Chorvátsko, Bulharsko, Nórsko. Viete čo majú spoločné?

2015-03-29 09:00:00 |   |    | 

Viete, ktoré mesto je nazývané aj „perla Čierneho mora“? A ktoré sa v istom ročnom období „mení na Benátky“? Poznáte Paríž severu? Predstavujeme vám ostrovné mestá, v ktorých na vás čaká nielen okúzľujúca atmosféra, ale aj kus romantiky.



 

Mexcaltitán (Mexiko)

 

Malý, umelo vytvorený ostrovček – magické mesto na vode. Podľa jednej z legiend malo byť domovom Aztékov, zvaným aj Aztlan. Práve odtiaľto sa mali potom obyvatelia vydať na púť do Tenochtitlánu (rok 1091), z ktorého je dnes hlavného mesto Mexika, Mexiko City.

Dnes je Mexcaltitán viac turistickou atrakciou vďaka viacerým faktom. Počas leta (od júna do októbra), kedy začína dažďové obdobie, sa mení na  Benátky – ulice sú zaplavené vodou, no miestnym ani turistom to vôbec neprekáža.

Do mestečka na severozápade Mexika sa dá dostať iba loďou – z doku La Batanza, ktorý je vzdialený približne 40 kilometrov od mesta Santiago Ixcuintla.

Niektorí tvrdia, že pomenovanie Mexcaltitán vyjadruje „krajinu volaviek“, iní sa zasa nazdávajú, že názov znamená „domov, kde býva Mesiac“. Obyvateľov mesta živí prevažne rybolov a jeho návštevou určite netrafíte vedľa. Práve naopak, ostrov je jedno veľké inšpirujúce dobrodružstvo.

 

Tromsø (Nórsko)

 

Krajina fjordov a polárnych morí v poslednom období láka čoraz viac Slovákov a mnohí slovenskí študenti mali dokonca vďaka výmenným pobytom aj možnosť okúsiť nórske vysokoškolské osnovy. Tromsø – mesto za polárnym kruhom – má bohatú históriu. Vďaka archeologickým nálezom sa zistilo, že túto časť Nórska osídľovali ľudia už pred 9-tisíc rokmi. Práve z tohto mesta je úchvatný pohľad na polárnu žiaru, ktorá láka ročne státisíce turistov. Nielen pre ňu je mestečko vychytenou destináciou – je nazývané aj Paríž severu vďaka elegancii a módnosti tamojších obyvateľov.

Centrum mesta je obdivované turistami z celého sveta aj pre svoje známe ohromujúce staré drevené domčeky.

 

Nesebar (Bulharsko)

 

Mestečko Nesebar na pobreží Čierneho mora sa dostalo v roku 1983 na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto bolo založené starovekými Grékmi v 6. storočí p.n.l.  

Pripravte sa ale na to, že sa to počas letnej sezóny v Nesebare hemží turistami. Nedajte sa však znechutiť, návšteva tohto mesta vás zaiste presvedčí, že ste sa rozhodli správne. Dôvod? Napríklad – úžasná architektúra vás dostane okamžite a tí, ktorí hľadajú romantiku, trafia do čierneho.

Najväčšej pozornosti turistov sa v meste tešia tamojšie kostolíky a aj preto z ulíc na každom kroku dýcha duchovno. Charakteristickým znakom miestnych domčekov sú zasa kamenné prízemia a drevené poschodia – typické pre túto časť Bulharska.

Labužníci si môžu prísť v Nesebare na svoje ochutnávkou rýb na množstvo spôsobov, ktoré vedia Bulhari pripraviť znamenite.

Nesebar alebo aj „perla Čierneho mora“ sa nachádza iba 35 kilometrov od známeho letoviska Burgas a prímestským autobusom sa do neho dostanete bez najmenších problémov.

 

Lindau (Nemecko)

 

Na juhu Nemecka vás môže očariť mesto Lindau. Jeho staré centrum je priamo na ostrove na Bodamskom jazere, nová časť zasa na jeho brehu. Prvá zmienka o meste pochádza z roku 882 a Lindau je doslova turistickou vychytávkou spomínanej časti Nemecka.

Pri vstupe do mesta vás privíta socha bavorského leva a impozantný maják.

Atrakcií, ktoré si môžete v meste vyskúšať, je hneď niekoľko. Núka sa jazda na bicykli, na ktorom môžete bez problémov prejsť celé mestečko, vychutnať si plavbu plachetnicou či sa okúpať v Bodamskom jazere. Ak sa však rozhodnete iba pre večerné prechádzky historickými uličkami, o neopakovateľnú atmosféru nebudete mať núdzu.

Zastaviť sa budete môcť v Kostole sv. Štefana z roku 1180, v Kostole sv. Petra z roku 1000, pri historickej radnici, či v záhradách alebo parkoch mesta.

 

Trogir (Chorvátsko)

 

Ďalšie výnimočné mesto so zápisom v UNESCO je magnetom pre tých turistov, ktorí vyslovene bazírujú na kultúrno-historickom rozmere daného miesta. Je jedno z najlepšie zachovaných stredovekých miest v celej Európe vôbec!Trogir bol založený gréckymi kolonistami približne v 3. storočí p.n.l.

Čo možno v meste obdivovať? Stredoveké uličky, veľkolepú katedrálu sv. Vavrinca či viaceré opevnenia, ktoré boli vybudované v období od 14. -17. storočia v slohu románskom i renesančnom.

Viacerí turisti sa zhodujú, že táto časť Chorvátska si človeka podmaní pokojom a taktiež ohromujúcou okolitou prírodou. „Pozašívané“ mieste reštaurácie či pútavé galérie dodávajú zasa Trogiru punc výnimočnosti.

 

Zdroj: National Geographic, zahr., wiki, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa