia tu vznikla liečebňa pre mentálne chorých. Dokumenty to síce nepotvrdzujú, no vraj tu žil lekár, ktorý toto miesto a najmä pacientov tajne využíval na svoje experimenty s lobotómiou. Takto vraj zmasakroval mnoho pacientov a napokon sa sám zbláznil a spáchal samovraždu.

V roku 1968 bola liečebňa zatvorená a odvtedy ostrov pustne. Aj keď niektorí sa na týchto strašidelných legendách smejú, faktom ostáva, že talianska vláda sa ho kedysi pokúšala predať, no neúspešne. Miestni sa mu aj dnes vyhýbajú. Duchovia mŕtvych sa vraj po ostrove prechádzajú a vyháňajú každého návštevníka. Je len na vás, ako sa k týmto legendám postavíte vy.

 

Zdroj/autor: wikipedia, oltreverso.wordpress.com, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa