EXTRA Ako zahynul Amundsen

2010-09-09 15:00:00 |   |    | 

NÓRSKO/ video - Nórsky polárny výskumník Roald Amundsen zahynul 19. mája 1928 (niektoré zdroje uvádzajú jún), keď na svojom lietadle pri záchrannej akcii hľadal trosky vzducholode Italia.



Roald Engelbregt Gravning Amundsen sa narodil dňa 16.7.1872 v meste Borge v Nórsku v rodine lodiarov a námorných kapitánov. Jeho matka nechcela, aby pokračoval v rodinnej tradícii a nútila ho stať sa lekárom. Po jej smrti zanechal vo veku 21 rokov štúdium medicíny a odišiel na more. Najskôr sa plavil ako kormidelník na námorných lodiach a od roku 1899 sa zúčastňoval na mnohých polárnych výpravách.
     
V rokoch 1903 až 1906 Amundsen viedol svoju prvú expedíciu – ako prvý uskutočnil severozápadný priechod medzi Atlantickým oceánom a Tichým oceánom na pätnásťmetrovej lodi Gjoa okolo ostrova Grónsko do prístavu Nome na Aljaške a určil pozíciu severného magnetického pólu.
     
Pri expedícii v roku 1911 nebol pôvodným Amundsenovým cieľom južný pól. Cieľ svojej cesty zmenil, až keď sa dozvedel, že by nebol prvým pokoriteľom severného pólu, na ktorý smerovala jeho výprava. Svet totiž obletela správa, že Američan Robert Edwin Peary v roku 1906 severný pól dosiahol.

Na ostrove Madeira zmenil Amundsen svoj plán a oznámil, že smeruje na juh. Trasa výpravy viedla cez Rossov pobrežný ľad, prekonala nebezpečné trhliny, zdolala stúpanie cez 3000 metrov vysoký Axel-Heibergov ľadovec a ocitla sa na zaľadnených náhorných planinách. Skupina dosiahla pomerne hladko južný pól 15. decembra 1911.
     
V máji roku 1926 Nór Roald Amundsen, Američan Lincoln Ellsworth a Talian Umberto Nobile na vzducholodi Norge preleteli ponad severný pól a splnili tak svoj spoločný cieľ. Za 70 hodín a 46 minút preleteli z nórskych Špicbergov až na Aljašku. Po návrate domov sa pohádali.

Na stránkach novín si začali vymieňať názory, koho má svet oslavovať. Ellsworth expedíciu financoval, Amundsen mal najväčšie skúsenosti, a preto mal na starosti cestovateľskú časť výpravy, a Nobile ako letec skonštruoval vzducholoď a bol jej kapitánom. Severný pól nemal svojho jasného hrdinu. Nobile preto v roku 1928 zorganizoval novú výpravu. Po dosiahnutí pólu na ceste späť prišlo k dráme – vzducholoď havarovala a iba časť posádky sa zachránila na ľadovej kryhe. 
     
SOS vysielanie bolo zachytené a na záchrannú expedíciu sa vydal aj Amundsen, ktorý však počas nej zahynul pri nehode lietadla v Severnom ľadovom oceáne. Amundsenovo telo sa nikdy nenašlo.
     
Po Amundsenovi je pomenovaná americká vedecká stanica Amundsen – Scott na južnom póle. Jeho meno nesie Amundsenovo more pri pobreží Antarktídy. Obrovský kráter na južnom póle Mesiaca sa tiež po ňom volá Amundsenov kráter. Nórske vojenské námorníctvo po ňom pomenovalo jednu z bojových lodí - HNoMS Roald Amundsen.
    

Zdroj/autor: wiki,tasr,drom

VIDEO Expedícia Norge
 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa