Najlepšie horské dráhy planéty: Majú zrýchlenie ako formule a sú vyššie než tridsaťposchodová budova

2015-03-11 08:00:00 |   |    | 

„Ruky dole, hlavy dozadu a držte sa!“ Pokyn, ktorý prichádza z reproduktora a po ktorom nasleduje nekonečných päťsekúnd čakania. A potom? Potom vás vystreľovací mechanizmus pošle po koľajach do výšky desiatok metrov nad zemou a navyše v rýchlosti, ktorou by ste predbehli i najrýchlejšie vlaky na slovenských koľajach. Najlepšie horské dráhy sveta nie sú pre nikoho, kto cíti nevoľnosť i na obyčajnom kolotoči!



 

Horské dráhy sú vlastne malé, ale extrémne železnice. Vagóniky sa obvykle pomocou reťazovej mechaniky vyťahujú na vrchol prvého oblúka, a potom už je to „len“ o prelievaní kinetickej a potenciálnej energie. Takže postaviť naozaj kvalitnú horskú dráhu, na ktorej bude jazda zážitkom, nie je jednoduché.

Tie najlepšie horské dráhy sa však tešia celosvetovej popularite – existujú špeciálne databázy, stránky pre fanúšikov a na internete sú stovky videí a tisíce fotiek z jázd – i napriek tomu, že fotoaparáty a kamery sú na drvivej väčšine atrakcií z bezpečnostných dôvodov zakázané.

 

A aké sú teda tie NAJ horské dráhy?

 

1. NAJvyššia horská dráha – KingdaKa, USA

 

Výška 139 metrov, dĺžka 950 metrov a zrýchlenie z nuly na 206 kilometrovza hodinu za 3,5 sekundy. Zoznámte sa s najvyššou horskou dráhou na svete, s KingdaKa v meste Jackson v štáte New Jersey. Po odpočítaní vás tu doslova katapultujú, vozíčky vyjdú na 139 metrov vysokú vežu a potom padajú v takmer kolmom uhle dole a stihnú sa pritom ešte otočiť o 270 stupňov.

Tento adrenalínový zážitok je dostupný od roku 2005, kedy dráhu otvorili, a v prvých rokoch bol oň  taký záujem, že fanúšikovia stáli v zástupoch i niekoľko hodín – pritom samotná jazda trvá jen 28 sekúnd… Nakoniec  v roku 2007 pridali na štarte výhybky, takže sa kapacita atrakcie zvýšila.

Občas tu dôjde aj k javu s názvom „rollback“ – vláčik nie je katapultovaný dostatočnou rýchlosťou a neprekoná vrchol oblúka – a pretože nemá vlastný pohon, začne padať naspať dole. Jeho „pád“ je síce brzdený, ale všetci musia ešte raz absolvovať celý štart vrátane zrýchlenia.

 

2. NAJväčšie fiasko – Ring Racer, Nemecko

 

Horská dráha Ring Racer vyrástla v tesnej blízkosti okruhu F1 v Nürburgringu a mala byť jednou z jeho hlavných atrakcií. Na 217 kilometrov za hodinu mali vagóniky zrýchliť za 2,5 sekundy – dráha tak mala simulovať pocity, ktoré zažívajú jazdci Formule 1 v priebehu závodu.

V roku 2009 zahájili testovaciu prevádzku, ale zakrátko došlo k niekoľkým nehodám. Pri tej poslednej praskla časť pneumatického systému a došlo k zraneniu siedmich ľudí. Dráhu preto na štyri roky uzavreli. Slávnostné znovuotvorenie jej tvorcovia naplánovali na júl 2013 – k nemu síce došlo, ale v záujme bezpečnosti je rýchlosť výrazne znížená, a dráha teda prišla o titul najrýchlejšej horskej dráhy planéty.

 

3. NAJrýchlejšia horská dráha – Formula Rossa, Spojené arabské emiráty

 

Štatút najrýchlejšej horskej dráhy tak aktuálne drží dráha Formula Rossa v tematickom Ferrari parku v Abu Dhabí. Na rýchlosť 240 kilometrovza hodinu sa tu vozíčky, ktoré sú navrhované v duchu vozidiel Ferrari, dostanú za necelých päť sekúnd – a to vďaka vystreľovaciemu zariadeniu, ktoré sa podobá zariadeniam na lietadlových lodiach. Samotná dráha má dĺžku vyše dvoch tisíc metrov a v najvyššom bode má 52 metrov.

Tvorcovia sa vraj pri jej projektovaní nechali inšpirovať slávnym talianskym okruhom v Monze a človek by pri jazde mal zažívať podobné pocity, aké majú jazdci v tých najslávnejších spomaľovacích zatáčkach. Pre vysokú rýchlosť všetci návštevníci dostávajú špeciálne ochranné okuliare – náraz muchy by totiž mohol mať v takej rýchlosti fatálne následky pre ľudský zrak.

 

4. NAJdlhšia horská dráha – Steel Dragon 2000, Japonsko

 

Dráha Steel Dragon 2000 stojí v Japonsku a okrem toho, že si udržuje pozíciu vôbec najdlhšej horskej dráhy sveta – na dĺžku má 2479 metrov – sa môže pochváliť i titulom najvyššej horskej dráhy, ktorá používa na vytiahnutie vozíkov reťazový výťah. V najvyššom bode sú vozíky vo výške 97 metrov.

Samotná jazda na tejto horskej dráhe trvá nadpriemerne dlho (minimálne v porovnaní s ostatnými dráhami) – a to zhruba 210 sekúnd. Steel Dragon otvorili v roku 2000, teda v roku draka, čo sa premietlo i do jeho názvu, nefunguje však bez prerušenia.

V rokoch 2003 až 2006 bol totiž tento oceľový kolos (ktorý je ešte špeciálne vystužený pre prípad zemetrasenia) zavretý pre incident, ktorý sa tu odohral. Jednému z vozíkov totiž uletelo koleso, ktoré zasiahlo muža pod atrakciou.Druhý muž sediaci priamo vo vozíku mal ťažko zranenú chrbticu. Dnes už však dráha opäť funguje – s lepšími zabezpečovacími prvkami.

 

5. NAJčastejšie prekonaný rekordér - Top Thrill Dragster, USA

 

Za padlého rekordéra môžeme označiť dráhu Top Thrill Dragster v zábavnom parku Cedar Point v Ohiu. Táto vystreľovacia horská dráha má výšku 128 metrov, dĺžku 853 metrov a maximálnu rýchlosť 193 kilometrovza hodinu – v roku 2003, kedy ju otvorili, bola jasnou svetovou jednotkou. Dnes je vo väčšine kategórií „až“ druhá.

Jazda na nej trvá len 17 sekúnd a dráha je v prevádzke len v dňoch, keď je dobré počasie, nefúka a neprší – pre bezpečnosť a pohodlie návštevníkov. Dopady kvapiek v takmer dvesto kilometrovej rýchlosti sú poriadne bolestivé…

I tu môže dôjsť k javu, ktorý sa nazýva „rollback“ a dokonca sa tu už trikrát stalo, že vozíčky vyšli na vrchol a tam uviazli. Postrčiť ich musel až mechanik, ktorý sa na vrchol dostal  výťahom.

A aj tu sa ozve „Ruky dole, hlavy dozadu a držte sa!“ – a potom je na programe už len super krátka jazda, na ktorú však mnohí spomínajú do konca života.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Mestá a príroda východu USA!: Navštívte východné pobrežie Spojených štátov a vychutnajte si atmosféru slávnych miest a tunajšiu krásnu prírodu! Pozriete sa do New Yorku, do Washingtonu i k Niagarským vodopádom a do Philadelphie.
  • Desať zaujímavostí, ktoré ste určite nevedeli o USA : Viete, ktorá slávna americká budova je najrozľahlejšia na svete, alebo ktorá stavba v Štátoch je najčastejším miestom, kde ľudia dobrovoľne končia svoj život? Nie? Tak si prečítajte článok na cestovateľskom portáli Cestovinky.
  • Dovolenka v Dubaji : Vydajte sa za teplom a slnkom do Emirátov! Dubaj je mestom divov a svetových rekordov, miestom, kde môžete celý deň stráviť nakupovaním, ale i na pláži, alebo pri hotelovom bazéne. Naozaj rozprávková dovolenka!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa