Rarita v Dudinciach: Rímske kúpele, ktoré nevyhĺbili Rimania

2018-03-19 12:00:00 |   |    | 

Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva, sú tzv. rímske kúpele. Kamenné vane v travertíne, vytvorené s veľkou pravdepodobnosťou ľudskou rukou, sú na základe názvu, ktorý sa dedil z pokolenia na pokolenie, spájané s Rímskou ríšou, siahajúcou začiatkom letopočtu až do týchto končín. Skutočnosť je však zrejme iná.



 

Raritou a vyhľadávaným miestom návštevníkov Dudiniec sú tzv. Rímske kúpele. Aj keď sú dodnes zahalené rúškom tajomstva a mnohí si ich vznik spájajú s pobytom rímskych vojsk na začiatku nášho letopočtu, triezvejšie úvahy hovoria o tom, že sú oveľa mladšie a vytvorili ich naši prastarí otcovia niekedy na prelome 19. a 20. storočia. V čase, keď sa začala vo väčšej miere využívať tamojšia liečivá minerálna voda.

Podľa primátora Dušana Strieborného a aj na základe niektorých hodnoverných výskumov je vysoko pravdepodobné, že ich začali hĺbiť do travertínových kôp miestni obyvatelia v snahe vytvoriť si čo najlepšie podmienky na kúpanie. Do vaní, ktorých je celkom 32, totiž natekala a zase odtekala voda z prameňa a ľudia tam takto prirodzene absolvovali liečebné kúry.

Po navŕtaní ďalších prameňov a odvedení vôd do bazénov sa však prítok tekutiny zastavil a v priebehu 20. storočia tieto prírodné kúpele ostali bez vody. Rímske kúpele sú však dnes pre návštevníkov stále atraktívne a sú jednou zo zastávok náučného chodníka, ktorý predstavuje Dudinské travertíny ako chránený prírodný útvar.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa